Monica'ya rağmen Clinton kazandı

Güncelleme Tarihi:

Monicaya rağmen Clinton kazandı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 1998 00:00

Haberin Devamı

Ara seçimlerin galibi Başkan Clinton oldu. Cumhuriyetçilerin seçimleri Clinton’a karşı referanduma çevirme taktiği ters tepti. 1934’ten beri ilk kez iktidardaki başkanın partisi ara seçimlerden mağlup çıkmadı, aksine oy oranını arttırdı. Kongre’de çoğunluk Cumhuriyetçiler’de kaldı ama fark kapandı. Azil olasılığı azaldı. Sonuç, Amerikan halkının Başkan’ın Monica skandalı sebebiyle görevden alınmasını istemediği şeklinde yorumlandı.

CUMHURİYETÇİLERİN Monica Lewinsky skandalını kullanarak ABD Başkanı Bill Clinton'ı koltuğundan etme planı ters tepti. Seçmen Monica olayını bir yana bırakarak sandık başına gitti ve Demokratlara beklenmedik bir destek verdi. Cumhuriyetçiler Temsilciler Meclisi'nde sandalye kaybederken Demokratlar rakipleriyle arayı azalttı. Bu durumda Başkan Clinton'ın azli zorlaştı.

1934 yılından bu yana ilk kez iktidardaki bir parti, ara seçimlerden palazlanarak çıktı. Seçimlerde 100 sandalyeli Senato'daki dengeler bozulmadı. Cumhuriyetçiler, Demokratların 45 sandalyesine karşılık 55 sandalyeyle çoğunluğu korudu. Ancak Cumhuriyetçiler Başkan Clinton'ın azli için gerekli üçte iki çoğunluğa, yani 67 sandalyeye ulaşamadı.

Cumhuriyetçiler Temsilciler Meclisi'nde de çoğunluğu korudu. 228 sandalyeye sahip olan Cumhuriyetçiler, 5 sandalye kaybına uğradı. Buna karşılık 206 sandalyesi bulunan Demokratlar sandalye sayısını 211'e çıkardı. Bağımsızlar da bir sandalye kazandı .

KATILIM ÇOK DÜŞÜK

Seçimlere katılım % 38 gibi düşük bir seviyede gerçekleşirken CNN'in yaptığı bir araştırma seçmenin % 55'nin oyunu kullanırken Monica olayını dikkate almadığını ortaya koydu. The New York Times Gazetesi'nde yayınlanan bir araştırmaya göre ise seçmenlerin dörtte üçü oy kullanırken sosyal koruma, iş güvenliği ve vergi gibi ekonomik meseleleri göz önünde bulundurdu.

Monica skandalının patlak vermesinin ardından Clinton'ı eleştiri yağmuruna tutan Demokrat Partili Senatör Joseph I. Lieberman, ‘Ülke o kadar halinden memun, insanlar o kadar iyimser ki, bindikleri dalı kesmek istemediler’ yorumunu yaptı.

Siyasi gözlemcilere göre azalan işsizlik oranı ve canlanan ekonomi seçmenin tercihinde önemli rol oynadı, kimse statükoyu değiştirip, ülkeyi yeni bir riske atmak istemedi. Bu sonuçlar, Temsilciler Meclisi'nde azil işlemleri sürdürülse bile, Senato'da azlini zora sokuyor.

DİYET KOLALI KUTLAMA

Seçimde bekledikleri büyük çoğunluğu elde edemeyen Cumhuriyetçilerin de, 2000 yılı Başkanlık seçimlerini de düşünerek, uzlaşmaya gidebilecekleri ve Clinton'un, ‘Yeminli yalan ifade vermek ve adaleti’ yanıltmak suçlarından dolayı para cezasını vererek azilden kurtulabileceği öne sürülüyor.

Sonuçlardan en çok Beyaz Saray memnun oldu. Clinton, seçim sonuçlarını Beyaz Saray danışmanlarıyla İnternet'ten izledi. Sonuçları takip etmenin uğursuzluk getirdiğine inanan Hillary Clinton ise Beyaz Saray'daki sinema odasında Oprah Winfrey'nin ‘Beloved’ isimli filmini izledi.

Seçim notları

Kongre'ye ilk lezbiyen

Açıkça eşcinsel olduğunu ilan eden biri, Amerikan tarihinde ilk kez Kongre'ye seçildi. Wisconsin'deki seçmenler 36 yaşındaki Demokrat Partili lezbiyen Tammy Baldwin'i Temsilciler Meclisi üyeliğine seçtiler. Cumhuriyetçi Partili kadın rakibi Josephine Musser'i geride bırakan Baldwin, kampanyasını sağlık politikası üzerine kurmuş ve ulusal bir sağlık fonu oluşturulmasını istemişti.

Siyahların tek koltuĞU gitti

Senato'da bir kişiyle temsil edilen siyahlar o tek koltuğu kaybetti. Illinois'deki seçimlerde Demokrat Partili siyah kadın senatör Carol Moseley-Braun, Cumhuriyetçi Partili rakibi Peter Fitzgerald'a yenildi. Senato'ya seçilen ilk siyah kadın olan Moseley-Braun 1992'de yılın kadını seçilmişti. ABD'nin son siyah senatörü 1979'da Kongre'den ayrılan Cumhuriyetçi Partili Edward Brooke'du.

Eşcinsel yine kazandı

Clinton'ın azil soruşturmasını yürütecek Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu'nun tek eşcinsel üyesi olan Demokrat Barney Frank tam 10'uncu kez seçim kazandı.

Marijuana YES, ötanazi NO

Önceki günkü seçimlerde bir dizi referandum da yapıldı. Bu çerçevede halk, tıbbi amaçlı marijuana kullanımını onaylarken, ötanaziyi ve hamileliğin ileri dönemlerinde kürtajı reddetti.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!