Milli Savunma Bakanı Yılmaz: Musul'a başlatılacak operasyonda Irak'ın yanındayız

Güncelleme Tarihi:

Milli Savunma Bakanı Yılmaz: Musula başlatılacak operasyonda Irakın yanındayız
Oluşturulma Tarihi: Mart 04, 2015 11:04

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz Bağdat'ta Savunma Bakanı Halit el-Ubeydi ile görüştü. Bakan Yılmaz burada "Musul'a başlatılacak bir operasyonda Irak'ın yanındayız. Türkiye, Irak'ın terörle mücadelesinde her türlü istihbarat ve lojistik desteği vermeye hazırdır" dedi.

Haberin Devamı

Türkiye'nin IŞİD'e karşı mücadelede koalisyon güçlerine desteğini artıracağı haberleri ve Irak'a gönderilen iki uçak dolusu yardımın ardından bir hamle daha geldi. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, resmi temaslarda bulunmak üzere Irak'ın başkenti Bağdat'a gitti. Yılmaz ve beraberindeki heyet, Irak Savunma Bakanı Halit el-Ubeydi ile Savunma Bakanlığı'nda bir araya geldi. İki bakan, baş başa ve heyetler arası görüşmenin ardından Savunma Bakanlığı'nda ortak basın toplantısı düzenledi.

Yılmaz, Musul'a başlatılacak bir operasyonda Türkiye'nin, Irak'ın yanında olacağını belirterek, "Türkiye, Irak'ın terörle mücadelesinde her türlü istihbarat ve lojistik desteği vermeye hazırdır. Bu desteğin yanı sıra Irak ordusuna ve peşmergeye eğitim ve donanım yardımına da hazırız" dedi.

UBEYDİ: BU IRAK ORDUSU'NUN SAVAŞI

Bakan Ubeydi ise Musul operasyonunun zamanlama, donanım ve silah konusunda tamamen "Iraklı bir operasyon" olacağını belirterek, "Hiç kimsenin bu operasyonla alakası yoktur. Bu, Irak ordusunun savaşıdır" dedi.

NUCEYFİ: 'DESTEK VERECEK' DEDİM

Öte yandan Musul Valisi Etil El Nuceyfi, Türkmeneli Televizyonu'na önemli açıklamarda bulundu. Türkiye'nin Musul operasyonuna katılacağı yönünde basında çıkan haberlere değinen El Nuceyfi, kendisinin böyle bir açıklamada bulunmadığını, Türkiye'nin verdiği ve vereceği desteği açıkladı. El Nuceyfi, Türkiye'nin Musul'u kurtarmak için kurulan güçlere teçhizat, eğitim ve silah desteğinde bulunacağını açıkladı.

Gazeteci Yalman Haceroğlu'nun sorularını yanıtlayan Vali El Nuceyfi, Musul'un IŞİD'in eline geçmesinden eski Başbakan Nuri El Maliki ve Musul Operasyonlar Merkezi Komutanı Mehdi El Ğarravi'nin birinci derecede sorumlu olduğunu söyledi. Nuceyfi ayrıca El Ğarravi emirleri direkt olarak Silahlı Kuvvetler Komutanı Maliki'den aldığını, olup bitenlerden hesap sorulmasını istedi.

El Nuceyfi, Başbakan Haydar El İbadi ile Savunma Bakanı'nın Ankara ziyaretlerinde Türkiye'den böyle bir destek talebinde bulunduklarını belirtti. El Nuceyfi Cumhurbaşkanı Yardımcısı Usame El Nuceyfi'nin de Ankara ziyaretlerinde yine bu konuları ele aldığını belirtti.

TÜRKİYENİN İNSANI YARDIMLARINA ÖVGÜ

“Türkiye'nin IŞİD'le mücadelede rolü var”, diyen El Nuceyfi, “Türk ordusunun Musul'u kurtarma operasyonuna girişmesi, Türk hükümeti, Bağdat hükümeti ve koalisyon güçlerinin kararlarına bağlıdır” dedi.

Milli Savunma Bakanı Yılmaz: Musula başlatılacak operasyonda Irakın yanındayız


El Nuceyfi konuşmasında Türkiye'nin Irak'a yönelik insani yardımlarından da övgüyle söz etti. Türkiye'nin Irak'a yönelik insani yardımlarda gecikmediğini söyleyen El Nuceyfi, “Yardımların tümü koordineli olarak yapıldı” dedi. AFAD Başkanı ile geçen Ağustos ayında görüştüğünü söyleyen Musul Valisi, kamp yapılacağı yönündeki sözlerin yerine getirildiğini, AFAD ve Türk Kızılay’ı tarafından yapılan insani yardımların devam etmekte olduğunu belirtti.

IŞİD'in Musul Müzesi saldırısına da değinen El Nuceyfi görüntülerde yer alan tarihi eserlerden bazılarının sahte olduğunu sadece yedi orijinal eserin yok edildiğini söyledi.

DAVUTOĞLU 'DESTEK VERECEĞİZ' DEMİŞTİ

Başbakan Ahmet Davutoğlu da Portekiz Başbakanı Passos Coelho ile düzenlediği ortak basın toplantısı sonrası gazetecilerin konuya ilişkin sorularını yanıtlamıştı. Irak Hükümeti, Kürt Bölgesel Yönetimi ve ayrıca Musul Valisi'nin öncülüğünde yürütülen çalışmalara destek verdiklerini dile getiren Davutoğlu, geçen hafta Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Usame Nuceyfi'nin Türkiye'de olduğunu anımsattı.

Davutoğlu, Nuceyfi'nin, Irak Cumhurbaşkanı adına Musul'un kurtarılmasıyla ilgili görevlendirildiğini hatırlatarak "Bundan sonraki aşamada ortada şu anda hemen beyan edilmiş bir operasyon ya da yapılacak, şu ana kadar sürdürülen çalışmalar dışında bir çalışma gündeme gelmiş değil. Gelmesi halinde Türkiye'nin yapacağı katkılar konusunu da tabii ki ele alırız" değerlendirmesinde bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!