Merkel’in karizması çizildi

Güncelleme Tarihi:

Merkel’in karizması çizildi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2010 00:00

Almanya’da Başbakan Angela Merkel ve merkez sağdaki müttefiklerinin cumhurbaşkanlığına aday gösterdiği Christian Wulff, dün yapılan parlamento oylamasında beklenenin aksine kolay bir zafer elde edemedi.

CDU/CSU ve FDP’nin adayı 51 yaşındaki Wulff’un, merkez soldaki iki muhalefet partisinin (SPD ve Yeşiller) ortak adayı olan eski Doğu Alman insan hakları eylemcisi Joachim Gauck’a karşı ilk turda kazanması için 623 oya ihtiyacı vardı. Merkel ve müttefiklerinin ise 644 sandalyesi bulunuyordu. Ancak Merkel’in bloğu gizli oylamada çok fire verince, ilk turda Wulff ancak 600 oy alabildi. 70 yaşında Protestan bir din adamı olan Gauck ise hükümet saflarından gelen sürpriz oylarla 499’a ulaştı. Solun diğer adayı Luc Jochimsen 126 oy, aşırı sağın adayı Frank Rennicke 3 oy alabildi.
Başbakan’a yeni uyarı
Merkel’e başkaldıran merkez sağcı milletvekillerinin bir kez daha Gauck’a oy vermesiyle Wulff, ikinci turda da mutlak çoğunluğu sağlayamadı. İkinci turda yine 623 oya ihtiyaç duyan Wulff’a 615, Gauck’a 490, Jochimsen’e 123 oy çıktı. Böylece seçim “basit çoğunluk” ilkesine göre yapılan üçüncü tura kaldı.
Almanya’da büyük ölçüde sembolik olan bu makamda oturan son isim olan 9. Cumhurbaşkanı Hörst Köhler, geçen mayısta istifa etmişti. Dünkü oylama, kamuoyu desteğini hızla kaybeden Merkel hükümetine yeni bir uyarı olarak algılandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!