Mısır’da turist katliamı 78 ölü

Güncelleme Tarihi:

Mısır’da turist katliamı 78 ölü
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 1997 00:00

Haberin Devamı

Mısır'ın en gözde ve en güvenilir turistik bölgelerinden Luksor'da çoğu Japonlar'dan oluşan turist grubuna saldıran şeriatçı militanlar saldırdı. Polisin müdahale ettiği olayda 61 turist ve 6 militanla birlikte 74 kişi öldü, en az 85 kişi de yaralandı.

Mısır'da laik düzene savaş açan şeriatçılar, ülkenin en gözde turistik beldesini kana buladı. Başkent Kahire'nin 500 km. güneyinde, tarihi tapınaklarıyla ünlü Luksor kentinde 2 turist grubuna saldırı düzenleyen radikal islamcı 11 militan, turistlere yaylım ateşi açarak tam bir katliam yaptı.

Polisin olaya müdahale etmesiyle çıkan çatışmada 61 turist ve 6 militanla birlikte toplam 74 kişinin öldüğü, en az 85 kişinin de yaralandığı bildirildi. Ölenlerin büyük bölümünü Japon ve İsviçreli turistler oluşturuyor. 2 saat süren çatışma sonucu 3 polis ve 4 Mısır vatandaşı da hayatını kaybetti.

KAN VE BARUT KOKUSU

Turistleri taşıyan Isis firması yetkililerinin polise verdiği bilgilere göre, şeriatçıların Mısır'da gerçekleştirdiği en kanlı saldırı olarak nitelenen olay Luksor'daki Kraliçeler Vadisi'nde meydana geldi. Turistlerin Dir el Bahri bölgesinde Hatşepsut Kraliçesi tapınağına girmeye hazırlandıkları bir sırada aniden ortaya çıkan silahlı 11 kişi hedef gözetmeksizin ateş etmeye başladı. 4500 yıllık tarihi kalıntılarda bir anda panik başladı. Kendilerini yaylım ateşten korumaya çalışan turistler, tarihi eserlerin arkasına gizlenmeye çalıştılar.

Etrafı bir anda kan ve barut kokusu sardı. Çığlıklarla dolu dehşet dakikaları sürerken panik havasından yararlanan saldırganlar boş bir turist otobüsüne el koyarak çöl ve dağlık araziye doğru kaçmaya çalıştılar. Saldırganların yolu, 150 metre gitmeden güvenlik güçleri tarafından kesildi. Bunun üzerine otobüsten inen islamcı militanlar yaya olarak kaçmaya çalıştı. Ancak bu kez de ordu helikopterleri olaya müdahale ederek militanları kıstırdı.

ÇATIŞMA İKİ SAAT SÜRDÜ

Mısır televizyonu güvenlik güçleri ile islamcı militanlar arasında 2 saat süren çatışma sonucunda saldırganlardan 6'sının ölü olarak ele geçirildiğini, kaçan 5 saldırganın ise arandığını bildirdi. Korkunç saldırı üzerine Mısır İçişleri Bakanı Hasan el-Alfi ve Sağlık Bakanı İsmail Sallam, acil olarak Luksor'a giderken olayın sorumluluğunu üstlenen olmadı. Yaralılar Kahire yakınlarındaki Maadi'de bulunan askeri bir hastaneye taşındılar.

Öte yandan yılda 2 milyon turistin ziyaret ettiği Mısır'da böylesi korkunç bir olayın meydana gelmesi, turizm acentaları arasında da paniğe yol açtı. Kahire'de bir tur operatörü, bu paniği ‘‘Bu olay kolay kolay unutulmayacaktır. Mısır'ın en cazip turistik bölgelerinden birinde böylesine büyük bir şiddet... Korkunç bir şey’’ sözleriyle dile getirdi.

Tarihi bölge kana bulandı

Mısır'ın Yukarı Mısır bölgesindeki tarihi Luksor kentindeki saldırı bütün dünyanın kanını dondurdu. Uzmanlar, şeriatçı militanların, hiç beklenmedik bir bölgede saldırı düzenlediklerini söylüyorlar. Tatillerini, dünyanın en önemli medeniyet-lerinden birinin beşiğinde geçirirken, ölüm kusan silahlarla karşılaşan turistlerin pek çoğunun ne olduğunu bile anlamadan can verdikleri belirtiliyor. Mısır'da en güçlü silahlı muhalefet örgütü olan İslami Cemaat'in özellikle Yukarı Mısır bölgesinde etkin olduğuna dikkat çekiliyor. Bu örgütün hedefleri arasında, güvenlik görevlileri, Kıptiler ve Batılı turistler bulunuyor.

Geçen yıl Nisan ayında Kahire'de 18 Yunan turistin öldürülmesini de İslami Cemaat üstlenmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!