Meme kanseri ilacında tartışma

Güncelleme Tarihi:

Meme kanseri ilacında tartışma
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 1998 00:00

Haberin Devamı

Avrupalı araştırmacılarla Avrupalı meslektaşları, meme kanseri ilacı Tamoxifen konusunda birbirlerine ters düştüler. İlacın kanseri yavaşlatıcı ve iyileştirici özelliklerini öven ABD'li uzmanlara karşın, Avrupa'lılar Tamoxifen'in ‘tehlikeli yan etkileri olduğunu’ öne sürdüler.

İlaçla ilgili uzun araştırmalar yapan İngiliz bilimadamları, yüksek dozda kullanılan Tamoxifen'in rahim kanserine yol açtığını ve akciğerlerde kan pıhtılaşması yaptığını belirlediler.

Daha önce, Tamoxifen'in meme kanseri ameliyatı olmuş insanlarda hastalığın nüksetmesini önlediği bildirilmişti.

The Lancet adlı tıp araştırmaları dergisinde yayınlanan araştırma sonuçlarında, İngiliz Royal Marsden Hastanesi araştırmacılarının, anne veya babalarında meme kanseri olan 2.494 kadın üzerinde yaptıkları çalışmalarda ve Milano'da Avrupa Onkoloji Enstitüsü bilimadamlarının da 5.408 hasta üzerinde yaptıkları araştırmalarda aynı sonuca vardıkları kaydedildi.

Yazıda, Amerikalı bilimadamlarının daha önce 13.388 kadın üzerinde yaptığı araştırmaların çok kısa süreli olduğunu, Avrupalı uzmanların ise daha küçük örnek kitlelerle ama daha uzun süreli çalışma yaptığı da vurgulandı.

İngiliz araştırma ekibinin lideri Dr.Trevor Powles, ABD'li uzmanların ilacın faydalarını öven araştırması üzerine pek çok kadının Tamoxifen almak için sıraya girdiğini, doktorların sağlıklı kadınların önlem olarak bu ilacı kullanmasından endişe ettiklerini açıkladı.

İngiliz ve İtalyan uzmanların bu açıklamasına cevap veren ABD Ulusal Kanser Enstitüsü direktörü Dr.Barnett Kramer, Amerikan tezinin doğru olduğunu iddia etti. Dr.Kramer ‘İngilizler, denemeleri hormon tedavisi gören kadınlar üzerinde yaptı. Östrojen ilavesi, Tamoxifen’in etkilerini ortadan kaldırır' dedi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!