Moskova’da tepki çeken soru: ‘Rus elçisi ajan mı’

Güncelleme Tarihi:

Moskova’da tepki çeken soru: ‘Rus elçisi ajan mı’
Oluşturulma Tarihi: Mart 03, 2017 22:30

Trump yönetimi Rus yetkililerle ortaya çıkan yakın ilişkileri nedeniyle zan altında kalırken Rusya’nın Washington Büyükelçisi Sergey Kislyak gündemde öne çıktı. Trump’ın danışmanının istifasına yol açan, Adalet Bakanı hakkında ise soru işaretlerine neden olan Rus Elçi Kislyak için ‘Diplomat mı, ajan mı’ sorusu yöneltiliyor.

Haberin Devamı

ABD Başkanı Donald Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı atadığı Michael Flynn, Barack Obama daha henüz başkanlık koltuğunu bırakmadan Rus Büyükelçi Sergey Kislyak ile Moskova’ya yaptırımları görüştüğü iddiası yüzünden istifa etmek zorunda kaldı. Şimdi ise Adalet Bakanı Jeff Sessions’ın seçim kampanyasında Kislyak ile görüştüğü halde Senato’ya yanlış bilgi verdiği gerekçesiyle başı dertte. Ayrıca Trump’ın damadı Jared Kushner’in de geçen aralık ayında Kislyak ile New York’ta görüştüğü iddia ediliyor.

2008 yılından bu yana Washington’da düşük bir profil çizen Sergey Kislyak bir anda kendini medyanın spot ışıklarının altında buldu. Politico haber sitesine göre Rus elçi; televizyonlara az çıkar, basına az konuşur, tweet atmaz.

SERT YANIT

Fransız AFP ajansına göre mühendislik mezunu olan 66 yaşındaki büyükelçi, Soğuk Savaş’tan bu yana Moskova’nın dış politikasının şekillenmesinde yer almış bir isim. 2016 yılının Nisan ayında Washington’daki Mayflower Oteli’nde Cumhuriyetçi Parti’den başkan aday adayı olan Donald Trump ilk dış politika konuşmasını yaptığı etkinliğin özel konuklarından biri de Sergey Kislyak’tı. Trump yönetiminde yer alan bazı yetkililerin Ruslarla temasta olması da Kislyak için ‘Diplomat mı, ajan mı’ sorularına neden oldu. Rusya Dışişleri Sözcüsü Maria Zakharova bu soruya tepki göstererek “Açık konuşmak gerekirse: Bu Batı medyasının düşebileceği en alçak seviye mi yoksa daha aşağıya düşebilir mi? Size bir askeri sır vereyim. Diplomatlar çalışır, görevleri de bulundukları ülkelerde bağlantı kurmaktır” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!