Merve gibi yeteneklerden daha çok var

Güncelleme Tarihi:

Merve gibi yeteneklerden daha çok var
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2017 10:53

Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Yetenek Teşvik Merkezi, Alman eğitim sisteminin mağduru öğrencilere destek veriyor. Yetenekli öğrencileri keşfeden merkez, tercihleri hakkında bilgi verip burslardan yararlanmalarını sağlıyor.

Haberin Devamı

ALMANYA’nın üçlü eğitim sistemi yıllardır eleştiri oklarının hedefinde olmasına rağmen, bu konuda bugüne kadar hiçbir değişiklik yapılmadı. Sistem, daha ilkokul dördüncü sınıfta kimin işçi, kimin usta, kimin akademisyen olacağını belirliyor. Sistemden en çok sosyal konumu zayıf olan göçmen kökenli öğrenciler olumsuz etkileniyor. Ruhr Bölgesindeki Gelsenkirchen Meslek Yüksekokulunda başlatılan ‘KRV Yetenek Teşvik Merkezi’ projesi, eğitim sisteminden olumsuz etkilenen öğrencilere yardımcı oluyor. Bugün çok sayıda üniversitenin de destek verdiği projenin Ruhr’da başlatılmasının en önemli sebebi bölgede yüz binlerce öğrencinin desteğe muhtaç olması. Merkezde ismi en çok öne çıkan ise ‘yetenek avcısı’ Suat Yılmaz.

ÇÖZÜM, KÖKLÜ DEĞİŞİKLİ
İyi bir notla üniversiteye gitmenin yeterli olmadığını belirten Suat Yılmaz, bu konuda öğrencilere şu tavsiyelerde bulunuyor:
“Burs bulacaksınız, üniversiteyi başarmak için destek ve özgüvene ihtiyacınız olacak. Sonra sosyal bir çevre gerekiyor, yabancı dil öğreneceksiniz, yurtdışına gidip tecrübe kazanacaksınız. Bütün bunları sosyal konumu zayıf bir öğrencinin tek başına başarması neredeyse imkansız. İlkokul dördüncü sınıfta elemenin yanı sıra okullarda öğrencilere mesleki ve sosyal danışmanlık yapacak öğretmeler çok yetersiz. Bir milyon işçi çocuğunun sadece 10 bini doktora yaparken, 200 bin akademisyen çocuğunun 20 bini doktora yapıyor. Çözüm, eğitim sisteminde bir an önce köklü değişiklik. Ancak bunun yakın bir zamanda gerçekleşeceğine inanmıyorum.”

Haberin Devamı

BU KADARI OLMAZDI
Duisburg Essen Üniversitesi’nde tıp okuyan Merve Dağ, KRV Yetenek Teşvik Merkezinin keşfedip destek verdiği öğrencilerden biri. Spor öğretmeni onu merkeze yönlendirmiş, yetenek avcısı olarak tanınan merkezin başkan yardımcısı Suat Yılmaz’ın desteğini almış. Kalp cerrahı olmak isteyen Merve, “Başarılı bir öğrenciydim, 1.3 ile abitur yaptım. Destek olmadan da tıp fakültesine girebilirdim, ancak şimdiki kadar başarılı olamazdım. Bana manevi destek, öz güven verildi, burslar hakkında bilgi verildi, burs sağlandı” dedi.
Merve Dağ’ın başarılı bir öğrenci olduğunu belirten Yılmaz ise, “Ancak Almanya’da keşfedilmeyi bekleyen çok sayıda Merve var” diye konuştu.

BAKMADAN GEÇME!