Miloseviç'e mahkeme yolu gözüktü

Güncelleme Tarihi:

Miloseviçe mahkeme yolu gözüktü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2000 00:00

Haberin Devamı

Sırbistan'da cumartesi günü yapılan parlamento seçimlerinden zaferle çıkan ve başbakanlık koltuğuna oturması kesinleşen Zoran Cincic, yeni hükümetin önceliklerinin başında, ülkenin bir halk ayaklanması sonucu devrilen eski lideri Slobodan Miloseviç'i adalet önüne çıkarmanın geldiğini söyledi.

Yugoslavya'da yaklaşık üç ay once yapılan devlet başkanlığı seçimlerinde Miloseviç karşıtı grupları çatısı altında toplayan Sırbistan Demokratik Muhalefeti'nin, Devlet Başkanı Voyislav Koştunitsa'dan sonraki ikinci ismi olan Cincic, 12 yıllık iktidarı boyunca Miloseviç'in ateşli bir muhalifi olmuştu.

Parlamento seçimlerinin sonucunu alındıktan sonra BBC'ye konuşan Cincic, sandıkta bozguna uğrattıkları Sosyalist Parti lideri Miloseviç'e son darbeyi de mahkemede vuracaklarını ifade etti. Cincic, Miloseviç'in önce yolsuzluk ve görevini kötüye kullanmak suçlarından yargılanacağını, daha sonra da savaş suçlarıyla ilgili dosyaların gündeme gelebileceğini söyledi.

Başbakanlığa seçilen Cincic, "Gazeteleri açıp okuduğunuzda bile Miloseviç hakkında soruşturma başlatmak için yeterli kanıt var. Kanımca, soruşturma ocakta başlayacak ve Miloseviç, Sırbistan'da yargı önüne çıkacak" dedi. Yeni başbakan, "Halk, onu yaptıklarından dolayı affetmeyecek" yorumunda da bulundu.

Batılı ülkelerin, Miloseviç'in Hollanda'nın Lahey kentindeki Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'nde yargılanması talebinin anımsatılması üzerine Cincic, Yugoslav yasalarının buna izin vermediğine dikkat çekti. Reformcuların lideri Miloseviç'in mahkeme için ülke dışına gönderilmesinin mümkün olmadığını ancak Lahey'deki mahkemeyle varılacak bir anlaşma sonucu yargılamanın Sırbistan'da gerçekleşebileceğini söyledi.

Cincic, "Sırbistan'da, Kosova'da ve diğer yerlerde son yıllarda neler olduğunu bilmek istiyoruz. Buralarda olanlarla ilgili kişisel sorumlulukların ön plana çıkmasını istiyoruz ki, ulus olarak hepimiz suçlanmayalım" dedi.

Yugoslavya Devlet Başkanı Voyislav Koştunitsa'nın lideri olduğu ve reformcu 18 partiden oluşan DOS, üç ay önceki devlet başkanlığı ve parlamento seçimlerinde büyük başarı kazanmış, Koştunitsa Miloseviç'i geride bırakarak devlet başkanlığını kazanmıştı.

İktidardaki Miloseviç bu zaferi kabul etmeyince, halk sokaklara dökülmüş ve parlamentoyu basarak Sırp lideri devirmişti. Saptanan usulsüzlükler üzerine, parlamento seçimlerinin de yenilenmesine karar verilmişti. DOS, şimdi Sırp parlamentosunda üçte ikilik bir çoğunluğa sahip. DOS, yeni seçimlerde halkın yüzde 56'sının desteğini aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!