Macron'dan Rusya'ya yaptırım talebi

Güncelleme Tarihi:

Macrondan Rusyaya yaptırım talebi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2026 17:24

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avrupa Birliği’nin (AB) Rusya’ya Ukrayna Savaşı nedeniyle uygulayacağı 20. yaptırım paketinde ilerleme sağlanmasını istedi.

Haberin Devamı

Macron, Elysee Sarayı’nda Finlandiya Cumhurbaşkanı Alexander Stubb ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Emmanuel Macron Ukrayna’ya mali ve askeri desteklerini sürdüreceklerini yineledi ve AB’nin Ukrayna için sağladığı 90 milyar avroluk krediyi hayata geçirme konusunda da kararlı olduklarını vurguladı.

Bu kredinin 60 milyar avrosunun Ukrayna’ya sağlanacak askeri teçhizatın finansmanı ile Ukrayna savunması ve sanayisinin güçlendirilmesine ayrılacağını kaydeden Macron, "Rusya üzerindeki baskıyı artırmaya devam edeceğiz." dedi.

Macron, "AB Konseyinde verilen sözlerin ve siyasi taahhütlerin yerine getirileceğini bildiğini" dile getirerek, AB’nin Rusya’ya uygulayacağı 20. yaptırım paketinde ilerleme kaydedilmesini talep etti.

Macrondan Rusyaya yaptırım talebi

Haberin Devamı

GÖNÜLLÜLER KOALİSYONU PARİS'TE TOPLANACAK

Rus "Gölge Filo"suna karşı yaptırımlar konusunda da koordinasyonun ve ortak çabaların artırılması gerektiğini dile getiren Macron, yarın Paris’te Ukrayna’ya destek veren 30’u aşkın ülkenin oluşturduğu Gönüllüler Koalisyonu’na ev sahipliği yapacağını dile getirdi.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Finlandiyalı mevkidaşı ile görüşmesinde Ukrayna dışında bir diğer önemli konunun Arktik güvenliği olduğunu dile getirerek, Kuzey Kutbu'nda Rusya’ya ve Çin’in ekonomik varlığına karşı Avrupa savunmasının güçlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Ayrıca Macron, Fransa ve Finlandiya’nın yaptığı gibi AB’nin de Arktik stratejisini gözden geçirmesi gerektiğini belirtti.

STRATEJİK ÖZERKLİK VURGUSU

Finlandiya Cumhurbaşkanı Alexander Stubb ise uluslararası sistemin ABD yönetiminde yaşanan değişim ve Rusya’dan gelen baskı ile bir dönüşüm evresinde olduğunu belirterek, bu bağlamda Macron’un Avrupa için sıkça "stratejik özerklik" vurgusu yaptığını hatırlattı.

Stubb, "Bu (dönüşüm) bize Avrupalı çözümler bulmak için nefes alma fırsatı veriyor." ifadesini kullandı.

Rusya’nın, Ukrayna’da başarısız olduğu yorumunda bulunan Stubb, Ukrayna’yı askeri ve ekonomik olarak desteklemeyi sürdürmeleri gerektiğini söyledi.

BAKMADAN GEÇME!