Monica'yı unutturan patlama

Güncelleme Tarihi:

Monicayı unutturan patlama
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 1998 00:00

Haberin Devamı

Yaklaşık 5 dakika arayla Kenya ve Tanzanya'daki ABD büyükelçiliklerinde meydana gelen patlamalarda 80 kişi öldü.

Afrika'nın iki komşu ülkesi Kenya ve Tanzanya'daki ABD büyükelçiliklerine düzenlenen bombalı saldırıda en az 80 kişi öldü, 1000'den fazla kişi de yaralandı. Enkaz kaldırma çalışmaları sürerken, can kaybının artmasından endişe ediliyor. ABD, patlamaları ‘‘terör saldırısı’’ olarak kabul ettiğini açıkladı. Günlerdir Başkan Clinton'ıla sekreter Monica Lewinsky arasındaki seks skandalıyla çalkalanan Amerika, bir anda gözlerini dehşet verici patlamalara çevirdi.

Günlerdir Başkan Bill Clinton'ın seks skandalıyla yatıp kalkan Amerikan halkı, dün sabah iki dehşet verici patlama haberiyle uyandı. Bütün gözler, bir anda Afrika'nın iki sorunlu komşu ülkesi Kenya ve Tanzanya'daki Amerikan büyükelçilik binalarında meydana gelen ve en az 80 kişinin ölmesine neden olan patlamalara yöneldi. ABD'nin Kenya Büyükelçisi, saldırıdan hafif yaralı kurtulurken, Uganda Büyükelçiliği de güvenlik kordonuna alındı. Saldırıları üstlenen olmadı, ancak Nairobi'de bir şüpheli yakalandı.

BİNA YERLE BİR

Kenya'nın başkenti Nairobi'deki patlama, Türkiye saatiyle 10.35'te meydana geldi. Elçiliğin yakınlarındaki 25 katlı Cooperative Bank Binası'nda bir basın toplantısı düzenleyen ABD'nin Kenya Büyükelçisi Prudence Busnell, kırılan cam parçalarının yüzüne saplanması sonucu yaralandı. Patlama, büyükelçilikle banka arasındaki dört katlı Ufundi binasında meydana geldi. Bu binayı yerle bir eden patlama, hem banka binasına, hem de elçilik binasına büyük zarar verdi.

ÇIĞLIK ÇIĞLIĞA

Birçok kişi binalarda mahsur kaldı, kimisi beton yığınlarının altında saatlerce can çekişti. Binadan inleme ve imdat sesleri yükselirken, insanlar dehşet içinde çığlık çığlığa kaçıştılar. Can kaybının artabileceği belirtiliyor. Büyükelçi Bushnell, tedavi olduktan sonra enkaz kaldırma çalışmalarına katıldı. Patlamayla birlikte 300 metre çapındaki bir alan, savaş alanına dönüşürken çevredeki bütün binaların camlarını paramparça oldu ve yangın çıktı. Patlama sırasında büyükelçiliğin önünde kırmızı ışıkta duran bir otobüsün şoförü, şarapnel parçalarının kafasına isabet etmesi üzerine direksiyon başında öldü. Otobüste bulunan yolculardan bazıları da şoförün akıbetine uğradı.

Cooperative Bank'da çalışan Roy Mugo, korku dolu anları, ‘‘Patlamayla neye uğradığımızı şaşırdık. Tavan üzerimize çöktü. Sonra kaçmaya başladık’’ diye anlattı. Nairobi, hastaneye yaralı taşıyan ambülans ve polis sirenleriyle yankılanırken, olayla ilgili geniş çaplı soruşturma başlatıldı.

ARAP GİYSİLİ ŞÜPHELİ

Nairobi'deki saldırının ardından bir şüpheli yakalanırken ABD, patlamaları ‘‘terör saldırısı’’ olarak tanımladı. Kuşkulu hareketleriyle dikkat çeken bir adam, enkaz kaldırma çalışmalarına katılan Amerikalı bir deniz piyadesinin ihbarı üzerine yakalandı. Şüphelinin üzerinde geleneksel Arap kıyafetleri bulunduğu bildirildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lee McClenny, 5 dakika arayla meydana gelen patlamaları, ‘terör saldırısı’ diye tanımladı, ama ‘‘Herhangi bir uyarı ya da saldırıları üstlenen olmadı’’ diye konuştu.

Nairobi, 400 kişinin yaralandığı patlamanın şokunu yaşarken, 5 dakika sonra komşu Tanzanya'nın başkenti Dar Es-Salaam da şiddetli bir patlamayla sarsıldı. Dar Es-Salaam'daki ABD Büyükelçiliği'nin önünde meydana gelen patlamada, hem ABD Büyükelçiliği, hem de karşısındaki Fransız Büyükelçiliği zarar gördü. Dar Es-Salaam'da en az 9 kişi öldü ve Tanzanya'nın başkenti savaş alanına döndü. CNN'e haber veren Tanzanyalı bir gazeteciye göre en az 14 kişi hastaneye kaldırıldı.

Tanzanya polisi, patlamaya büyükelçiliğin yakınlarına park edilmiş bir otomobile yerleştirilen bombanın neden olmuş olabileceğini açıkladı. Patlama çevredeki binalara dabüyük zarar verdi.

Clinton uyandırıldı

Beyaz Saray eski stajyerlerinden Monica Lewinsky ile cinsel ilişki kurduğu yolundaki iddialar yüzünden bir hayli sıkıntılı günler geçiren ABD Başkanı Bill Clinton, dün şafak sökmeden uyandırıldı. Ulusal Güvenlik Danışmanı Sandy Berger, Clinton'a patlamalarla ilgili açıklamalarda bulundu. Başkan Clinton'ın patlamalar dolayısıyla çok üzgün olduğu bildirildi. Bir Beyaz Saray yetkilisi, ‘‘Başkan çok üzgün. Olayları yakından takip ediyor. Şu anda yapmaya çalıştığımız daha fazla bilgi almak’’ dedi.

Elçilikler alarmda

NAİROBİ ve Dar Es-Salaam'da 5 dakika arayla patlayan bombaların ardından, olası saldırılara karşı ABD büyükelçiliklerinde güvenlik önlemleri artırıldı. ABD'nin Uganda Büyükelçiliği, komşu iki ülkede meydana gelen patlamaların ardından kordon altına alındı ve patlayıcı taraması yapıldı. Kampala Büyükelçiliği yakınlarında park yasağı uygulanmaya başlandı. Diğer ABD elçiliklerinde de güvenlik önlemleri artırıldı. Roma Büyükelçiliği'nin sözcüsü Gene Bigler, ‘‘Ekstra güvenlik önlemleri almaya başladık’’ diye konuştu.

Kadın büyükelçi yaralı

Bombalı saldırıda fırlayan camlardan dudağı kesilen ABD'nin Nairobi Büyükelçisi Bayan Prudence Bushnell, 1996 yılında Başkan Clinton tarafından bu göreve atandı. Nairobi'den önce ABD'nin Dakar, Senegal ve Bombay'da görev alan Bushnell, bir ara ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Afrika Dairesi'nde görev aldı. Washington doğumlu olan Bayan Bushnell, Almanya, Fransa, Pakistan ve İran'da eğitim gördü.

NOTLAR

Çifte patlamada hayatını yitirenler ve yaralananlar arasında ABD büyükelçiliği görevlileri de bulunuyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Nairobi'ye, Avrupa ve diğer Afrika ülkelerinden sağlık ve patlayıcı uzmanlarıyla, mühendisler yolluyor.

Özel bir ziyaret için önceki akşam Roma'ya giden ABD Dışişleri Bakanı Madeleine Albright, bombalı saldırının ardından Washington'a geri döndü.

Nairobi'deki olay mahallini ziyaret eden Kenya Devlet Başkanı Arap Moi, ‘‘Sadece Kenya'da değil, dünyanın her yerinde düzenlenen bu tür terör eylemlerini şiddetle kınıyorum’’ dedi.

ABD'li bir yetkili, saldırının Kenyalılardan çok yabancı bir gruptan gelmiş olabileceğine işaret etti. Yetkili, ‘‘Kenya'daki siyasi şartların elçiliğimize yönelik böyle bir saldırıyı hazırladığını düşünmek için herhangi bir neden yok’’ dedi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!