Son dakika...İngiltere Başbakanı Starmer’dan Putin’e sert çağrı! 'Ateşkesi geciktirme, masaya gel'

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 2025 10:37

İngiltere Başbakanı Starmer, Putin’i ateşkesi geciktirmekle suçlayarak, “Dünya izliyor, masaya gel” çağrısında bulundu. Dünya liderlerine seslenen Starmer, Rusya'ya yönelik baskının artırılması gerektiğini savundu. Öte yandan ABD Başkanı Trump, Ukrayna-Rusya barış görüşmelerinin başarısız olması durumunda 3. Dünya Savaşı’nın patlak verebileceği uyarısında bulundu. Trump, nükleer silahlarla "eşi benzeri görülmemiş bir yıkım" yaşanabileceğini belirtti.

Batılı askeri yetkililer, Ukrayna'da olası barış anlaşmasını görüşmek üzere toplanacak
Batılı askeri yetkililer, Ukraynada olası barış anlaşmasını görüşmek üzere toplanacak

İngiltere Başbakanı Keir Starmer, Batılı askeri yetkililerin, Ukrayna'da olası barış anlaşmasının operasyonel askeri aşamasını ele almak üzere 20 Mart Çarşamba günü İngiltere'de bir araya geleceklerini bildirdi.

Starmer, İngiltere'nin ev sahipliğinde yapılan ve dünya liderlerinin Ukrayna konusunu masaya yatırdığı 1,5 saat süren çevrim içi toplantının ardından basın toplantısı düzenledi.

Başbakan Starmer, Rusya ile bir barış anlaşmasına varılması halinde Ukrayna'nın karada, denizde ve havada güvenliğini sağlamaya yardımcı olacak planlar hazırlayacaklarını belirtti.

Londra'da 2 Mart'ta düzenlenen Ukrayna konulu zirvenin ardından bugünkü toplantıda daha büyük bir grubun bir araya geldiğini vurgulayan Starmer, daha güçlü kolektif kararlılık olduğunu ve masaya yeni taahhütlerin konulduğunu söyledi.

Starmer, bu taahhütlerin, Ukrayna için "Gönüllüler Koalisyonu" adlı barış gücüyle Avrupa'nın kolektif savunması ve güvenliği bağlamında olduğunu bildirdi.

Batılı askeri yetkililerin 20 Mart Perşembe günü İngiltere'de bir araya geleceğini belirten Starmer, "Perşembe günü gerçekleşecek askeri planlamanın operasyonel aşamasına geçilmesi konusunda da mutabakata varıldı" ifadesini kullandı.

İngiliz Başbakan, bu askeri toplantının, olası barış anlaşmasının arkasında durmak ve Ukrayna'nın gelecekteki güvenliğini garanti altına almak için güçlü ve sağlam planlar sağlayabileceğini kaydetti.

"ABD ile ayrıntılı görüşmeler yapıyoruz"

İngiltere Başbakanı Starmer, ABD'nin herhangi bir güvenlik desteği verip vermeyeceği ve ABD Başkanı Donald Trump'ın böyle bir garanti vermeye istekli olup olmadığı sorulduğunda, ABD'nin tutumunun "değişmediğini" bildirdi.

Starmer, "Bunun ABD ile birlikte yapılması gerektiği konusunda net oldum. Bildiğiniz gibi ABD ile her gün görüşüyoruz. Dolayısıyla bunu ABD ile birlikte yapma konusundaki tutumumuz değişmedi. İşte bu nedenle ayrıntılı görüşmeler yapıyoruz." dedi.

- "Kalıcı barış olacaksa, güvenlik düzenlemeleri de yapılmalı"

Starmer, Ukrayna’da barışı koruma sürecinin parçası olarak sahadaki birlikler için angajman kurallarının ne olacağına ilişkin soruya verdiği yanıtta, perşembe günü düzenlenecek toplantının bunu belirleyeceğini dile getirdi.

İngiltere'nin asker ve hava gücü sağlamada "öncü rol oynamasını" istediğini söyleyen Starmer, diğer ülkelerin ise farklı kabiliyetlere sahip olacağını ifade etti.

Ancak, önce bir barış anlaşmasının sağlanması ve bunun için de Rusya'ya daha fazla baskı yapılması gerektiğine işaret eden Starmer, "Kalıcı barış olacaksa, güvenlik düzenlemeleri de yapılmalı." diye konuştu. Starmer, Putin'in daha önce Ukrayna ile yapılan bir barış anlaşmasını bozduğuna işaret etti.

Zelenski, barışa zorlamak için Rusya'ya yaptırımların artırılmasını istedi

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın sona erdirilmesine yönelik en azından ilk adımların atılması için kararlı önlemlerin alınması gerektiğini belirterek, bu kapsamda Rusya'ya yönelik yaptırımların artırılması çağrısında bulundu.

Zelenski, X hesabından yaptığı yazılı açıklamada, İngiltere'nin ev sahipliğinde düzenlenen, dünya liderlerinin Ukrayna konusunu ele aldığı çevrim içi toplantının açılışında konuştuğunu belirtti.

Rusya'nın barışa doğru adım atması gerektiğini vurgulayan Zelenski, dünya liderlerinin Rusya'ya yönelik yaptırımları artırmasını istedi.

Zelenski, "Savaşın sona erdirilmesine yönelik en azından ilk adımların atılması için kararlı önlemlerin alınması gerekiyor. Buna yaptırımlar da dahildir." ifadesini kullandı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Kursk bölgesindeki gelişmeler konusunda yalan söylediğini ileri süren Zelenski, "Kursk bölgesindeki Ukrayna askeri personelinin kuşatılması söz konusu değil." dedi.

Zelenski, Moskova'da ABD ve Rus yetkilileri arasında ateşkes konusunda yapılan toplantıda tam olarak ne konuşulduğunu bilmediğini ancak Rusya'nın bu süreci uzatarak Ukrayna'yı zora sokmak istediğini belirtti.

Avrupa silahlı kuvvetlerinin oluşturulması gerektiği görüşünü yineleyen Zelenski, Putin'in Ukrayna'da yabancı askeri birliklerin konuşlandırılması konusunda karar verme hakkına sahip olmadığını ifade etti.

Zelenski, Ukrayna ve tüm Avrupa'nın savunma imkanların güçlendirilmesinin 3 yıl içinde mümkün olabileceğini kaydetti.

Zelenski: Kursk'ta, askerlerimizin kuşatılması söz konusu değil
Zelenski: Kurskta, askerlerimizin kuşatılması söz konusu değil

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, elegram üzerinden yaptığı açıklamada, Ukrayna ve Rusya'nın Kursk bölgesinde cephe hatlarındaki son gelişmelerle ilgili bilgi verdi.

Ukrayna Genelkurmay Başkanı Oleksandr Sırskiy ile görüşerek cephedeki duruma ilişkin bilgi aldığını anlatan Zelenski, "Pokrovsk yönünde durum istikrara kavuştu." değerlendirmesinde bulundu.

Zelenski, Kursk bölgesindeki son gelişmelerle ilgili, "Kursk bölgesinin bazı yönlerinde (silahlı) kuvvetlerimizin harekatı devam ediyor." bilgisini paylaştı.

Ukrayna ordusunun bu bölgede Rus ve Kuzey Koreli askerlerin saldırılarını önlemeyi sürdürdüğünü vurgulayan Zelenski, "Askerlerimizin kuşatılması söz konusu değil." açıklamasında bulundu.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Rusya'nın, doğu sınırında yeni askeri birlikler topladığına dikkati çekerek, "Bu, Sumi bölgemize saldırma isteğinin göstergesidir." yorumunu yaptı.

Rusya'nın savaşı uzatma çabasında olduğunu savunan Zelenski, konuyla ilgili müttefikleri bilgilendireceklerini ifade etti.

İngiltere'den Putin'e çağrı: Müzakere masasına gel
İngiltereden Putine çağrı: Müzakere masasına gel

İngiltere Başbakanı Keir Starmer, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin yanı sıra yaklaşık 25 dünya liderinin katıldığı bir sanal toplantıda önemli açıklamalarda bulundu.

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte’nin de katıldığı toplantıda Starmer, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i, ABD’nin önerdiği ateşkes anlaşmasını “geciktirmeye çalışmakla” suçladı ve Putin’in ateşkesle “oyun oynamasına izin verilmemesi" gerektiğini vurguladı.


STARMER’DAN PUTİN’E SERT UYARI

Starmer, toplantıda yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı:

“Putin, ateşkes yapılmadan önce özenli bir çalışma yapılması gerektiğini söyleyerek oyalamaya çalışıyor. Ancak dünyanın bir çalışma ya da boş sözler ve anlamsız şartlar değil, eylem görmeye ihtiyacı var. Kremlin’in Başkan Trump’ın ateşkes önerisini tamamen göz ardı etmesi, Putin’in barış konusunda ciddi olmadığını göstermekten başka bir işe yaramıyor. Eğer Putin barış konusunda ciddiyse, bu çok basit; Ukrayna’ya yönelik barbarca saldırılarını durdurmalı ve ateşkesi kabul etmeli.”

“DÜNYA İZLİYOR, MASAYA GEL”

Starmer, Putin’in “er ya da geç” masaya oturmak zorunda kalacağını belirtti.

Rusya’ya açık bir müzakere çağrısında bulunan Starmer, Putin'e yönelik “Dünya izliyor, masaya gel” dedi.

"HAZIR OLMALIYIZ"

Dünya liderlerine seslenen Starmer, ABD’nin ateşkes anlaşmasından vazgeçmesi ihtimaline de değinerek, “Herhangi bir anlaşmayı kendimiz savunmaya hazır olmalıyız” dedi. Starmer, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ateşkes sürecini başlattık, ileriye taşıyabiliriz. Son birkaç gündeki gelişmeler göz önüne alındığında, Putin’in masaya gelmesi için baskıyı artırabiliriz. Ukrayna’yı güçlendirmeli ve anlaşmayı kendimiz savunmaya hazır olmalıyız.”

Merkel'den Rusya çağrısı
Merkelden Rusya çağrısı

Eski Almanya Başbakanı Angela Merkel, "Rusya'nın çıkarlarının mutlaka tartışılması gerekiyor" ifadesini kullanarak Moskova'nın çıkarlarının dikkate alınması çağrısında bulundu.

Trump: Putin'i iyi tanıyorum, kabul edecek
Trump: Putini iyi tanıyorum, kabul edecek

ABD Başkanı Donald Trump, başkan seçilmeden önce Rusya-Ukrayna Savaşı'nı 24 saat içinde bitirebileceği vaadine ilişkin, "Bunu söylediğimde biraz istihza ettim. Kastettiğim şey, bunu bitirmek istediğimdi ve bence başarılı olacağım." değerlendirmesinde bulundu.

Yarın yayımlanacak "Full Measure" televizyon programına verdiği röportajda Trump, "Bunu söylediğimde biraz alaycı davrandım. Kastettiğim şey, bunu bitirmek istediğimdi ve bence başarılı olacağım." ifadelerini kullandı.

Rusya'nın ateşkesi kabul etmeme ihtimaline dair ise Trump, bunun "kötü bir haber" olduğunu söyledi.

Trump, "Ama bence Putin, bunu kabul edecek. Sanırım onu iyi tanıyorum ve kabul edecek" dedi.

Rusya'nın misillemesi gecikmedi

Ukrayna'nın Rusya'ya yönelik saldırılarına Rusya'nın misilleme saldırısı gecikmedi. Rusya'nın düzenlediği saldırıda, Ukrayna'nın Çernihiv şehrinde bir binaya İHA çarptı ve otoparktaki çok sayıda araç alev aldı.

Çernihiv Bölge Askeri İdaresi Başkanı Dmitro Brıjınskiy, "Çok katlı bir binaya yapılan bir saldırı kaydedildi. Dokuz katlı bir bina hasar gördü. Otoparktaki arabalar alev aldı. Ancak yangın kontrol altına alındı. Şu anda bildirilen bir can kaybı yok" açıklaması yaptı.

Rusya'nın Zaporijya'daki saldırısında ise bir altyapı tesisinin hasar gördüğü bildirildi. 

Zaporijya Bölge Askeri İdaresi Başkanı İvan Fedorov, "Düşman saldırısı sonucu bölgedeki yerleşim yerlerinden birinde altyapı tesisi zarar gördü" ifadelerini kullandı.

Rusya: 126 İHA düşürdük

Rusya Savunma Bakanlığı, gece boyunca Rusya'nın altı bölgesi üzerinde 126 Ukrayna İHA'sını düşürdüklerini açıkladı. 

Bakanlık, "Dün gece görev başındaki hava savunma sistemlerimiz 126 adet Ukrayna'ya ait insansız hava aracını imha edip engelledi" dedi.

Düşürülen İHA enkazları yangına sebep olurken çıkan yangınlar söndürüldü. Yaşanan olayda, can ve mal kaybı yaşanmadı.

Trump'tan 3. Dünya Savaşı uyarısı
Trumptan 3. Dünya Savaşı uyarısı

ABD Başkanı Donald Trump, Ukrayna ile Rusya arasındaki barış görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanması durumunda 3. Dünya Savaşı’nın patlak verebileceği uyarısında bulundu. Trump, bu savaşın nükleer silahlarla “eşi benzeri görülmemiş bir yıkıma” yol açacağını belirtti.

Adalet Bakanlığı’nda yaptığı konuşmada Trump, "Çok kolay bir şekilde 3. Dünya Savaşı çıkabilir. 3. Dünya Savaşı'na gidiyorduk. Nükleer ve bilmek istemeyeceğiniz silahlar sebebiyle eşi benzeri görülmemiş bir yıkım olacaktı. Ama bence oldukça iyi durumdayız. Rusya ile iyi gittiğimizi düşünüyorum. Başkan Putin ile konuşuyoruz ve bu savaşı bitirmek istiyoruz" dedi.

Trump, "Rusya ve Ukrayna ile çok olumlu görüşmeler yaptık. Eğer anlaşabilirsek Rusya ateşkesi kabul etti" açıklaması yaptı.

Trump ayrıca, "Avrupa'ya belki de 350 milyar dolar harcandı. Uzmanlar bu sayının daha yüksek olduğuna inanıyor. Yapılacak anlaşma ile bunu geri alacağız" ifadesini kullandı.

Rutte: Ukrayna'nın NATO kapısı kapandı
Rutte: Ukraynanın NATO kapısı kapandı

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, ABD Başkanı Donald Trump'ın, Ukrayna'nın NATO'ya katılım konusunu müzakere masasından kaldırdığını kabul etti.

Bloomberg'e konuşan Rutte, "Ukrayna'nın NATO'ya dahil olması meselesi artık gündemde değil" ifadesinde bulundu. 

Ukrayna Adalet Bakanı Olha Stefanishyna, Rutte'nin açıklamalarının ülkede şaşkınlık yarattığını söyledi.

Rus yetkili: Kaçış yolları kalmadı
Rus yetkili: Kaçış yolları kalmadı

Rus basınına konuşan bir Rusya yetkilisi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "teslim olun" çağrısı yaptığı Kursk bölgesindeki Ukraynalı askerlerin "kaçış yolları kalmadı" açıklaması yaptı.

Rus yetkili, "Durum onlar için kritik hale geldi. Tüm yollar birliklerimiz tarafından havadan kontrol ediliyor. Lojistik hat, ateş altında ve bunu biliyorlar. Bu yüzden ekipmanlarını terk ederek Ukrayna'ya doğru ilerlemeye çalışıyorlar" dedi.

Putin'den Maduro'ya 'Zafer Günü' daveti
Putinden Maduroya Zafer Günü daveti

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile video konferans yoluyla bir görüşme gerçekleştirdi.

Ulusal basında çıkan habere göre, iki liderin yaptığı görüşmede, enerji sektörü de dahil olmak üzere birçok alanda ikili işbirliğini genişletme konusunda anlaşmaya varıldı.

Putin, Rusya ile Venezuela arasındaki ilişkilerin stratejik ortaklık düzeyine ulaştığını belirterek, "Stratejik ortaklık ve işbirliği konusunda tamamen mutabakata vardık. Bu anlaşma, ikili ilişkilerimizi daha da geliştirmek için sağlam bir temel oluşturacak. 9 Mayıs Zafer Günü kutlamalarında sizi Rusya'da görmekten mutluluk duyarım." ifadelerini kullandı.

Maduro ise mevkidaşı Putin'in kendisini 9 Mayıs’taki Zafer Günü kutlamalarına davet etmesinden memnuniyet duyduğunu belirterek, "Giderek güçlenen, özellikle enerji alanındaki işbirliğimiz dahil olmak üzere, çeşitli sektörlerde ilişkilerimizi en üst düzeye çıkarıyoruz. Sizi yeniden Rusya'da görmekten memnun olacağım." dedi.

ABD istihbaratı: Putin hala Ukrayna'ya hakim olmayı amaçlıyor
ABD istihbaratı: Putin hala Ukraynaya hakim olmayı amaçlıyor

ABD istihbaratının Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşa ilişkin düzenlediği rapor ortaya çıktı. Raporda yer alan, "Rusya lideri Putin, Kiev üzerinde hakimiyet kurmaya kararlı" ifadesi dikkat çekti.

ABD gazetesi Washington Post'ta yer alan habere göre, 6 Mart günü Trump yönetimine gizli bir biçimde verilen raporda, Trump ve ekibinin Rusya ve Ukrayna arasındaki ateşkes sürecinde karşılaşacağı zorluklara değinildi. Rapora ilişkin bilgi sahibi kaynaklar, Rus liderin geçici bir ateşkesi kabul etse bile, bunu askerlerini dinlendirmek ve yeniden donatmak için kullanacağını ve Ukrayna'yı suçlayacağı bir provokasyon yaratarak anlaşmanın şartlarını ihlal etme ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi.

Raporu değerlendiren bir yetkili, Putin'in "Uzun zamandır 'Ana Rusya'yı' yeniden kurma arzusu var" yorumu yaptı. 

Trump'ın rapor ile ilgili olarak şahsen bilgilendirilip bilgilendirilmediği belirsizliğini korurken, konuya yakın başka bir kişi, Putin'in bazı konularda uzlaşmaya uzak olmasının Trump'ı kızdırdığını söyledi. Konuya yakın kişi, "Başkan umutsuzca bir anlaşma istiyor. Ruslar ise taviz verme belirtisi bile göstermiyorlar. Aksine taleplerini artırıyorlar" dedi. 

Öte yandan Avrupalı ​​bir istihbarat yetkilisi, Moskova'daki yetkililerin Trump'ın zayıf olduğuna, temel ilkelerden yoksun olduğuna ve manipülasyona açık olabileceğine inandığını ifade etti.

Avrupalı ​​istihbarat yetkilisi, kalıcı bir ateşkes sağlanması durumunda Moskova'nın muhtemelen 2014'te Kırım ve doğu Ukrayna'yı işgal ettikten sonra ve 2022'deki savaşa kadar yaptığı gibi Ukrayna'yı baltalamak için "karma" ya da askeri olmayan yöntemlere başvuracağını söyledi.

Trump 'canlarını bağışla' dedi, Putin 'teslim olun' çağrısı yaptı
Trump canlarını bağışla dedi, Putin teslim olun çağrısı yaptı

ABD Başkanı Donald Trump, ABD Özel Temsilcisi Steve Witkoff aracılığıyla Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e Kursk çağrısı yaptı. Putin ile temasın verimli geçtiğini belirten Trump, Putin'den Ukraynalı askerlerin "canlarını bağışlamasını" istedi. Trump'ın bu açıklamasının ardından Putin, Kursk bölgesindeki Ukraynalı askerlere, teslim olmaları halinde "canlarını bağışlayacağı" çağrısını yaptı.

Kremlin Dış Politika Danışmanı Yuriy Uşakov, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kursk bölgesindeki Ukrayna askerlerinin hayatının bağışlanmasına yönelik çağrısını olumlu karşıladıklarını belirtti.

Uşakov, "ABD Başkanı'nın sinyali dikkate alındı. Putin, Kiev'in silah bırakma ve teslim olma emrini vermesi durumunda, Ukraynalı askerlerin hayatlarının bağışlanacağını ve iyi muamele göreceğini garanti etti." dedi.

Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev de Telegram kanalından yaptığı açıklamada, Rusya'nın Kursk'taki Ukraynalı askerlere teslim olma çağrısı yaparak insancıl bir yaklaşım sergilediğini ancak bu çağrının reddedilmesi halinde söz konusu askerlerin "yok edileceğini" belirtti.

Kiev yönetiminin "vatandaşlarını kurtarmak" için şansa sahip olduğuna işaret eden Medvdev, "Önümüzdeki saatler neyi seçtiklerini gösterecektir." ifadesini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!