Son dakika: Meksika'da 8.1'lik depremin ardından alarm verildi

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Eylül 08, 2017 08:13

ABD Sismik Araştırmalar Merkezi’nin (USGS) verilerine göre, Meksika açıklarında 8.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Meydana gelen depremin ardından tsunami alarmı verildiği gelen ilk bilgiler arasında. Uyarıların özellikle Orta Amerika kıyıları için yapıldığı bildiriliyor. Tsunami alarmının ardından Meksika'da dalgaların boyu 0.7 metreye yükseldi. 8'in üzerindeki depremler dünya ekseninde kaymaya yol açıyor.

Haberin Devamı

Meksika açıklarında 8.1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Depremin ardından Orta Amerika kıyıları için tsunami alarmı verildi. Meksika İçişleri Bakanı depremde 20 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Ölenlerin ikisinin Chiapas eyaletinden olduğu açıklandı.

Guatemala devlet başkanı da bir vatandaşının depremde hayatını kaybettiğini söyledi.

ABD Jeolojik Araştırma Merkezi (USGS) önce 8 olarak açıkladığı depremin büyüklüğünü 8,1 olarak güncelledi.

USGS, depremin kaydedildiği derinliği de 69,7 kilometre olarak düzeltti. Derinlik daha önce 33 kilometre olarak duyurulmuştu.

8 ÜLKE İÇİN TSUNAMİ ALARMI

Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi,, Mekiska Guatemala, Panama, El Salvador, Costa Rica, Nikaragua, Honduras ve Ekvador ülkelerini tsunamiye karşı hazırlıklı olma çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

Başkent sakinleri, panik içinde evlerini terk ederek sokağa döküldü.  

1985'TEN SONRAKİ EN BÜYÜK DEPREM

Yaşanan deprem, ülkeyi vuran en büyük deprem olarak da bilinen ve binlerce kişinin ölümüne sebep olan 1985’teki depremden sonra en büyük sarsıntı olduğu açıklandı. Reuters haber ajansına konuşan 31 yaşındaki mimar Carlos Briceno, “Başta gülüp geçtim ama depremin bitmemesi ve ışıkların sönmesiyle ne yapacağımı şaşırdım. Neredeyse düşüyordum” dedi.

Meksika İçişleri Bakanı ilk gelen bilgilere göre depremde 20 kişinin öldüğünü bildirdi.

Meksika Devlet Başkanı Enrique Pena Nieto, ülkede yaşayan en az 50 milyon kişinin depremi hissettiğini söyledi.

ARTÇI SARSINTILAR GERÇEKLEŞTİ

Büyük depremin merkez üssü Pijijiapan kentinin 123 kilometre uzağı. USGS verilerine göre, depremden sonra birçok artçı sarsıntı da gerçekleşti. Peş peşe meydana gelen artçı depremlerin büyüklükleri 5.7, 5.4, 5.2 ve 4.9.

DÜNYANIN EKSENİ KAYDI

11 Mart 2011'de Japonya’yı sarsan 8.9 büyüklüğündeki deprem Dünya’nın dönüş hızını artırmış, günler kısalmıştı. O dönem NASA’dan jeofizikçi Richard Gross 8,9’luk depremin Dünya’nın dönüş hızını artırarak 24 saatlik bir günü 1.8 mikro saniye (saniyenin milyonda biri kadar) kısalttığını belirtmişti. ABD Jeolojik Araştırma Kurumu’ndan Kenneth Hudnut da depremin Japonya’daki ana adada 2,5 metre kadar kayma yarattığını ayrıca Dünya’nın ekseninde 17 santimetre kayma yaşandığı açıklamıştı. Bilim insanlarına göre bir deprem sırasında kütle kayması Ekvator’a ne kadar yakın gerçekleşirse bu durum Dünya’nın dönüş hızını o kadar artırıyor. Dünyada bir gün 24 saat, yani 86.400 saniye sürüyor. Yıl boyunca mevsimsel değişikliklerden ötürü 1 milisaniye (1000 mikro saniye) değişiklik yaşanabiliyor. Uzmanlar, depremin kaya kütlelerini kaydırarak kütle dağılımını değiştirmesi sonucu Dünya’nın ekseninde oluşan kaymayı şöyle açıklıyor: “Bu kayma Dünya’nın dönüşünü birazcık sarsıntılı biçimde etkilese de gezegenimizin uzaydaki eksenine herhangi bir etkisi olmamıştır. Böyle bir değişim ancak Güneşin, Ayın ve gezegenlerin çekim kuvveti gibi dış etkiler sonucunda oluşabilir.” 

Haberin Devamı

Son dakika: Meksikada 8.1lik depremin ardından alarm verildi

Başkent Meksiko'da da hissedilen deprem, halk arasında korkuya neden oldu. Başkent sakinleri, panik içinde evlerini terk ederek sokağa döküldü.

Reuters haber ajansına konuşan görgü tanıkları bölgede büyük bir korku ve panik yaşandığını duyururken, depremin merkez üssünün Pijijiapan kentinin 123 kilometre güneybatısı olduğu belirtildi.


ABD DE KASIRGAYA HAZIRLANIYOR

Meksika ve komşu ülkeler depremin şokunu atlatmaya çalışırken ABD’de de Irma Kasırgası’na hazırlanıyor. Karayipler’de birçok adayı neredeyse yıkıp geçen ve en az 7 kişinin hayatını kaybettiği Irma Kasırgası’nın etkilerini minimuma indirmek için ABD’de önlem alınmaya başlandı. Florida’da birçok markette raflar boşalırken, stok yapan Floridalılar, suyun kesileceğinin açıklanmasının ardından şişe sulara adeta hücum etti.

Haberin Devamı

Son dakika: Meksikada 8.1lik depremin ardından alarm verildi
Son dakika: Meksikada 8.1lik depremin ardından alarm verildi

Chiapas Eyaleti Valisi Manuel Velasco, yaklaşık 1 dakika süren deprem sonucu San Cristobal'da 3 kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı. Velasco, Chiapas'da deprem nedeniyle hastane binaları, evler ve okullarda çatlaklar oluştuğunu ve San Cristobal'da da bir alışveriş merkezinin ağır hasar gördüğünü söyledi.

Son dakika: Meksikada 8.1lik depremin ardından alarm verildi

Velasco, Chiapas'da deprem nedeniyle hastane binaları, evler ve okullarda çatlaklar oluştuğunu ve San Cristobal'da da bir alışveriş merkezinin ağır hasar gördüğünü söyledi.

Son dakika: Meksikada 8.1lik depremin ardından alarm verildi

Bir gece kulubünde yaşanan panik objektiflere böyle yansıdı. 

Haberin Devamı

Son dakika: Meksikada 8.1lik depremin ardından alarm verildi

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!