Meksika lideri Sheinbaum'dan Venezuela çağrısı

Güncelleme Tarihi:

Meksika lideri Sheinbaumdan Venezuela çağrısı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2025 10:21

ABD’nin Venezuela’nın kuzey kıyıları açıklarında askeri varlığını artırmasına tepki gösteren Meksika Devlet Başkanı Claudia Sheinbaum, bölgedeki gerilimin tırmanmasının ardından "kan dökülmesini" önlemek için Birleşmiş Milletlerin (BM) devreye girmesini talep etti.

Haberin Devamı

ABD Başkanı Donald Trump'ın, Venezuela'ya giren veya çıkan tüm petrol tankerlerine abluka uygulanacağını duyurmasının ardından Sheinbaum, günlük basın toplantısında yaptığı açıklamada, bölgedeki gelişmeleri de ele aldı.

Sheinbaum, dış müdahalelere karşı olduklarını vurgulayarak, "Yabancı müdahaleye hayır, çatışmaların barışçıl yollarla çözümü ve barış için diyalog. BM'yi kan dökülmesini önlemek ve çatışmalarda her zaman barışçıl çözümlerin aranmasını sağlamak için rolünü üstlenmeye çağırıyoruz." ifadesini kullandı.

ABD'nin ekonomik yaptırımlarını ve ablukalarını eleştiren Sheinbaum, "Ablukalar kağıt üzerinde hükümetleri hedef alıyor gibi görünür ancak gerçekte halka zarar verir. Küba örneğinde olduğu gibi hükümetine dair görüş ne olursa olsun, abluka sıradan vatandaşları vurur." dedi.

Haberin Devamı

ABD VE VENEZUELA ARASINDA ARABULUCULUK TEKLİFİ

Sheinbaum, barışçıl çözüm çağrısını yineleyip ABD ile Venezuela arasında arabuluculuk yapmaya hazır olduklarını belirterek, "Tarafların bize bir öneriyle gelmesi gerekir. Aksi halde bölgede çatışmayı önlemeye yardımcı olacak arabulucular bulunmalıdır." değerlendirmesinde bulundu.

ABD Başkanı Trump, yaptırıma tabi tüm Venezuela kaynaklı petrol tankerlerinin bloke edilmesi talimatı verdiğini duyurmuştu.

Venezuela, ülke açıklarında petrol tankerine el koyan ABD'yi "korsanlıkla" suçlamış, konuyla ilgili Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine resmi mektup göndermişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!