Müşerref’in azil süreci başladı

Güncelleme Tarihi:

Müşerref’in azil süreci başladı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2008 00:00

Pakistan Cumhurbaşkanı Pervez Müşerref’in azledilmesi için süreç, doğum günü olan dün meclis toplantısıyla başlatılırken, kendisi tüm baskılara rağmen istifa etmeyi düşünmüyor.

Pakistan Halk Partisi (PPP) liderliğindeki koalisyon hükümeti, Müşerref’i anayasaya aykırı davranmakla suçluyor ve istifasını istiyor. Müşerref’e karşı, aralarında yanlış yönetim, mali usulsüzlükler ve anayasa ihlallerinin bulunduğu 100 sayfayı aşan bir iddianame taslağı hazırlandı.

Müşerref hakkındaki suçlamaları dinlemek üzere meclis dün toplandı. İddianame ise Perşembe günü yapılacak bağımsızlık günü kutlamalarından sonra oylamaya sunulacak. Bu oylamada meclis, azil sürecinin başlatılıp başlatılmayacağını oylayacak ve kabul edilmesi için salt çoğunluk yetecek. Bu tarihten önce hükümet dört eyalet meclisinden kendi özel oylamalarını yapmalarını isteyecek. Oylamalarda, üyelere cumhurbaşkanı için güven oylaması yapılıp yapılmaması yolundaki görüşleri sorulacak. Bu oylamaların azil sürecine doğrudan etkisi olmasa da, cumhurbaşkanının istifasını isteyen siyasileri cesaretlendireceği kaydediliyor. İlk oylama Pencap Eyaleti meclisinde yapıldı ve karar 321’e karşı 25 oyla Müşerref’in azli yönünde çıktı.

Hükümet Müşerref’i azletmek için yeterli oya sahip olduğunda ısrarlı, ancak parti liderleri, cumhurbaşkanını küçük düşmeden istifa etmeye çağırıyorlar. Müşerref’in sözcüsü Raşid Kureşi ise, "İstifa etmesi için gereken bir durum yok. Her söyledikleri yanlış, niye istifa etsin" dedi. Müşerref ise, iktidardaki koalisyonun kendisi hakkında ortaya attığı iddiaların yanlış olduğunu çok yakında ulusa kanıtlayacağını söyledi. Müşerref, iktidar partisi üyeleriyle yaptığı toplantıda, hakkındaki tüm iddialarla yüzleşeceğini ve "ulusun 2-3 gün içinde gerçekleri öğreneceğini" belirtti.

Müşerref’in seçenekleri

Cumhurbaşkanı Müşerref’in önünde üç seçenek var: Parlamentonun azil yolunda alacağı karara itiraz edebilir, istifa edebilir ya da daha büyük bir risk alarak hükümeti düşürüp parlamentoyu feshedebilir. Fakat Müşerref’in bunu yapabilmesi, ordunun desteğini almasına bağlı. Pakistan’ın en güçlü kurumu olan ordunun ne tür bir tutum sergileyeceği ise henüz netleşmiş değil. Amerikan yönetimi de konunun Pakistan’ın iç meselesi olduğunu bildirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!