Mübarek'ten kesin söz: Füzeleri kendimize aldık

Güncelleme Tarihi:

Mübarekten kesin söz: Füzeleri kendimize aldık
Oluşturulma Tarihi: Eylül 17, 1997 00:00

Haberin Devamı

Mısır'a yarım günlük ziyarette bulunan Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, bu ülkeye sevkedilen S-300 füzelerinin Rum Kesimi'ne verilmeyeceği konusunda Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'ten güvence aldı. Mısır'ın tarihi liman kenti İskenderiye'deki Ras al-Tin Sarayı'nda gerçekleşen görüşmeden sonra iki lider ortak basın toplantısı düzenlediler. Mübarek, gazetecilerin S-300 füzelerinin Kıbrıs Rum kesimine gönderilip gönderilmeyeceği sorularına şu yanıtı verdi:

‘‘Bu füzeleri kendimiz için aldık. Kimseye vermeyiz. Komisyon da almıyoruz. Silah tüccarı değiliz. Hepsini kendimize alıyoruz. Bir yere gitmeyecek. Bizde kalacak. Başka bir laf yok.’’

Cumhurbaşkanı Demirel de, Türkiye-İsrail ortak askeri tatbikatlarının üçüncü ülkelere yönelik bir tehdit olmadığı konusunda Mübarek'e güvence verdi. Mübarek ortak basın toplantısında şöyle konuştu:

‘‘Başlangıçta tatbikatlar bizde kuşku uyandırmıştı. Ancak Cumhurbaşkanı Demirel, Türk-İsrail askeri işbirliğinin arama ve kurtarma çalışmalarına yönelik olduğu konusunda bana güvence verdi. Bu işbirliğinin Arap ülkelerine yönelik bir tehdit olmadığını söyledi. Biz de kendisine teşekkür ettik.’’

Suriye'nin 15-25 Kasım tarihlerinde Doğu Akdeniz'de yapılacak Türk-İsrail ortak tatbikatlarına kuşkulu yaklaşımı nedeniyle 22 üyeli Arap Birliği bu hafta sonunda konuyu bakanlar düzeyinde görüşme kararı almıştı. Suriye Devlet Başkanı Hafız Esat'ın da yarın Hüsnü Mübarek'le bir araya gelerek aynı konuyu görüşmesi bekleniyor.

Bu arada dünkü Demirel-Mübarek görüşmesinde, Suriye'nin PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın bu ülkede barınmasına göz yumduğu şeklindeki Ankara görüşü de gündeme geldi. Hüsnü Mübarek bu konuya ilişkin görüşlerini dile getirirken, ‘‘Türkiye ile Suriye arasında ihtilaf olmaması gerekir. Birkaç gün sonra Başkan Esat'la yapacağım görüşmede, Cumhurbaşkanı Demirel'in anlattıklarını kendisine aktaracağım’’ dedi. Görüşmelerden sonra düzenlenen basın toplantısında Demirel, daha önce basına dağıtılan konuşma metninin dışına çıktı. Basına dağıtılan metinde Demirel, isim vermeden Suriye'yi çok sert eleştiriyordu. İsrail ile yapılan tatbikatı farklı gösterme girişimlerine Arap dünyasının itibar etmemesi vurgulanıyordu. Bu görüşlerini basın toplantısında hiç ifade etmeyen Demirel, Mübarek'le çok yararlı bir görüşme yaptığını anlattı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!