Merkel'i rahatlatan seçim

Güncelleme Tarihi:

Merkeli rahatlatan seçim
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 2011 12:54

Almanya'nın Saksonya-Anhalt Eyaleti’nde yapılan eyalet meclisi seçimleri sonucu iktidarda bulunan Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) oyların yüzde 32.5’ini, ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD) ise yüzde 21’ini alırken, koalisyon hükümetinin sürmesinin beklendiği açıklandı.

Haberin Devamı

Pazar günü yapılan seçimde resmi olmayan ilk sonuçlara göre, CDU oyların yüzde 32,5'ini, Sol Parti yüzde 23,5'ini, SPD yüzde 21,5'ini aldı. Yeşiller Partisi büyük oy artışıyla yüzde 6,5 oranında oy aldı. Hür Demokrat Parti (FDP) yüzde 4 oranındaki oy oranıyla eyalet meclisine girmeyi başaramadı. Aşırı sağcı Almanya'nın Milliyetçi Demokratik Partisi (NPD) de iyüzde 4,5 oy oranıyla eyalet meclisine giremedi. Bu sonuçlara göre, 99 üyeden oluşması beklenen Saksonya-Anhalt Eyaleti meclisine CDU'nun 35- 38, SPD'nin 23- 24, Sol Parti'nin 26- 27, Yeşiller'in 7-8 milletvekilini bekleniyor. FDP'nin bugüne kadar 7 milletvekili bulunuyordu.

SPD'nin seçimlerde başbakan adayı olan Jens Bullerjahn, daha önce Sol Parti ile koalisyon hükümeti kurmayacaklarını açıkladığı için mevcut koalisyon hükümetinin eyalette çalışmalarını sürdürmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanı ve FDP Genel Başkanı Guido Westerwelle, Saksonya-Anhalt eyaletinde seçim yenilgisine uğradıklarını ve eyalet meclisine yeniden girmeyi başaramadıklarını, bu yenilgiyi birlikte aşacaklarını söyledi. Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir, Yeşiller Partisi'nin seçim zaferinin federal düzeyde kendilerini de güçlendirdiğini belirterek, seçmenlerin, Yeşiller'in eyalet meclisinde eksik olduğunu fark ettiğini söyledi. Almanya çapında 16 eyalet meclisinin 14'ünde yer aldıklarına işaret eden Özdemir, gelecek hafta sonunda Rheinland-Pfalz eyaletinde yapılacak seçimlerle 15. eyalet meclisinde de yer almayı ümit ettiklerini kaydetti. Yeşiller Partisi eş Genel Başkanı Claudia Roth, sonucun kendileri açısından “seçim zaferi” olduğunu eyalette oy oranını 2 katına çıkararak 30 yıl sonra yeniden eyalet meclisine girmeyi başardıklarını söyledi.

CDU Genel Sekreteri Hermann Gröhe, partisinin seçimlerde en fazla oy alan parti olduklarını vurguladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!