Son Dakika.. Münih'te silahlı saldırı: 10 ölü, 16 yaralı

Güncelleme Tarihi:

Son Dakika.. Münihte silahlı saldırı: 10 ölü, 16 yaralı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 23, 2016 04:09

Almanya'nın Bavyera eyaletinin Münih kentindeki bir alışveriş merkezine düzenlenen silahlı saldırıda saldırgan dahil 10 kişi öldü, 3'ü ağır olmak üzere 16 kişi yaralandı. Saldırıyı gerçekleştiren ve olay yeri yakınında intihar eden kişinin, 18 yaşında İran asıllı Alman vatandaşı Ali Sonboly olduğu tespit edildi. Bavyera polisi saldırganın IŞİD bağlantısı olmadığını açıkladı. Saldırıda ölenler arasında 3 Türk bulunuyor.

Haberin Devamı

Münih Emniyet Müdürü Hubertus Andrae, düzenlediği basın toplantısında, soruşturma kapsamında yerel saat ile 20.30'da alışveriş merkezinin yakınında intihar eden bir kişinin cesedinin bulunduğunu söyledi. Saldırgan kentin en büyük alışveriş merkezi Olympia Einkaufszentrum'da (OEZ) McDonald's restoranı önünde rastgele kalabalığa ateş etti.

Son Dakika.. Münihte silahlı saldırı: 10 ölü, 16 yaralı

Fotoğraflar: Orhan GEDİK

Andrae, görgü tanıklarının ifadeleri ve kamera kayıtlarının değerlendirmesi sonucu failin bu kişi olduğunu belirlediklerini aktardı. 

Soruşturmaya göre, failin 18 yaşında İran asıllı Alman vatandaşı Ali Sonboly olduğunu bildiren Andrae, "Başka kişilerin bu olaya karıştıkları yönünde ipucumuz yok." dedi. 

Haberin Devamı

3 TÜRK YAŞAMINI KAYBETTİ

Olayda, saldırgan dahil 10 kişinin öldüğünü açıklayan Andrae, 3'ü ağır olmak üzere 16 kişinin yaralandığını ve bunlardan bazılarının çocuk olduğunu dile getirdi. 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu saldırıda 3 Türk'ün yaşamını yitirdiğini doğruladı. Saldırıda hayatını kaybeden Türklerin isimleri: Sevda Dağ, Can Leyla ve Selçuk Kılıç.

Olay yerinde öldürülen saldırganın saldırıdan önce "Ben Almanım, Allahu Ekber" dediği iddia edildi.

IŞİD BAĞLANTISI YOK

Bavyera polis şefi yaptığı açıklamada saldırganla birlikte 10 kişinin öldüğü saldırının sığınmacı kriziyle bir bağlantısı olmadığı, saldırganının evinde yapılan aramada da saldırının IŞİD bağlantılı olduğunu düşündürecek hiçbir şey bulunmadığını söyledi. Ayrıca saldırganın Bavyera'da doğup büyüdüğü açıklandı.

Bavyera Savcılığı adına açıklamalarda bulunan bir yetkili de saldırganın sabıkasının olmadığını ama psikiyatrik tedavi almış olduğunu söyledi. Saldırganın odasında yapılan aramada silahlı saldırıyla ilgili bir kitap da bulundu.

Son Dakika.. Münihte silahlı saldırı: 10 ölü, 16 yaralı

'SALDIRGAN ÇİFTE VATANDAŞ'

Haberin Devamı

Saldırının neden gerçekleştirildiğine dair şimdilik bir bilgi bulunmadığına değinen Andrae, failin 2 yıldır Münih'te yaşadığını anlattı. 
"Failin şimdiye kadar poliste bir kaydı yok." diyen Andrae, bu kişinin hem Alman hem de İran vatandaşlığına sahip olduğu bilgisini verdi.

Andrae, saldırganın önce bir restoranın önünde, daha sonra "Olympia Einkaufszentrum" adlı alışveriş merkezinde insanlara ateş ettiğini, ardından kaçtığını belirtti.

Saldırganı tanıyan komşuları ise onun sakin bir çocuk olduğunu söyledi.

Diğer taraftan yetkililer, saldırganın sahte bir Facebook hesabı üzerinden insanları saldırıyı gerçekleştirdiği alışveriş merkezine gitmeye teşvik ettiğini belirtti.

Haberin Devamı

Haberin Devamı

Olayda hayatını kaybedenlerin kimliğine ilişkin herhangi bir açıklama yapmayan Andrae, öncelikle aileleri ve yakınlarına bilgi verilmesi gerektiğini ifade etti.

Son Dakika.. Münihte silahlı saldırı: 10 ölü, 16 yaralı

Hubertus Andrae, özel timin de bulunduğu yaklaşık 2 bin 300 polisin saldırıyla ilgili görev yaptığını sözlerine ekledi. 

Son Dakika.. Münihte silahlı saldırı: 10 ölü, 16 yaralı

Fotoğraftaki kişinin saldırganlardan biri olduğundan şüpheleniliyor...

 DIŞİŞLERİ'NDEN KINAMA

Dışişleri Bakanlığı tarafından Münih'teki  terör saldırısına ilişkin, "Münih'te yapılan insanlık dışı terör eylemlerini şiddetle kınıyor ve lanetliyoruz. İnsanlığın  ortak değerlerini hedef alan terörizm belasıyla  mücadelede uluslararası dayanışma ve işbirliği elzemdir. Bu mücadelede  tam dayanışma içinde olduğumuz müttefikimiz Almanya'ya bu zor zamanda her türlü desteği vermeye hazırız" denildi.

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamada Münih'teki  terör saldırısını kınayarak, "Münih'te yapılan insanlık dışı terör eylemlerini şiddetle kınıyor ve lanetliyoruz. Bu menfur saldırılar nedeniyle dost Alman halkının acısını yürekten paylaşıyor, hayatını kaybedenlerin ailelerine en derin taziyelerimizi sunuyor ve yaralılara acil şifalar diliyoruz. İnsanlığın  ortak değerlerini hedef alan terörizm belasıyla  mücadelede uluslararası dayanışma ve işbirliği elzemdir. Bu mücadelede  tam dayanışma içinde olduğumuz müttefikimiz Almanya'ya bu zor zamanda her türlü desteği vermeye hazırız. Birden fazla terör örgütüne karşı eşzamanlı mücadele yürütmekte olan ve terörün acısını en yoğun biçimde  hisseden Türkiye, terör ve şiddet kültüründen beslenen zihniyetin her türüne  karşı uluslararası toplum ve müttefikleriyle birlikte kararlılıkla mücadele etmeyi sürdürecektir" ifadelerine yer verdi.  

ERDOĞAN'DAN TAZİYE

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, saldırı nedeniyle Almanya Federal Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Joachım Gauck’a taziyede bulundu. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Erdoğan, Gauck’a gönderdiği taziye mesajında menfur saldırıyı şiddetle kınadığını belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, mesajında, aralarında Türk vatandaşlarının da bulunduğu çok sayıda masum insanın söz konusu saldırı neticesinde hayatlarını kaybetmelerinden ve yaralanmalarından derin üzüntü duyduğunu ifade etti. Almanya’nın acısını paylaştığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin Almanya ile tam bir dayanışma içinde olduğunu kaydetti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, hadisede yaşamını yitirenlerin aileleri başta olmak üzere tüm Alman halkına taziye, yaralılara da acil şifa dileğinde bulundu.

MERKEL: BÖYLE BİR GECEYE DAYANMAK ÇOK ZOR

Merkel, Başbakanlık'ta Güvenlik Konseyi toplantısının ardından yaptığı açıklamada, şimdiki bilgilere göre dün akşam alışveriş yapmak veya yemeğe gitmek isteyen 9 kişinin tek başına hareket eden birinin kurşunlarıyla hayatını kaybettiğini söyledi.

Güvenlik birimleri ve Bavyera Eyaleti Başbakanı Horst Seehofer ile sürekli temasta olduğunu belirten Merkel, "Münih halkı dehşet gecesi geçirdi. Böylesi bir geceye dayanmak hepimiz için çok zor. Ailelerinin yanına dönemeyecekler için yüreğimiz sızlayarak üzülüyoruz" ifadesini kullandı.

Merkel, ailelerin acısını paylaştığını ve düşüncelerinin onlarla birlikte olduğunu belirterek, yaralılara da acil şifalar diledi.
Son dönemde Nice ve Würzburg kentlerinde gerçekleştirilen saldırılara da işaret eden Merkel, Almanya'daki saldırıları aydınlatmak için ellerinden gelenin yapılacağını kaydetti.

Polisin çağrısına riayet eden Bavyera halkına ve güvenlik güçlerine teşekkür eden Merkel, çeşitli ülkelerden gelen baş sağlığı dilekleri için de "Halklar arasında dayanışma olduğunu bilmek iyidir" ifadesini kullandı.

Merkel, halkın güvenliğini sağlamak ve özgürlüğünü korumak için güvenlik birimlerinin her şeyi yaptığını da sözlerini ekledi.
Münih kentinde dün "Olympia Einkaufszentrum" adlı alışveriş merkezinde 18 yaşındaki İran kökenli Alman'ın gerçekleştirdiği silahlı saldırıda 9 kişi öldürülmüş, fail de daha sonra intihar etmişti. Yetkililer Norveç’te aşırı sağcı Anders Breivik'in çok sayıda kişiyi öldürmesinin dün 5. yıl dönümünde Münih'teki saldırının gerçekleştirildiğine dikkati çekmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!