Merkel'in adayına karşı dişli rakip

Güncelleme Tarihi:

Merkelin adayına karşı dişli rakip
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 04, 2010 14:17

Almanya'da Horst Köhler'in cumhurbaşkanlığından istifa etmesinin ardından Başbakan Angela Merkel, yeni cumhurbaşkanı adayını buldu. Merkel ve koalisyon ortağı Hür Demokratlar, Aşağı Saksonya Başbakanı Christian Wulff'u ortak aday gösterdi. Ancak muhalefet bu defa cumhurbaşkanlığı koltuğu için güçlü bir aday çıkarıyor.

Haberin Devamı

Sosyal Demokratlar'ın adayı Joachim Gauck Alman kamuoyunda sevilen bir isim. Merkel'in koalisyon ortağı Hür Demokratlar'ın parlamentodaki bazı milletvekillerinin de Gauck'u destekleyebileceÄŸi konuÅŸuluyor. Merkel hükümetinin parlamentoda, muhalefetten 21 fazla milletvekili bulunuyor. Ancak koalisyon içindeki bazı milletvekillerinin Gauck'a sempati duyduÄŸu ve oyunu bu yönde kullanabileceÄŸi söyleniyor. Â

Euronun sürekli değer kaybetmesi ve Yunanistan'a yapılan mali yardım nedeniyle eleştirilerin hedefi olan Başbakan Angela Merkel'in adayı Wulff'un seçilememesi halinde daha da zor durumda kalacağı belirtiliyor.

Almanya'nın en yüksek trajlı gazetesi Bild de internet sayfasında "Kim cumhurbaşkanı olmalı?" anketi düzenledi. Ankette Sosyal Demokratlar'ın adayı Joachim Gauck önde gidiyor.

Haberin Devamı

MERKEL BAKANLARINDAN VAZGEÇEMEDİ

Cumhurbaşkanı Horst Köhler'in istifası sonrası İçişleri Bakanı Wolfgang Schaeuble ve Çalışma Bakanı Ursula von der Leyen'in bu koltuk için isimleri ön plana çıktı. Başbakan Angela Merkel yeni cumhurbaşkanının bir kadın olmasından yanaydı. Ancak daha sonra Merkel koalisyondaki en başarılı iki bakanından vazgeçmek istemedi, bu nedenle Aşağı Saksonya Başbakanı Christian Wulff'un aday olmasına yeşil ışık yaktı.

Aşağı Saksonya Başbakanı Christian Wulff'un cumhurbaşkanı için adının ön plana çıkmasında şu etkenler önemli rol oynadı:

  • Wulff, Hıristiyan Demokrat BirliÄŸi CDU'nun içinde ağırlığı olan bir politikacı ve geleceÄŸin baÅŸbakanı olarak gösteriliyordu.
  • Wulff, AÅŸağı Saksonya'da Hristiyan Demokrat Birlik ile Hür Demokratlar'ın kurduÄŸu koalisyonu baÅŸarılı bir ÅŸekilde yürütüyor. Bu nedenle Merkel'in koalisyon ortağı Hür Demokratlar'dan da kolayca destek aldı.
  • Almanya'da ilk Türk kökenli bakanı, hükümetine alarak yabancıların Alman toplumuna entegre olması için önemli bir iÅŸlev gördü. Nüfusunun yüzde 8'i yabancı olan Almanya'da entegrasyona önem veren bir kiÅŸinin cumhurbaÅŸkanlığı koltuÄŸuna oturması önemli.

Almanya'nın yeni cumhurbaşkanını seçecek olan Federal Seçiciler Kurulu 30 Haziran Çarşamba günü toplanacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!