Los Angeles’ta su devriyesi

Güncelleme Tarihi:

Los Angeles’ta su devriyesi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2022 07:00

Kuraklık yaşanan ABD’nin Los Angeles kentinde “su polisi” olarak anılan Su ve Elektrik Departmanı üyeleri, damlayan vana peşinde.

Haberin Devamı

İklim değişikliği tüm dünyada aşırı sıcak ve kurak sezonun uzamasına neden olurken bu durum birçok yerde günlük yaşamı etkiliyor. Şiddetli kuraklığın yaşandığı ABD’nin Los Angeles kentinde yeni kurulan bir birim, vatandaşların ne kadar su israf ettiğini denetlemek için her gün devriyeye çıkıyor. Baraj gölleri ve nehirlerde su seviyesinin tarihi düşük seviyelere gerilediği kentte, haftada iki seferden fazla çim sulamak yasak.

SU İSRAFINA CEZA

Su israfına 200 ila 600 dolar arasında değişen para cezaları uygulanan kentte, beş ihlalden sonra ilgili haneye su arzı kısıtlanıyor. Kent idaresi, asıl amaçlarının ceza kesmek değil, devriyelerle vatandaşların alışkanlıklarını değiştirmek olduğunu söylüyor. Haziranda su talebinin önceki yılın aynı ayına göre azaldığına dikkat çeken yetkililere göre, uygulama sonuç veriyor.

ÇİMLER SÖKÜLÜYOR

Öte yandan su durumu kötüleştikçe şehrin peyzajı da değişiyor. Yemyeşil çimleriyle ünlü kentte bunların yerini çöl iklimine uygun bitkiler alıyor. Peyzaj firması G3 Garden Group’a göre konutların tükettiği suyun yüzde 50’den fazlası peyzaj için harcanıyor. Los Angeles’ta bahçelerdeki çimlerin daha az su talep eden bitkilerle değiştirilmesine yönelik program yürütülüyor.

Haberin Devamı

DÜNYANIN GÜNDEMİ İKLİM KRİZİ

40 ülkeden temsilciler, iklim değişikliği gündemiyle Berlin’de buluştu. İki günlük zirvede, kasım ayında Mısır’da yapılacak BM toplantısı öncesi zengin ve yoksul ülkeler arasındaki iklim yardımı anlaşmazlıklarının çözümüne çalışılıyor. Berlin’deki zirveye Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi de katılıyor.

İklim acil durumu ilan eden Pasifik ülkeleri, Uluslararası Adalet Divanı’nı iklim değişikliğine karşı önlem almaları için devletleri zorlamaya çağırdı. İklim krizini “varoluşsal tehdit” olarak gören Pasifik ülkeleri mahkemeye, “devletlerin yükümlülüklerini belirleme” çağrısında bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!