Milyarda bir görülen yuvarlak yumurta

Güncelleme Tarihi:

Milyarda bir görülen yuvarlak yumurta
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2010 12:57

İNGİLİZ mutfak şefi, müşterilerine yemek hazırlamak için yumurta kırarken eşine milyarda 1 rastlanan küre şeklinde bir yumurta buldu.

Cornwall bölgesi Newquay kentindeki bir otelde mutfak şefi olarak çalışan 27 yaşındaki James Church, otel müşterilerine sabah kahvaltısında yumurta kırarken küre şeklinde bir yumurta olduğunu farketti. Marketten satın aldığı yumurtalar arasında çıkan yumurtayı görünce şaşırdığını belirten Church, “Müşteriler için yumurtaları kırıyordum ve elimdeki yumurtanın normal bir yumurta olmadığını fark ettim. Küre şeklide bir yumurta daha önce hiç görmemiştim. Dakikalarca bakındım durdum” dedi.
/images/100/0x0/55eb519bf018fbb8f8b99440


Kanatlı türlerin yumurtalarının genellikle ‘oval' kabuklarının çok ince olmalarına rağmen, şaşırtıcı derecede sağlam olmasını da sağladığı belirtildi. Bu özel geometrik şekil sayesinde, yumurtalar büyük bir basınç altında kalması halinde bile kırılmadığına dikkat çekildi.

İngiltere’deki Bath Üniversitesi profesörlerinden Julian FV Vincent “Sizce bir tavuk yumurtası hidrostatik basınca ne kadar dayanıklıdır?” diye sorarken, “Bunu bilmemiz için ilk önce yumurtayı hidrostatik basınç ile kırabilmeniz gerekir” diyerek tavuk yumurtasının sağlamlığını vurguladı.

Pek çok kuş türü kuluçka döneminde dik duran yumurtaların üzerine oturur ve yumurtaların belli bir sıcaklık altında kalmasını sağladığı, oval şekilleri sayesinde kuşların yumurtaları ısıtmak için üzerlerine oturduklarında yumurtaların kırılmadığı belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!