Mavi yolculuk felsefesinden uzaklaştı

Güncelleme Tarihi:

Mavi yolculuk felsefesinden uzaklaştı
Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 2017 11:05

Mavi yolculuk denince çoğumuzun aklına Akdeniz ve Ege kıyılarında, koylarında tekne gezileri gelir. Bu gezinin mimarlarının Halikarnas Balıkçısı (Cevat Şakir Kabaağaçlı), Azra Erhat ve Sabahattin Eyüboğlu olduğunu, mavi yolculuğun felsefesini ve amacını çoğu bilmez ya da unutmuştur. Kendisi de mavi yolculuklar düzenlemiş olan mimar ve şair Cengiz Bektaş, “Mavi Yolculuk yapmak için insan önce mavi olmalı” diyor. 

Haberin Devamı

ÇAĞDAŞ Yaşamı Destekleme Derneği’nin davetlisi olarak Almanya’nın Essen kentine gelen mimar, şair ve yazar Cengiz Bektaş, mavi yolculuğun geçmişini ve felsefesini anlattı, şimdiki halini eleştirdi. Bu yolculuğa çıkmak için önce insanın ‘mavi olması’ gerektiğini belirten Bektaş, mavi olmayı da insancıl olmak, ülkesini sevmek, sahip çıkmak, tanımak anlamında kullanıldığını, mavi yolculuk yapanlara da mavi denildiğini hatırlattı.

DANSÖZ OYNATILMASIN

Kendisi de mavi yolculuklar düzenlemiş olan Bektaş, 10 yıldır hiçbir yolculuğa katılmadığını söyledi. Buna sebep olarak mavi yolculukların bir tekne ve gemi gezisine dönüşmüş olmasını, felsefesinden uzaklaşmış olmasını gösterdi. En çok da bu gezilerde dansöz oynatılmasını eleştirdi. “Öyle insanlar var ki, sadece kadın oynatmak için mavi yolculuk yapıyor. Hiç kitap almıyorlar yanlarına, hiç bir seçim yapmadan kim gelirse içeriye alıyorlar. Onlar daha güverteye ayakkabıyla basılmayacağını bilmiyorlar. Tuvaletin nasıl kullanılacağını veyahut da mutfağın başka birisine ne durumda bırakılacağını bilmiyorlar” diyor...

Haberin Devamı

Mavi yolculuk felsefesinden uzaklaştı

KURAL KOYMAYA KARŞI

Cengiz Bektaş, bu eleştirilerine karşın mavi yolculuk için bir resmi kuruluş kurulmasına ve kurallar konmasına karşı çıkıyor. Belki özel bir kuruluşun bu konuda bir çerçeve koyabileceğini belirtiyor. Başlangıçta, kendisinin de tek tip bir mavi yolculuktan yana olduğunu ancak görüşünün değiştiğini söyledi. Bektaş, kurallar koymak yerine iyi örnekler göstererek mavi yolculuğun felsefesine dönebileceğini düşünüyor.

AVRUPALILAR DA BİLMİYOR

Bektaş, Avrupalıların da mavi yolculuğu bilmediğini, bunun da Türkiye’nin tanıtım yetersizliğinden kaynaklandığını söyledi. Turistlere de Mavi Yolculuğun Akdeniz ve Ege’nin mavi sularında bir gemi gezisi olarak sunulduğunu belirtti. Turizmde son birkaç yıldır yaşanan krizin mavi yolculuğu da etkilediğini hatırlatan Bektaş, krizin bir an önce son bulmasını dileğini vurguladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!