Marilyn Monroe rekoru: 20’nci yüzyılın en pahalı eseri

Güncelleme Tarihi:

Marilyn Monroe rekoru: 20’nci yüzyılın en pahalı eseri
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2022 07:00

ABD’li sanatçı Andy Warhol’un ikonik Marilyn Monroe portresi 195 milyon dolara satıldı. Bu rakam, 20’nci yüzyılda yapılmış bir sanat eseri için şimdiye dek ödenen en yüksek bedel oldu. 1964 tarihli tablo aynı zamanda en pahalı Amerikan sanat eseri unvanını da aldı.

Haberin Devamı

Sanatçı Andy Warhol’un, ABD’li oyuncu Marilyn Monroe’yu resmettiği tablosu, müzayedede 195 milyon dolara alıcı buldu. Christie’s müzayede evi tarafından New York’taki Rockefeller Center’da düzenlenen açık artırma, sanat tarihine geçti. Warhol’un “Shot Sage Blue Marilyn” adlı Marilyn Monroe portresi, Rönesans döneminin ünlü İtalyan ressamı Leonardo da Vinci’nin Hz. İsa’yı resmettiği 450 milyon dolarlık “Salvator Mundi” adlı tablosunun ardından dünyanın en pahalı ikinci sanat eseri oldu. Christie’s, müzayede öncesi satış bedelinin 200 milyon dolar civarında olacağını değerlendiriyordu.

AMERİKANIN EN DEĞERLİSİ

Bundan önce Amerikalı bir sanatçının eserine ödenmiş en yüksek miktar, 110 milyon dolarla Jean-Michael Basquiat’a aitti. Warhol’un tablosundan önce 20’nci yüz yılda üretilmiş en pahalı sanat eseri unvanı ise 179.4 milyon dolarla Picasso’nun 1955 yılında tamamladığı “Cezayir Kadınları” tablosuna aitti.

GELİRİ ÇOCUK VAKFINA

Pop Art akımının öncülerinden olan Warhol, Monroe’nun bir fotoğrafından esinlendiği tabloyu 1964 yılında yaptı. Tabloyu sanat galerileri sahibi, California doğumlu Larry Gagosian’ın satın aldığı açıklandı. Satıştan elde edilen tüm gelir, çocukların eğitimi için çalışan İsviçre merkezli bir vakfa gidecek.

Haberin Devamı

Marilyn Monroe rekoru: 20’nci yüzyılın en pahalı eseri

ANDY WARHOL KİMDİR

Andy Warhol, 1950’lerde ortaya çıkan ve 60’larda bir akım haline gelen pop-art’ın kurucusu ve en önemli temsilcisi. Özellikle ABD ve İngiltere’de, 1940’larda yayılan soyut resme tepki olarak ortaya çıkan bu türde sanatçılar, hazır yapım nesneleri ve popüler kültür imgelerini sanat eseri olarak sunuyordu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!