Mars'a seyahat bir başka bahara

Güncelleme Tarihi:

Marsa seyahat bir başka bahara
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 1997 00:00

Haberin Devamı

NASA bilim adamları tarafından hazırlanan Mars'a insan gönderme projesi, gerçekleşmesi mümkün olmayan, hayal ürünü ‘‘bilim kurgu'' olarak nitelendi. NASA ile ilgili araştırmaları denetleyen Amerikan Ulusal Araştırma Konseyi, Mars'a insan gönderme projesi için yeni teknolojiler üretilmesi gerektiğini ileri sürerek eldeki teknolojilerle bu projenin olanak dışı olduğunu açıkladı.

Gidiş-dönüş en az 2 yıl sürmesi gerektiği belirtilen insanlı Mars araştırmasının, çok pahalıya malolacağına da dikkat çekildi. Mars'ta araştırma yapacak olan astronotların, önce yiyecek, su ve oksijen sorunlarını çok iyi halletmek gerektiğini belirten Araştırma Konseyi üyeleri, şimdilik bu projeyi bilim kurgu türü bir düş olarak görmekten öteye gidemeyeceklerini ve her şeyi zamana bıraktıklarını belirttiler.

Bu nedenle NASA'nın şimdilik Mars projesi için robot araştırmalarını sürdüreceği, iyice ilerleme sağlandıktan sonra insanlı Mars projesini gündeme getireceği kaydedildi.

Öte yandan, Mars yolculuğunu sürdüren Pathfinder uzay aracından ayrılarak gezegende incelemeler yapan robot Sojourner, analiz yaptığı ‘‘Yogi'' adı verilen kaya parçası ile ilgili ilk bilgileri ulaştırmaya başladı. Önemli miktarda magnezyum içeren kaya Yogi'nin volkanik kökenli olduğunun sanıldığı ve kayanın, gezegenin yüzeyini oluşturan kızıl toz partikülleriyle kaplı olarak göründüğü belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!