Maidan zaferi

Güncelleme Tarihi:

Maidan zaferi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2014 01:11

Ukrayna’yı iç savaşın eşiğine getiren siyasi kriz , dün imzalanan anlaşmayla kısmen çözüldü. Yanukoviç erken seçim ve anayasa değişikliği talebini kabul etti ama istifa etmedi. Batı anlaşmadan memnun. Rusya rahatsız ama engel olmadı. Eylemciler ise Maidan’ı henüz boşaltmadı. Meclis azil süreci başlatınca Yanukoviç’in kaçtığı iddia edilse de daha sonra resmi olarak yalanlandı.

Haberin Devamı

LEVENT KULU'NUN OBJEKTİFİNDEN KİEV

SON üç günde 100’e yakın kişinin öldüğü çatışmaların ardından, önceki gece sabaha kadar süren görüşmeler sonucu Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç AB’nin de araya girmesiyle muhalefetin en önemli taleplerini kabul etti. Kiev’e giden Almanya, Fransa ve Polonya dışişleri bakanları önce Maidan’a inip, hükümet istifa etmedikçe geri çekilmeyeceklerini açıklayan muhalif liderleriyle ve göstericilerle bir araya geldi. Bu ikna çabaları sonuç verdi ve protestoların çatı örgütü Meydan Konseyi dün uzlaşma paketini kabul etti.

MAVİ ODA’DA İMZA

Kiev’deki başkanlık sarayındaki Mavi Oda’da bir araya gelen Yanukoviç ve üç muhalefet lideri Oleg Tiyagnibok, Arseniy Yatsenyuk ve Vitaliy Kliçko TSİ 16.00 sularında tarihi anlaşmaya imza attı. Yanukoviç anlaşmayı, “Ukrayna’da barışı sağlamak için atmayacağımız adım yok. Burada erken seçimi ilan ediyorum” sözleriyle duyurdu. Parlamentonun jet hızıyla onayladığı, Ukrayna’yı iç savaşın eşiğinden döndüren anlaşma özetle şöyle:

Haberin Devamı

Maidan zaferi
Meclis 48 saat içinde 2004 anayasası hükümlerine dönüleceğini ilan eden özel yasayı kabul edecek.
Ulusal birlik hükümeti çalışmaları başlatılacak. Yeni koalisyon hükümeti 10 gün içinde kurulacak.
Hükümet ve parlamentonun yetkilerini dengeleyen anayasa reformu için hemen çalışma başlatılacak ve eylüle kadar tamamlanacak.
Yeni anayasanın kabulünden sonra en geç Ocak ayına kadar cumhurbaşkanlığı seçimi yapılacak.
Olağanüstü hal ilan edilmeyecek. Yetkililer ve muhalefet, şiddete başvurmaktan uzak duracak. 18 Şubat’tan bugüne kadar açılan davalar kapatılacak.
Ülkede son aylarda yaşanan şiddet olayları siyasi iktidar, muhalefet ve Avrupa Konseyi’nin ortak gözetimi altında araştırılacak. Sorumlular ortaya çıkarılacak.
Fransa, Almanya ve Polonya Dışişleri Bakanlarıyla Rusya’nın özel temsilcisi, tüm şiddet olaylarının acilen sona erdirilmesi için çağrıda bulunmaktadır.
Anlaşmanın imzalanmasından yaklaşık bir saat sonra da Ukrayna parlamentosu, devlet başkanının yetkilerini kısıtlayacak 2004 anayasasına geri dönülmesini kararlaştırdı. Ukraynalı vekiller ayrıca gösteriler sırasında şiddet olaylarına karıştığı gerekçesiyle gözaltına alınan veya yargılanması söz konusu olan herkesin affına onay verdi.

Haberin Devamı

Yanukoviç kaçtı iddiası

Ukrayna Parlamentosu dün gece sürpriz bir hamle daha yaparak, Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç’in azil sürecini başlatacak düzenlemeyi gündeme aldı. Kısa süre sonra Yanukoviç kendisine yakın isimler ve korumalarla birlikte uçağa binip Kiev’i terk ettiği iddiası ortaya atıldı. Zn.ua sitesinin Devlet Başkanlığı Sarayı’ndan kaynaklara dayandırdığı haberine göre Yanukoviç, Ukrayna Parlamento Başkanı Vladimir Ribak, Cumhurbaşkanlığı kançılarya şefi Andrey Kluyev ve düne kadar iktidardaki Bölgeler partisi milletvekili Vadim Novinski ile birlikte Ukrayna’nın ikinci büyük kenti Kharkiv’e uçtu. Haberde Yanukoviç’in buradan Rusya’ya geçeceği de iddia edildi. Ancak bu iddialar daha sonra resmi olarak yalanlandı. Yanukoviç’in Kharkiv’de taraftarlarıyla büyük bir miting yapacağı da ileri sürülüyor.

ANLAŞTILAR

Haberin Devamı

“Udar” (Yumruk) partisi lideri ve dünya eski boks şampiyonu Kliçko (solda) ile Yanukoviç atılan imzaların ardından böyle el sıkıştı.

PUTİN’İN ETKİSİ Mİ

Fransa Dışişleri Bakanı Lauret Fabius anlaşmanın “korkunç şartlarda” imzalandığını söyledi. Fabius’un anlattığına göre Maidan’dan silah sesleri gelirken yapılan görüşmeler, ABD, Rusya ve AB başkentlerinden gelen telefonlarla sık sık kesildi. Ancak görüşmelerde Rusya’nın Yanukoviç’in yeni tavizleri kabul etmesinde belirleyici olduğu tahmin ediliyor. Rusya görüşmelere gözlemci gönderdi aka anlaşmaya imza atmadı. Rusya Dışişleri Bakanlığı “umarız barışçıl sonuçlar verir” açıklaması yaptı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov daha sonra yaptığı açıklamada, anlaşmaya açıkça destek vermedi ama olumsuz olarak sadece “Anayasa değişikliğinin halk oylamasıyla yapılması daha uygun olurdu” dedi. ABD Başkanı Barack Obama dün gece Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i arayıp Ukrayna anlaşmasını görüştü.

Haberin Devamı

Kutlama yok direniş sürüyor

ANLAŞMANIN, Yanukoviç tarafından açıklanmasının ardından Kiev’de gösterilerin merkezi Bağımsızlık Meydanı’nda birkaç arabanın klakson çalması ve birkaç yerde havaifişek patlatılması dışında kutlama olmadı. Çünkü gösterileri düzenleyen muhalif gruplar, erken seçim ve anayasa değişikliğinin ötesinde Yanukoviç’in de derhal istifasını talep ediyordu. Hükümete güvenmedikleri için de meydanı terk etmeyen protestocular, bütün talepleri yerine getirilmeden meydandan ayrılmayacaklarını belirtiyorlar. Yanukoviç karsiti gosterilerin liderlerinden Yuri Lutsenko, Hurriyet’e yaptığı açıklamada “Yanukoviç gidene kadar kesinlikle eve dönmuyoruz. İnsanlara da eve dönmelerini söylemiyoruz” dedi. Muhalif lider, “AB’ye de ‘Eger bu anlasma olursa, meydandan çekiliriz’ sözü vermemiştik” diye konuştu. Maidan dün gece en az önceki gece kadar kalabalıktı. Bazı eylemcilerin anlaşmaya rağmen Maidan’daki barikatları güçlendirdiği ve sağlık malzesi depoladığı gözlemlendi.

Haberin Devamı

Maidan zaferi
HÜRRİYET KİEV'DE: UKRAYNA'DA ANLAŞMA SAĞLANDI

GEZİ EYLEMLERİ BİZE İLHAM VERDİ

Bağımsızlık Meydanı’nda dolaştığımız süre içerisinde basın mensubu olduğumuzu anlayan hemen herkes nereden geldiğimizi soruyor. “İstanbul, Türkiye” yanıtını verdiğimizde de yüzlerde bir gülümseme oluyor. Hemen herkes Gezi eylemlerini hatırlatıp, bize sorular soruyor. Bu isimlerden birisi de Svoboda yani Özgürlük Partisi’nin Politika Koordinatörü Lidya Ushiy. Eylemcilerin işgal ettiği Kiev Belediye binasında sohbet ettiğimiz Ushiy, “Gezi eylemlerini takip ettim. Bize ilham verdiniz. Çok güzel direniyorsunuz, sonuç alana kadar devam edin” dedi.

TÜRK DIŞİŞLERİ'NDEN AÇIKLAMA
Dışişleri Bakanlığı da uzlaşmadan memnun olunduğunu belirten bir açıklama yayımladı. AÇçıklamada, şöyle denildi:

“Komşumuz Ukrayna’daki siyasi krizin çözümü yönünde dün sağlanan uzlaşma memnuniyetle karşılanmıştır. Üzerinde mutabık kalınan Anayasal değişiklikler, seçimler ve yeni hükümetin kurulması hususlarının öngörülen takvime uygun olarak hayata geçirilmesi ve ülkede bir an önce toplumsal barış ve istikrarın sağlanması yürekten temennimizdir. Türkiye, komşusu ve stratejik ortağı Ukrayna’da demokratik zeminde ortaya konan tüm siyasi çözüm çabalarını desteklemeye ve dost Ukrayna halkı ile dayanışma içinde olmaya devam edecektir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!