Malezya'da muhalefet lideri Enver İbrahim'e hapis cezası

Güncelleme Tarihi:

Malezyada muhalefet lideri Enver İbrahime hapis cezası
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2015 09:42

Malezya'da Yüksek Mahkeme, muhalefet lideri Enver İbrahim'i "eşcinsel ilişkiye girmekten" suçlu bulan Temyiz Mahkemesi'nin kararını onadı.

Haberin Devamı

Yüksek Mahkeme, bir erkek yardımcısıyla ilişkiye girmekten suçlu bulunan Enver'i beş yıl hapse mahkum etti.

Mahkeme heyeti başkanı Ariffin Zekeriya, 67 yaşındaki Enver'in yardımcısı Saiful Bukhari Azlan ile ilişkiye girdiğine dair çok sayıda kanıt bulunduğunu açıkladı. Zekeriya, Enver hakkındaki suçlamaların "siyasi komplo" olduğuna ilişkin iddiaların ise ispatlanamadığını kaydetti.

Başbakan Necip Razak hükümetinin önündeki "en büyük engel" olarak görülen Enver, mahkeme kararına tepkisini, "yargı bağımsızlığı katledilmiştir" diyerek dile getirdi.

Enver'e destek verenler, mahkeme binası önünde toplanarak kararı protesto etti.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün Asya'dan sorumlu Direktörü Phil Robertson, "Başbakan Necip Razak hükümeti, demokratik özgürlükler ve bireylerin özel hayatının korunması hakkı pahasına Enver İbrahim'e karşı siyasi amaçlı suçlamayı onadı. Bu duruma izin verilmesi, Malezya'da insan haklarına saygı ve demokrasinin daha fazla zarar görmesine neden olacaktır" dedi.

Haberin Devamı

Enver, 2008'deki seçimlerde büyük başarı kazanmış ancak seçim sistemi nedeniyle parlamentoda çoğunluğu elde edememişti. Seçim başarısının ardından eşcinsel eylemde bulunmak suçlamasıyla karşı karşıya kalan Enver, 2012'de Yüksek Mahkeme tarafından aklanmıştı. Hükümet, mahkeme kararını temyize götürmüştü. Temyiz Mahkemesi, 7 Mart'ta Enver'i "fiili livatadan" suçlu bulmuş ve 5 yıl hapse mahkum etmişti.

Ülkenin en zengin eyaleti olan Selangor'da yapılacak ara seçimden iki hafta önce alınan Temyiz Mahkemesi kararı nedeniyle Enver, 23 Mart'taki seçime katılamamıştı.

Enver, 1998'de başbakan yardımcısı olarak görev yaparken de aynı gerekçeyle suçlanmıştı. Altı yıl hapis yatan Enver, Temyiz Mahkemesi'nin 2004'te aldığı kararla serbest kalmıştı.

Eşcinsel ilişki, Müslümanların çoğunlukta olduğu Malezya'da suç kabul ediliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!