Merkel’den kademeli veda kararı

Güncelleme Tarihi:

Merkel’den kademeli veda kararı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2018 00:26

Almanya’da iktidar partilerinin peş peşe iki eyalette seçimlerde ciddi oy kaybına uğraması siyasi deprem yarattı. 13 yıldır başbakan olan Merkel, aralıktaki kurultayda partisi CDU’nun liderliğine aday olmayacağını açıkladı. Merkel, 2021 seçimlerinde de başbakan adayı olmayacağını ilan etti.

Haberin Devamı

Almanya’da Başbakan Angela Merkel döneminin sonu göründü. İki hafta önce Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi’nin (CDU) küçük ortağı CSU’nun Bavyera yerel seçimlerinde tarihi hezimete uğraması ve önceki gün de Hessen eyaletindeki seçimlerde ciddi oy kaybının ardından Merkel, kademeli olarak siyasete veda kararını açıkladı. Angela Merkel, dün sabah Hessen seçimlerinin değerlendirildiği CDU parti meclisinde, 6-8 Aralık tarihinde Hamburg’ta yapılacak genel kurultayda “CDU Genel Başkanlığı’na aday değilim” dedi. Merkel daha önce CDU Genel Başkanlığı ile Başbakanlığı birlikte yürütmek istediğini söylemişti.

BAŞBAKAN KALACAK

CDU lideri Merkel, öğleden sonra düzenlediği basın toplantısında ise parti genel başkanlığını bırakacağını, ancak başbakan olarak görevini 2021 seçimlerine kadar devam ettireceğini söyledi. Hessen’deki seçim sonuçlarını düş kırıklığı olarak niteleyen Merkel şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Ben Hessen’deki seçimi bir durak olarak gördüm. CDU lideri ve başbakan olarak başarılarda olduğu gibi başarısızlıklardan da sorumluyum. Federal hükümetin verdiği görüntü kabul edilemez. Bu böyle devam edemez. 18 yılın üzerinde CDU Genel Başkanlığı görevimi ihtirasla yürütmeye, 13 yıldır Almanya Başbakanı olma görevimi her gün onurla yerine getirmeye ve sorunların üstesinden gelmeye çalıştım. Bu kadar uzun bir görevden sonra ben bugün yeni bir sayfa açmanın zamanı geldiğine eminim. Ben başbakan olarak doğmadım. Bu nedenle kendim için şu kararları aldım: Aralık ayı başında yapılacak CDU Genel Kurultayı’nda parti genel başkanlığına aday olmayacağım. 4’üncü başbakanlık dönemi benim için son dönem. 2021’deki genel seçimlerde başbakan adayı olmayacağım. Meclis’e de aday olmayacağım. Herhangi bir siyasi görev de üstlenmeyeceğim.”

Başbakan Merkel, “Koalisyonun bozulması ve 2021’den önce erken seçime gidilmesi durumunda başbakan adayı olmayı düşünüyor musunuz” sorusuna da ‘Hayır’ yanıtını verdi. Merkel, CDU Genel Başkanlığı adaylığından çekilmeye yaz tatilinde karar verdiğini, ancak bugünü beklediğini söyledi.

Haberin Devamı

SORUMLU TUTULUYOR

Bavyera ve Hessen eyalet seçimlerinde Berlin’deki büyük koalisyon ortakları Hıristiyan Birlik (CDU/CSU) ile Sosyal Demokratların (SPD) oy kaybından Başbakan Merkel’in politikası sorumlu tutuluyor. Hükümet içinde koalisyon ortakları arasındaki kavga Merkel hükümetini yıprattı. Parti içinde otoritesi zayıflayan Merkel’in ne zaman geri adım atacağı ve koltuğunu bırakacağı soruları kamuoyunda açık açık tartışılıyordu. Hessen seçim sonuçları bu tartışmalarda bardağı taşıran son damla oldu. Hessen’de yüzde 11 oranında oy kaybeden CDU’lu Eyalet Başbakanı Volker Bouffier, oy kaybından Merkel hükümetini sorumlu gösterdi. 

Merkel’den kademeli veda kararı

Haberin Devamı

KOLTUĞU İÇİN YARIŞ BAŞLADI

Angela Merkel’in aday olmayacağını açıklamasıyla birlikte CDU Genel Başkanlık koltuğu için yarış başladı. Merkel’in parti Genel Sekreterliğine getirdiği Annegret Kramp Karrenbauer (solda), parti içinde koyu muhafazakâr kanadı temsil eden Sağlık Bakanı Jens Spahn (ortada) ve parti eski grup başkanı Friedrich Merz (sağda) CDU Genel Başkanlığı için adaylıklarını açıkladılar. Başbakan Merkel, CDU’ya halefi konusunda herhangi bir etkide bulunmayacağını da söyledi.

MÜLTECİ POLİTİKASI DÖNÜM NOKTASI OLDU

‘Mutti’ (Anne) lakaplı Angela Merkel, 1954 Hamburg doğumlu. Protestan papaz olan babası, Angela henüz üç aylıkken Doğu Almanya’ya yerleşmiş.

Kuantum kimyası eğitimi alan Merkel, Berlin duvarının yıkılmasının ardından 30’lu yaşlarda siyasete atıldı.

Haberin Devamı

18 yıldan bu yana Hıristiyan Demokrat Parti’nin (CDU) başkanı, 13 yıldır da Avrupa’nın en büyük ekonomisi Almanya’nın başında.

Merkel, yıllarca dünya siyasetinde Trump ile Putin gibi pazulu siyasetçiler karşısında bir karşı denge olarak görüldü. Avrupa’nın fiili lideri olarak algılandı.

2015 yılında Avrupa’ya yönelik mülteci akını sırasında kapıları açması kendisi açısından da siyaseten bir dönüm noktası oldu. 1 milyondan fazla mülteci Almanya’ya girerken ülkede artan yabancı sayısı aşırı sağcı Almanya için Alternatif Partisi’nin (AfD) palazlanmasına yol açtı.

Bavyera ve Hessen’de yerel seçimlerinde, federal hükümette iktidar ortağı olan CDU ve SPD partileri oy kaybına uğrarken CDU’nun oyları Yeşiller ve AfD’ye kaydı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!