Mehmetçik sınırda hareketlendi

Güncelleme Tarihi:

Mehmetçik sınırda hareketlendi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 1998 00:00

Haberin Devamı

ABD'nin Irak'a saldırması durumunda Kuzey Irak'tan Türkiye'ye olası bir göçü engellemek amacıyla sınırda kurulacak tampon bölgeyi oluşturmak için düğmeye basılırken, karakollar ve birlikler operasyona hazır hale getirildi. Bölgeye girecek birliklerimize destek verecek unsurların da Habur'dan Şemdinli'ye kadar olan sınır noktalarında konuşlandırılması, sınırı hareketlendirdi.

Uludere, Taşdelen, Ortabağ, Işıkveren, Derecik ve Üzümlü bölgelerinden Türk askeri birliklerinin, dün sabahtan itibaren Kuzey Irak'a girdiği duyumları ise Genelkurmay ve Savunma Bakanlığı tarafından doğrulanmadı.

Bölgede görev yapan üst düzey bir komutan operasyon koşullarını şöyle açıkladı:

‘‘Bölgede yoğun kar yağışı var. Isı eksi 30 derece civarında. Zor şartlarda yapılması gereken her şeyi yapacağız. Sınırdaki tüm karakollarda hazırlıklarımız tamam. Kuzey Irak tarafında tampon bölge oluşturacağız. Bunu Kürt göçmenlerin Türkiye'ye girişlerini engellemek için yapacağız. Yarından (bugünden) itibaren giriş yapabiliriz’’ dedi.

TAMPON BÖLGE

Hazırlanan senaryoya göre, müdahale başlar başlamaz birliklerimiz Uludere, Çukurca ve Şemdinli'den K.Irak'a geçerek, 15 kilometre derinlikte tampon bölge oluşturacak. Birliklerimizin, Silopi'nin karşı tarafında bulunan Zaho ilçesi ile Şemdinli'nin karşısında yer alan Margasor ve Barzan bölgelerine kadar olan 240 km'lik alanda konuşlanacağı öğrenilirken, bu tampon bölgenin oluşturulması için zırhlı birliklerin de aralarında bulunduğu yaklaşık 50 bin Türk askerinin Kuzey Irak topraklarında görev yapacağı öğrenildi.

Amerikan Washington Post Gazetesi, Irak'ın kimyasal ve biyolojik silah başlıklarıyla atabildiği Scud ve El-Hüseyin füzelerinin menzilini gösteren bir harita yayınladı. Bu haritaya göre Türkiye, her iki füzenin de atış menzili içinde bulunuyor. Irak'ın, elinde kimyasal silah bulunmadığında ısrar etmesine rağmen, ABD Savunma Bakanı William Cohen dün Münih'te yaptığı konuşmada, ‘‘Irak sürekli yalan söylüyor. Elimizde istihbarat fotoğrafları var. Bu resimlere göre BM heyetinin denetlediği yerler, daha önceden Irak birlikleri tarafından boşaltılıyor. Irak'ın elinde 8 ton öldürücü anthrax gazıyla 3.9 ton VX sinir gazı var. Anthrax gazı yüklü başlıkları çoktan Irak füzelerine takıldı’’ dedi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!