M-16’lara gözaltı

Güncelleme Tarihi:

M-16’lara gözaltı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 1997 00:00

Haberin Devamı

KKTC'deki tatbikatta Albay Vural Berkay'ın bir M-16 kurşunuyla şehit düşmesiyle ilgili idari soruşturma tamamlandı. Soruşturma sonuçlarına göre, olay bir kaza ve suikaste yönelik bir bulgu yok. Ancak, Albay'ı şehit eden merminin çekirdeği Ankara'da balistik incelemeye alındı. M-16'ları kullanan özel kuvvetler de sorguda.

Toros tatbikatı sırasında bir kurşunla şehit düşen 39'uncu Tümen Destek Kıtaları Grup Komutanı Albay Vural Berkay'la ilgili inceleme sürdürülüyor. İdari soruşturmanın sonuçlarına göre, olay tamamiyle bir kaza ve suikaste yönelik bir bulgu yok. Kıbrıs Türk Güvenlik Kuvvetleri Savcılığı'nın yanısıra, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Savcılığı da soruşturma başlattı. Soruşturma için Kıbrıs'a atıcılıkta uzman bir subay gönderildi.

İdari soruşturmanın ‘olay kazadır’ raporu Ankara'ya bildirildi. Ancak kesin sonucun askeri savcılık tarafından başlatılacak adli soruşturma sonrası ortaya çıkması bekleniyor.

Katil mermi Ankara'da: Berkay'ın ölümüne neden olan ve M-16 tipi silahtan çıktığı belirlenen 5.56 mm çapındaki mermi, balistik inceleme için Türkiye'ye getirildi. Bu incelemeden sonra merminin hangi silahtan çıktığı belirlenmeye çalışılacak. Ancak askeri kaynaklar, merminin deforme olduğunu ve balistik muayene sonucu hangi silahtan çıktığının belirlenmesinin olanaksız olabileceğini de belirttiler. Askeri savcılık, M-16 ile tatbikata katılan birlik personelini sorguya aldı. Ayrıca bu birliğin silahlarına merminin balistik raporu gelen kadar elkonuldu.

Özel birlik kurşunu: Ankara'ya ulaşan idari rapora göre, Berkay'a isabet eden mermi, S-300 füzelerinin imhası operasyonuna katılan Özel Kuvvetler Komutanlığı'na bağlı birlikte görev alan personelden birinin silahından çıktı. Mermi kaya veya daha başka bir sert cisme çarparak yön değiştirdi ve Berkay'a isabet etti. İdari raporda, suikast girişimi konusunda herhangi bir bulguya rastlanmadığı kaydedildi.

Cenaze bugün: Berkay'ın cenazesi bugün KKTC Ercan Havaalanı'nda düzenlenecek devlet töreninden sonra saat 10.00'da İstanbul'a getirilecek. Cenaze, ikindi namazından sonra Göztepe Camii'nden kaldırılarak, Karacaahmet Mezarlığı'na defnedilecek.

DENKTAŞ ÜZGÜN

ABD ziyaretini tamamlayarak İstanbul üzerinden dün akşam KKTC'ye dönen Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Toros 2-97 tatbikatında bir kurşun sekmesiyle şehit olan Piyade Albay Vural Berkay'ın ölümünden büyük üzüntü duyduğunu belirterek, ‘‘Bu güzel vatan evladını bütün Kıbrıs Türkleri bağrına basıyor’’ dedi.

Olay sırasında, kendisi de protokolda, en ön sırada yer alan ve olayın en yakın tanıklarından olan KKTC Meclis Başkanı Hakkı Atun ise, Berkay'ın havadan ve karadan yoğun ateş olduğu anda, protokol için ayrılan alanın arka sıralarındaki sandalyesinden kalkarak tatbikatın bu heyecanlı aşamasını izlemeye başladığını söyledi. Atun, Berkay'ın boynunda bir dürbün ile alana geldiğini, ancak onu da ilerleyen dakikalarda çıkardığını, daha iyi görebilmek için de ayağa kalktığını kaydetti.

Berkay'a ilk müdahalenin KKTC Başbakanı Dr.Derviş Eroğlu ile Sağlık ve Çevre Bakanı Dr.Ertuğrul Hasipoğlu tarafından yapıldığı öğrenildi. Atun, Eroğlu'nun kendisine ‘Albayın yüzündeki kan hızla çekildi. Bu ciddi bir iç kanamanın göstergesidir. Nabzı da süratle düştü’ dediğini anlattı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!