Müslüman ülkelere Dağıstan mektubu

Güncelleme Tarihi:

Müslüman ülkelere Dağıstan mektubu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 1999 00:00

Haberin Devamı

Kuzey Kafkaslar'daki Dağıstan Cumhuriyeti'nde, isyancı radikal İslami güçlere karşı ilan edilmemiş bir savaş yürüten Moskova, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu Müslüman ülkelerin içişleri bakanlarına birer mektup göndererek bilgi verdi ve yardım istedi.

Rus İçişleri Bakanı Vladimir Ruşalyo'nun içeriğini özetlediği, Ankara'ya da iletilen ‘Dağıstan Özel Mektubu’nda ‘Dağıstan’daki gerginliğin kesinlikle normal dini faaliyetlerle ilgisi yok. Bu krizde milliyet faktörü de belirleyici değil. Kendilerini ‘Vahabi’ olarak tanıtan bu radikal İslamcı gruplar yurtdışından aldıkları destekle ayakta duran uluslararası teröristlerdir. Rusya Federasyonu olarak Kafkaslar bölgesinde radikal İslam faktörünün önüne geçebilmek için sizden yardım ve gerekli tedbirlerin alınmasını arz ediyoruz' denilmekte.

Radikal İslami örgütlerin Rusya topraklarının bir bölümünü de içine alan bir bölgede bir ‘birleşik İslam devleti’ kurmak istediklerini de iddia eden Ruşalyo ‘Bu konuda, ilgili devletlerin içişleri bakanlarıyla sıkı temas halinde olmamız gerektiği sonucuna vardık’ dedi. Aynı mektubun, Türkiye'nin yanısıra, ABD, İsrail, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne de gönderildiği açıklandı.

Rusya, mektup diplomasisi başlatırken, bir yandan da bölgedeki askeri operasyonlarını sürdürüyor. Rus ordusu, Dağıstan'ın Çeçen sınır bölgesini iki gündün, gece gündüz, havadan ve karadan bombalıyor. Rus yetkililerin açıklamasına göre bombardımanlarda 700 gerilla etkisiz hale getirildi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!