Mübarek yeni başbakanı atadı

Güncelleme Tarihi:

Mübarek yeni başbakanı atadı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2011 10:00

Mısır’daki iktidar karşıtı protestolar bugün de sabahtan bu yana devam etti. Mısırlılar dün olduğu gibi sokağa çıkma yasağını hiçe sayarak protestolarını sürdürüyor. El Cezire televizyonu polisin İçişleri Bakanlığı'na girmek isteyen 1000 kadar gösterici üzerine ateş açtığını ve 3 kişinin öldüğünü duyurdu. Devlet Başkanı Mübarek, Sivil Havacılık Bakanı ve eski Hava Kuvvetleri Komutanı Ahmet Şefik'i yeni başbakan olarak atadı.

Haberin Devamı

GÖSTERİLERİN BEŞİNCİ GÜNÜNDE MÜBAREK'E ÖFKE DİNMİYOR

 

BİR YANDA PROTESTOLAR BİR YANDA HATIRA FOTOĞRAFLARI

 

HALK YASAĞA RAĞMEN SOKAKLARDA / WEB TV          

 

Mısır'da dün akşam saatlerinde ilan edilen sokağa çıkma yasağı ve sokaklardaki geniş çaplı güvenlik önlemleri de isyancıları durdurmaya yetmedi. Protestolar bugün de devam etti. Dün gece günler sonra kamuoyunun karşısına çıkarak hükümetin istifasını isteyen Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek bugün Sivil Havacılık Bakanı Şefik'i yeni başbakan olarak atadı.           
 
Devlet televizyonu, Şefik'in, Mübarek tarafından hükümeti kurmakla görevlendirildiğini bildirdi.          

Haberin Devamı

Kabine günlerce süren protesto gösterilerinin ve Mübarek'in çağrısının ardından bugün resmen istifa etmişti.
 
SÜLEYMAN'I YARDIMCISI OLARAK ATADI
 
Mübarek, Mısır istihbarat birimi Muhaberat'ın şefi Ömer Süleyman'ı da devlet başkanı yardımcılığına atadı. Mısır devlet televizyonu da Süleyman'ın yemin ederken çekilmiş görüntülerini yayınladı. 

Parlamento Başkanı, gündemde erken seçim olmadığını açıkladı.           
 
MÜBAREK İÇİN BİR İLK    

Süleyman, Mübarek'in 30 yıllık iktidarı boyunca atadığı ilk başkan yardımcısı oldu. Analistler Mübarek'in yakın müttefiklerinden olan Süleyman'ın Mısır halkının nezdinde saygı duyulan bir isim olduğunu ancak Mübarek'in bu hamlesinin protestocuları sakinleştirmeye yetmeyeceğini ifade etti.
 
Mübarek'in de Enver Sedat döneminde başkan yardımcılığı koltuğunda oturduğunu hatırlatan analistler, böylece Mısır Devlet Başkanı'nın yerine geçme ihtimali olan ismi işaret etmiş olabileceği yorumunu yaptı.
 
Bu gelişmelere rağmen bugün sabah saatlerinden itibaren yüzlerce protestocu başta başkent Kahire’de olmak üzere önemli merkezlerde bir araya geldi. Mısır devlet televizyonu Nil TV ise silahlı kuvvetlerin vatandaşlara sokağa çıkma yasağına riayet etme ve protestolara katılmama çağrısı yaptığını duyurdu.
 
Katar merkezli El Cezire televizyonu, polisin İçişleri Bakanlığı binasına girmeye çalışan 1,000 kadar gösterici üzerine ateş açtığını ve üç kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.
 
EN YAKIN MÜTTEFİKLERDEN BİRİ İSTİFA ETTİ
Mübarek'in oğlu Cemal Mübarek'in en yakın dostlarından biri olan, varlıklı iş adamı Ahmed Ezz'in iktidar partisinden istifa ettiği bildirildi. Protestocular Ezz Çelik şirketinin Kahire'de bulunan ana ofislerinden biri ateşe vermişti. Bugün bazı göstericiler Ezz'in posterlerine çarpı atarak protesto etmişti.
  
Bu arada ellerindeki cep telefonları, fotoğraf makineleri ve küçük kameralarla olayların ve yanmış binaların görüntülerini çeken Mısırlılar ilginç görüntüler yarattı.
   
SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI UZATILDI
Mısır devlet televizyonu sokağa çıkma saatlerinin 18:00-07:00 saatlerinden 16:00-08:00 saatlerine uzatıldığını bildirdi. Reuters Nil TV'nin ordu yetkililerini kaynak göstererek, sokağa çıkma yasağını ihlal edenlerin kendilerini tehlikeye atacağını duyurduğunu aktardı. Buna rağmen Mısırlılar sokağa çıkma yasağını hiçe sayarak protestolarını sürdürdü.
 
Öte yandan haber ajansları ordunun olaylara müdahale etmekten kaçındığını, soğukkanlı bir tavırla gelişmeleri takip ettiğini bildirdi. Mısır'ın çeşitli noktalarında çekilen fotoğraflarda askerlerin, göstericilerin polise taş atmasını önlemek için araya girdiği gözlendi. Tanklar hükümet binalarını kordona aldı.
 
ORDUDAN YAĞMA UYARISI
Bu arada ülke genelinde yağma olaylarının başgösterdiği bildirildi. Özellikle yabancı sermayeye ait mağazalar yağmacıların hedefi olurken, Associated Press, piramitlerin turist girişine kapatıldığını bildirdi. Tanklar ve silahlı kuvvetler Giza Vadisi'ne girişleri kapatırken, bu alandaki otellerin de yağmadan nasibini aldığı ifade edildi.
 
Ordunun vatandaşlara kendilerini yağmacılardan koruma uyarısı yaptığı bildirildi.
 
Devlet televizyonuna konuşan bir sanat tarihçisi ise yağmacıların müzelerdeki sanat eserlerine zarar verdiğini söyledi.
 
Bir görgü tanığı Mısır ordusunun Merkez Bankası’na ait darphane binasına girmek isteyen yüzlerce protestocuyu püskürtmek için tanklarla olay yerine gittiğini ve havaya ateş açtığını söyledi. Tanık, binaya ahşap kalaslarla saldıran göstericilerin tankların yaklaştığını ve silah seslerini duyduğunda kaçtığını belirtti.
 
Bu arada Merkez Bankası Başkan Yardımcısı yarın ülkedeki bankaların tamamının kapalı olacağını açıkladı. Analistler bu durumun yatırımcıları ürküteceği endişesini dile getirirken, yetkililer ekonominin likidite sorunu yaşama ihtimali olmadığını belirtti.
 
"MÜBAREK DEFOL!"
Kahire’de Tahrir Meydanı’nda bir araya gelen protestocular Mübarek’e hitaben “Defol!” sloganları attı. Şehrin sokaklarında sabah erken saatlerden itibaren tankların devriye gezdiği öğrenildi. İskenderiye'de de protestocular "Gayrımeşru!" sloganlarıyla yeni lider çağrısı yaptı.
 
Reuters, sabah saatlerinde şehir meydanında polisin göstericilerin bulunduğu yerin yakınlarında ateş açtığını bildirdi. Ancak polisin kullandığı mermilerin plastik mi gerçek mi olduğu konusunda bir bilgi elde edilemezken yeni bir yaralanmadan bahsedilmedi. Tahrir Meydanı'nda şu an 50 bin kadar protestocunun toplandığı tahmin ediliyor.
 
Associated Press haber ajansı da askerlerin parlamento ve hükümet binalarına giden yolu kapattığını bildirdi.
 
El Cezire'nin İskenderiye muhabiri Ravya Ragih, bu şehirde de göstericilerin meydanlarda toplandığını aktardı. AFP de İsmailiye şehrinde göstericilerle polis arasında çatışmalar çıktığını duyurdu. Görgü tanıklarının ifadelerine dayandırılan haberde, polisin, işe gitmelerine izin verilmediği için şehrin sokaklarını dolduran liman işçilerine plastik mermi ve gözyaşı gazıyla müdahale ettiği ifade edildi.
 
Ayrıca Kahire sokaklarında, ölenler için cenaze alayları düzenlendi.
 
Bu arada Kahire'nin güneyindeki Tura Hapishanesi yakınlarında silah sesleri duyulduğu, Kahire Üniversitesi'nin bulunduğu noktadan da dumanlar yükseldiği bildirildi. El Cezire, cezaevlerinde çıkan isyanlarda da yedi mahkumun öldüğünü öne sürdü.
 
TOPLAM CAN KAYBI BİLİNMİYOR

Mısır’da dün ülke genelinde yaşanan gösterilerde resmi rakamlara göre toplam 24 kişinin hayatını kaybettiği 1,115 kişinin de yaralandığı ifade edildi. Mısır yetkilileri ilk olarak Salı'dan bu yana can kaybının 35'e yükseldiğini, ölenlerin 10'unun polis olduğunu bildirdi. Ardından Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Cuma günkü protestolarda 38 kişinin hayatını kaybettiği ifade edildi.

Haberin Devamı

Son olarak resmi kaynaklar son 48 saat içinde ülke genelinde 62 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.
 
Öte yandan Reuters, hastane kaynakları ve görgü tanıklarının ifadelerine dayanarak toplam can kaybının 74 olduğunu bildirdi. Bu rakamın kesin olmadığını ifade edilen haberde gerçek rakamın 74'ün altında ya da üstünde olabileceğinin altı çizildi. Ölenlerin 68'inin dün Kahire, Süveyş ve İskenderiye'de yaşanan çatışmalarda öldüğü kaydedildi. 2 bin civarında kişinin de yaralandığı tahmin ediliyor.
 
El Cezire ise toplam can kaybının Cumartesi itibarıyla 100'Ü aştığını öne sürdü. Kanalın muhabiri sadece İskenderiye'de 36 kişinin öldüğünü bildirdi.
 
Reuters Kahire'de bulunan El Damardaş Hastanesi yetkililerinin Cuma günkü protestolarda hayatını kaybeden 30 kişinin hastaneye getirildiğini açıkladığını bildirdi. Yetkililer hastaneye getirilen cenazelerin arasında iki de çocuk olduğunu ifade etti.
 
Görgü tanıkları Mısır'ın Gazze Şeridi sınırında bulunan Refah şehrinde de göstericilerin polis merkezini bastığını, çıkan çatışmalarda üç polis memurunun hayatını kaybettiğini öne sürdü. Daha sonra gelen haberlerde asker ve polisler ile bölgede yaşayan Bedeviler arasında çıkan çatışmalarda en az 12 kişi hayatını kaybettiği, 25 kişinin de yaralandığı belirtildi.
 
EL BARADEY'DEN MÜBAREK'E İSTİFA ÇAĞRISI
Muhalif lider Muhammed El Baradey ise El Cezire televizyonuna telefonla verdiği röportajda, protestocularla "gurur duyduğunu" belirterek Devlet Başkanı Mübarek’e istifa etmesi ve iktidarın devri için bir çerçeve oluşturması çağrısı yaptı. Baradey, günlerdir Mısır’ı sarsan protestoların sonlanmasının tek yolunun bu olduğunu söyledi.
 
Mısır'ın en büyük muhalif gücü olan Mübarek'ten Müslüman Kardeşler ise bir geçiş dönemi kabinesi kurulması ve iktidarın barışçıl bir biçimde el değiştirmesine izin vermesini talep etti.
 
Arap dünyasının önde gelen din adamlarından Yusuf el Karadavi de Mübarek'ten istifa etmesini isterken, Mısırlılara barışçıl gösterilerini sürdürme çağrısı yaptı.
 
CEP TELEFONLARI NORMALE DÖNDÜ
Bu arada Mısır’da dünkü karartma sırasında engellenen cep telefonlarının yavaş yavaş yeniden kullanıma açıldığı bildirildi. Ancak SMS servislerinin henüz kullanılamadığı ifade edildi.
 
Telefon şirketi Vodafone dün yaptığı açıklamada Mısır yetkililerinin bütün telefon şirketlerinden ülkenin belli noktalarında bağlantının engellenmesini istediğini belirtmişti.
 
MÜBAREK'TEN REFORM SÖZÜ
Göstericilerin sabahın erken saatlerinde yeniden sokaklara dökülmesi Mübarek’in dün gece halkı sakinleştirmek için hükümetin istifasını istediğini açıklamasının yeterli olmadığının ilk işareti oldu.
 
Mübarek dün akşam yaptığı açıklamada halkın şikayetlerini anlayışla karşıladığını belirtti ancak görevinden ayrılmak gibi bir niyeti olmadığının mesajını verdi.
 
“Her zaman fakirlerin yanında oldum. Ekonomik reformlara devam edeceğiz. Eğitim ve sosyal hizmetleri geliştireceğiz” açıklamasını yapan Mübarek, halkın tepkisine karşılık hükümetin istifasını istediğini duyurdu. Mübarek bugünden itibaren yeni bir hükümet kurulacağını da belirtti.
 
Geniş katılımlı sokak gösterilerinin yapılabiliyor olmasının, Mısır’da ifade özgürlüğünün olduğunu kanıtladığını savunan Mübarek, “Demokratik reformlara yenilerini ekleyeceğiz. İfade özgürlüğünü de geliştirmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
 
OBAMA MÜBAREK'İ ARADI

ABD Başkanı Barack Obama, Mübarek’i dün gece telefonla arayarak verdiği reform sözünü tutmasını istedi.
 
Mübarek ile yaptığı telefon görüşmesinde, Mısır’da ülke genelinde gerçekleştirilen hükümet karşıtı gösterileri değerlendiren Obama, protestoculara karşı şiddet kullanılmaması çağrısında bulundu.
 
Obama ayrıca Mısır halkı ve hükümetiyle işbirliği içinde olacaklarını belirtti.
 
Beyaz Saray Sözcüsü Robert Gibbs de gazetecilere verdiği brifingde, "Yardımlar konusundaki tutumumuzu, şu anki ve önümüzdeki günlerdeki gelişmelere göre gözden geçireceğiz" dedi. ABD Mısır'a, 2010 mali yılında 1,3 milyar dolar askeri yardım, 250 milyon dolar da ekonomik yardımda bulunmuştu.
 
Avrupa Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy Mısır'da şiddetin ve kanın sona ermesi için çağrı yaptı. Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da Mısırlı yetkililerin "barışı" güvence altına almasını ve ülkede istikrarı sağlamasını istedi.
 
İSRAİL'DE PANİK
Adının açıklanmasını istemeyen İsrail kaynakları, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun hükümet sözcülerine Mısır’da iktidar karşıtı protestolar konusunda sessiz kalınması emrini verdiğini söyledi.
 
Yetkililer rejim değişikliğinin İsrail-Mısır ilişkilerini tehdit edebileceğinden ve şiddet olaylarının Filistin Yönetimi’ne sıçrayabileceğinden endişe edildiğini belirtti.
 
Afrika Birliği'nden yapılan açıklamada Mısır'daki huzursuzluktan duyulan "kaygı" dile getirilirken, Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa Mısırlıların kızgınlığını anladığını söyledi.
 
İRAN’DAN MISIR HALKINA DESTEK
İran’ın resmi haber ajansı IRNA’nın bildirdiğine göre Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ramin Mihmanperest, yaptığı açıklamada “Mısırlıların gösterileri bir adalet arayışıdır” dedi.
 
İran’ın Mısır’daki olayları sürekli be dikkatle takip ettiğini belirten Mihmanperest, “Bu ülkenin yöneticilerinden Müslüman ulusun sesini duymalarını ve haklı taleplerine yanıt vermelerini beliyoruz” dedi.
 
Mihmanperest, Mısır liderlerinden güvenlik ve polis güçlerinin göstericiler üzerinde şiddet kullanmasını önlemelerini de istedi.

  

Haberin Devamı

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!