Muhalefetsiz başladı

Güncelleme Tarihi:

Muhalefetsiz başladı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2016 21:12

Cenevre’deki Esad rejimiyle muhalifler arasında öngörülen görüşmeler, Riyad’da dört gündür toplantı halinde olan muhaliflerin “şartlarımız karşılanmadı” gerekçesiyle dün tek taraflı başladı. BM Temsilcisi Mistura, Esad yönetiminin temsilcileriyle görüştü. Muhalifler ilerleyen saatlerde en geç pazar sabahı Cenevre’ye bir heyetin varacağını açıkladı.

Haberin Devamı

İsviçre’nin Cenevre kentinde Suriye hükümetiyle muhalifler arasında yapılacak görüşmeler dün muhalefetsiz başladı. Suriye BM Büyükelçisi Beşar el Caferi’nin başkanlık ettiği Suriye hükümetinin delegasyonu Cenevre’de BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ile iki buçuk saati aşkın görüştü. Suudi Arabistan’ın desteklediği, aralık ayında kurulan ve görüşmelerde muhalefetin ana bloğunu oluşturacak olan Yüksek Müzakere Komitesi (YMK) ise ön şartları karşılanmadıkları gerekçesiyle dünkü görüşmelerde yer almadı. Komite, “Rusya ve Suriye ordularının yürüttüğü askeri operasyonlara son verilsin”, “kentlerdeki kuşatmalar kaldırılsın” “sivillere insani yardımlar ulaştırılsın”, “tutuklular bırakılsın” şartları koşmuştu.
Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da 4 gündür toplantı hâlinde olan YMK, dün akşam saatlerinde ise Cenevre’ye gideceklerini açıkladı.

Haberin Devamı

‘GÖRÜŞME PAZAR OLABİLİR’

AFP ajansının haberine göre YMK, Cenevre’ye 30-35 delege gönderecek. Skynew Arapça’ya konuşan YMK heyetinin başkanı Asaad El Zoabi, “kuşatma bölgelerine yardım ulaştırılması” ve “sivillere yönelik bombardımanın kaldırılması” şartlarının karşılanacağına yönelik ABD ve Suudi Arabistan’dan garanti aldıklarını, heyetin bu akşam ya da yarın sabah Cenevre’ye varacağını söyledi. YMK’nin Twitter adresinden “YMK, BM ile görüşmek için Cenevre’ye gidecek, müzakere için değil” açıklaması yapıldı. YMK, Suriye rejimi ile siyasi süreç görüşmelerinde yer almayacağını da belirtti. Mistura ise Caferi ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada pazar günü (yarın) büyük ihtimalle YMK heyetiyle görüşmeye başlayabileceklerini belirtti. Mistura, “Rejimi davet ettik ve geldiler, YMK’yı davet ettik ve katılıp katılmamak onlara bağlı. Katılacaklarına dair henüz resmi geri dönüş almadım. Görüşmelere katılmalarını dört gözle bekliyoruz. ” dedi. Mistura, Kürtlerin Cenevre’ye davet edilip edilmeyeceğine ilişkin bir soruya ise “Şimdilik gönderilen davet mektupları bu kadar. Atladığım birisi yok” cevabını verdi. Ancak Mistura’nın özel ekibinin dün davet gönderilmeyen PYD Eş Başkanı Salih Müslim ile gizlice bir araya geldiği iddia edildi. Suriye heyeti ise görüşmenin hemen ardından gazetecilerin ısrarlı sorularını cevapsız bıraktı. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı ile ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, YMK’nın görüşmelere katılma kararını memnuniyetle karşıladıklarını açıkladı. Rusya İslam Ordusu ve Ahrar el Şam’ın müzakerelerde yer almasının “kabul edilemez” olduğunu belirtmişti.

Haberin Devamı

ÇAVUŞOĞLU’NUN TELEFON DİPLOMASİSİ

Öte yandan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Kerry ve İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond ile Suriye’deki güncel gelişmelerin ele alındığı telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Çavuşoğlu dün ayrıca Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed ile de Suriye konulu bir telefon görüşmesi yapmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!