Güncelleme Tarihi:
Rusya'nın resmi kanalı Russia Today haberinde, "Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Devlet Başkanı Yardımcısı Yuri Uşakov liderliğindeki Rus heyeti, ABD heyetiyle ikili görüşmelere başlamak üzere Riyad'a ulaştı." ifadesine yer verildi.
Haberde, Uşakov'un "En önemli konu, Washington ile aramızdaki ilişkilerin gerçek anlamda normalleşmesini sağlamaktır. Orada ciddi kişiler var ve biz de ciddi bir yaklaşımla geldik." dediği aktarıldı.
Polonya Başbakanı Donald Tusk, Fransa’nın başkenti Paris’te "Rusya-Ukrayna Savaşı" toplantısına katılmak üzere uçağa binmeden önce gazetecilere açıklama yaptı.
Polonya Başbakanı Donald Tusk, "Polonya, Ukrayna'yı bugüne kadar yaptığı gibi örgütsel olarak, mali kapasitemiz doğrultusunda, insani ve askeri yardımlarla desteklemeye devam edecek" dedi. Polonya'nın Ukrayna topraklarına asker göndermeyi planlamadığını ifadesini eden Tusk, "Gelecekte bu tür güvenceler sağlamak isteyebilecek ülkelere lojistik ve siyasi destek vereceğiz" şeklinde konuştu.
Avrupa Birliği (AB) ve ABD’nin Ukrayna ve Rusya arasında yürütülecek bir süreçte aynı anda yer alması gerektiğine dikkat çeken Tusk, "Polonya bunda pozitif bir rol oynayabilir. Polonya, Ukrayna, AB, ABD, Büyük Britanya ve Norveç gibi Avrupa ülkeleri arasında mümkün olan en yakın iş birliğini sağlanmasından bahsediyorum" dedi.
Şu anda NATO askeri ittifakına bir alternatif oluşturmayı düşünmenin zamanı olmadığını vurgulayan Tusk, Ukrayna'ya güvenlik garantileri sunan ülkelerin bunları yerine getirebileceklerinden emin olmaları gerektiğini söyledi.
Tusk, "Savunma kapasitemize çok daha fazla yatırım yapabileceğimizi göstermeliyiz. Başkanlara gerçek kararlar almaya hazır olup olmadıklarını soracağım" şeklinde konuştu.
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Avrupa birliklerinin Ukrayna'da barış gücünde yer almasına ilişkin herhangi bir tartışmanın henüz erken olduğunu söyledi.
Alman gazetesi Süddeutsche Zeitung'da yer alan habere göre Scholz, Avrupa birliklerinin Ukrayna'daki savaşa gönderilmesine ilişkin "Ne yazık ki o anın hala çok uzağındayız" dedi ve "Barış zamanında bir güçlü bir Ukrayna ordusunun, çözümün merkezinde olması gerektiği oldukça açık" ifadesinde bulundu.
Danimarka gazetesi Berlingske, Danimarka Hükümeti'nin 2025-2026 yılları için savunma harcamalarını GSYH'nin %3'üne çıkararak savunma alanında milyarlarca yatırım yapmayı planladığını bildirdi.
Danimarka'nın planının ayrıntıları aktaran Weekandavisen gazetesi, savunma harcamalarındaki öncelikli hususların, Genelkurmay Başkanı Michael Hyldgaard tarafından seçileceğini belirtti.
Kararın, Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen'in “Ukrayna'ya yönelik askeri desteği arttırma" çağrısının ardından alındığı ifade edildi.
İngiltere Başbakanlık Ofisi 10 Numara, İngiltere Başbakanı Keir Starmer'in önümüzdeki hafta ABD Başkanı Donald Trump ile görüşeceğini doğruladı.
10 Numara'dan yapılan açıklamada, görüşmeye ilişkin “Yeni ABD yönetimiyle üzerinde çalışacağımız çok çeşitli konular olacak. Başbakan ticaret, yatırım ve güvenlik alanlarındaki özel ilişkimizi nasıl derinleştirebileceğimizi görüşmek üzere kısa bir süre içerisinde Başkan Trump ile bir araya gelmeyi sabırsızlık bekliyor" denildi.
Açıklamada, "Başbakan önümüzdeki hafta Washington'a gidecek" ifadesinde bulunulurken Starmer'in savunma harcamalarının arttırılması için Avrupalı liderleri NATO'da etkin rol üstlenmeye çağıracağı aktarıldı.
İngiltere Başbakanı Starmer ise, görüşmeye ilişkin "Bu görüşme, daha önce de konuştuğumuz gibi Ukrayna'da güvenlik garantileri konusunda öncü bir rol oynamaya hazır olmak anlamına geliyor. Bu görüşme ayrıca, Ukrayna orusunu dha fazla desteklemeyi de içeriyor. Gerektiğinde kendi birliklerimizi sahaya sürerek güvenlik garantilerine katkıda bulunmaya hazır olmak anlamına da geliyor" dedi.
Trump'ın konuşmasına atıfta bulunan Starmer, "ABD bu konuda kritik rol oynamaya devam edecek ve ABD'nin güvenlik garantisi kalıcı barış için hayati olacaktır. Zira Putin'i yeniden saldırmaktan ancak ABD caydırabilir" ifadesinde bulundu.
İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, Rusya ile Ukrayna arasındaki barış müzakerelerine ilişkin durumun halen çok değişken olduğunu belirterek Avrupa'nın, müzakere masasına oturma hakkı olduğunu söyledi.
Tajani, İtalyan La Stampa gazetesine verdiği mülakatta, Rusya ile Ukrayna savaşındaki müzakere olasılıklarını değerlendirirken, durumun halen çok değişken olduğunu kaydederek, Avrupa'nın, herhangi bir açıklamanın peşine takılarak paniğe kapılmaması ve soğukkanlı hareket etmesi gerektiğini ifade etti.
"Avrupa'nın müzakere masasına oturma hakkı vardır." diyen Tajani, herhangi bir anlaşmanın Avrupa'nın da sürece dahil olmasını içermesi gerektiğini vurguladı.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ABD ve Rusya arasında gerçekleştirilecek barış görüşmelerine katılmayacağını ve Ukrayna'nın katılmaması halinde görüşmelerin sonucunu kabul etmeyeceğini duyurdu
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Avrupalıların Ukrayna'daki ateşkes görüşmelerine katımaları içinbir neden görmediğini söyledi ve Avrupalıları "Ukrayna'daki savaşı sürdürmek istemek" ile suçladı.
Lavrov, 2014'ten bu güne kadar Avrupa'nın çatışmayı çözme "şansına" sahip olduğunu ancak Avrupa bloğunun bu konuda başarısız olduğunu vurguladı.
Lavrov, Moskova'nın doğu ve güney Ukrayna'da ele geçirdiği topraklar konusunda taviz vermeyeceğinde ısrar ederek, müzakereler sırasında bunun “düşünülemeyeceğini” söyledi.
İSPANYA:
İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares, Rusya ile Ukrayna arasında "ufukta halen barış göremediğini, gelecekteki olası barışı Ukrayna'nın kazanmasını ve Avrupa'nın güvenliğinin de garanti edilmesini istediklerini" söyledi.Albares, Paris'teki toplantının üç temel amacının olacağını belirterek, bunları şu şekilde sıraladı:"Avrupa'nın güvenliği için bu kritik anlarda Avrupalıların birliğini ortaya koymak, en kısa sürede Ukrayna'da adil ve kalıcı bir barış olmasını garanti altına almak için ileriye dönük ne yapılması gerektiğini kararlaştırmak ve Ukrayna'nın barışı kazanmasına yardımcı olmaya devam ederek aynı zamanda Avrupa'nın güvenliğinin korunması için nelere ihtiyaç duyulduğunun belirlenmesi."
NORVEÇ:
Norveç Başbakanı Jonas Gahr Støre ise Rusya ile herhangi bir barış görüşmesinde Ukrayna'nın masada bir yer alması gerektiği belirtti. Norveç ve İngiltere başbakanı Müzakerelere Avrupa'nın da katılması konusunda hemfikir.
ALMANYA:
Almanya Dışişleri Bakanlığı da Moskova ve Washington temsilcilerinin Suudi Arabistan'da bir araya gelmesi ile ilgili açıklamasında Ukrayna savaşını sona erdirmek için yapılacak görüşmelerde "kalıcı bir barış" hedeflemesi gerektiğini vurguladı.
Kremlin, gözaltına alınan ABD vatandaşının Suudi Arabistan'daki ABD-Rusya görüşmeleri öncesinde serbest bırakıldığını açıkladı.
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Kudüs’te İsrailli yetkililer ile gerçekleştirdiği temasların ardından bugün Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’a geldi. Rubio, Ukrayna’daki savaşın sona ermesi için Rus yetkililerle görüşme gerçekleştirecek. Rubio'nun ziyareti çerçevesinde ayrıca Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile de bir araya gelmesi bekleniyor.
AFP haber ajansının geçtiği son dakika bilgisine göre, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Putin'in yardımcısı Yuri Ushakov yarın Suudi Arabistan'da ABD'li mevkidaşlarıyla bir araya gelecek.
Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov gazetecilere yaptığı açıklamada toplantının Ukrayna ile ilgili olası barış görüşmelerine hazırlık niteliğinde olacağını vurguladı.
Peskov, “ABD-Rusya ilişkilerindeki karmaşıklığı çözebilmenin yanı sıra Ukrayna'daki savaşın bitirilmesine ilişkin görüşmeleri hazırlamaya ve iki başkanın bir araya gelmesini organize etmeye” odaklanılacağını söyledi.
Fox News'e konuşan ABD Başkanı Trump'ın Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff, Ulusal Güvenlik Danışmanı Mike Waltz'un da katılacağı görüşmelere ABD adına Dışişleri Bakanı Marco Rubio'nun liderlik edeceğini belirtti.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya-Ukrayna Savaşı'nda bugüne kadar 46 binin üzerinde Ukraynalı askerin öldüğünü, işgal edilen bölgeleri asla Rus toprağı olarak kabullenmeyeceklerini belirtti.Zelenski, ABD merkezli NBC News'e verdiği röportajda Rusya-Ukrayna Savaşı'yla ilgili gelişmeleri değerlendirdi.
Ukrayna ordusunun kayıplarına değinen Zelenski, "46 binden fazla Ukraynalı asker öldü." dedi.Yaklaşık 380 bin Ukraynalı askerin de yaralandığını kaydeden Zelenski, ayrıca on binlerce Ukraynalının savaş nedeniyle kaybolduğunu veya esir alındığını, 19 bin 500 çocuğun zorla Rusya'ya kaçırıldığını söyledi. Savaşı sonlandırmak için ABD Başkanı Donald Trump'in girişimlerini değerlendiren Zelenski, geçen hafta kendisiyle telefonda görüştüğünü ifade et
Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto, Paris'te düzenlenen acil toplantı için dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Facebook hesabından paylaşımda bulunan Szijjarto açıklamasında "Hayal kırıklığına uğramış, Trump karşıtı Avrupalı liderler Ukrayna'da barış anlaşmasını engellemek için Bugün Paris'te bir araya geliyor" ifadelerini kullandı.
İngiltere Başbakanı Keir Starmer'ın Ukrayna'ya asker göndermeye hazır olduğunu söylemesinin ardından İsveç de Ukrayna'ya barış gücü gönderme ihtimalini dışlamadığını duyurdu.
İsveç Dışişleri Bakanı Maria Malmer Stenergard Sveriges Radyosu'na yaptığı açıklamada, "Öncelikle uluslararası hukuka saygılı, adil ve sürdürülebilir bir barış için müzakere etmeliyiz. Böyle bir barış sağlandığında, bunun korunması gerekecek ve bunun için hükümetimiz hiçbir seçeneği dışlamıyor" ifadelerini kullandı.
ABD ve Rusya'dan üst düzey yetkililerin, Rusya-Ukrayna Savaşı'na ilişkin yarın Suudi Arabistan'da bir araya gelecekleri iddia edildi. Axios'un haberinde isimlerinin açıklanmasını istemeyen yetkililerin Rusya-Ukrayna Savaşı'yla ilgili görüşmelere dair iddiaları yer aldı. Bu iddialara göre, üst düzey Amerikalı ve Rus yetkililer, yarın Suudi Arabistan'da savaşın sonlandırılmasına ilişkin görüşme gerçekleştirecek.Öte yandan haberde görüşmeye Ukrayna hükümetinin davet edilmediği iddiasına da yer verildi.
Bugün Paris'te düzenlenecek zirve dünyanın bir numaralı gündem maddesi haline gelmiş durumda. İngiliz Guardian gazetesinde yer alan habere göre, Paris zirvesi Trump yönetiminin günler süren kaotik hamlelerinin ardından Avrupa için bir eylem planı hazırlamayı amaçlıyor.
ABD'li New York Times gazetesine göre, Avrupa'nın öfkeli ve sabırsız Trump yönetimiyle ilk karşılaşmasının sonunda, Ukrayna'nın kaderi de dahil olmak üzere birçok kritik konu belirsiz kaldı. Açık olan tek şey Batı cephesinde devasa bir gedik açıldığı.
Washington Post gazetesine göre bir zamanlar Avrupa'yı birleştiren ABD artık onu bölüyor.Avrupalı liderler Trump yönetiminin kararları karşısında şaşkına dönmüş durumdalar ve bu durumun Rusya'yı cesaretlendirmesinden korkuyor.
İngiltere Başbakanı Keir Starmer, bir barış anlaşması kapsamında Ukrayna'nın güvenliğini garanti altına almak için İngiliz birliklerini Ukrayna'da konuşlandırmaya "hazır ve istekli" olduğunu söyledi. Starmer, Pazartesi günü Avrupa liderleriyle birlikte Paris'te düzenlenecek olan son dakika zirveye katılacak.
Bundan önce Daily Telegraph gazetesi için bir yazı kaleme alan Starmer, İngiltere'nin "gerekirse kendi birliklerini konuşlandırarak" Ukrayna'ya güvence verilmesine katkıda bulunmaya hazır olduğunu söyledi."Ukrayna'nın güvenliğini güvence altına alan herhangi bir çaba, kıtamızın ve ülkemizin güvenliğini güvence altına almaya katkı sağlar" diye ekledi.Starmer, Rusya'nın Ukrayna ile savaşının "sonuna gelinmesinin" Putin için geçici bir duraksama olmasına izin veremeyeceklerini vurguladı.
İngiliz birlikleri, Avrupa ülkelerinden diğer askerlerle birlikte Ukrayna'nın ve Rusya'nın elinde tuttuğu topraklar arasındaki sınır boyunca konuşlandırılabilir.Starmer'in açıklaması, İngiltere'nin eski Genelkurmay Başkanı Richard Dannatt 'ın BBC'ye İngiltere ordusunun Ukrayna'da olası bir barışı koruma görevine liderlik edemeyecek kadar " bitkin" olduğunu söylemesinden sonra geldi.2006-2009 yılları arasında ordunun başında bulunan Dannatt, Ukrayna'da barışı koruma görevi için 40 bin kadar İngiliz askerinin dönüşümlü olarak görevlendirileceğini ancak "bu sayıda birliğe henüz sahip olmadıklarını" söylemişti.
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Avrupalıların Ukrayna'nın silahsızlandırılması ve askerden arındırılması fikrini kabul etmeyeceğini söyledi.Ülkede 23 Şubat'taki seçimde Sosyal Demokrat Partinin (SPD) başbakan adayı Olaf Scholz, Hristiyan Birlik Partilerinin (CDU/CSU) başbakan adayı Friedrich Merz, Yeşiller Partisinin başbakan adayı Robert Habeck ve aşırı sağcı Almanya için Alternatif Partisinin (AfD) başbakan adayı Alice Weidel RTL televizyonunda karşı karşıya geldi.
Scholz, Ukrayna ile ilgili planlanan ABD-Rusya görüşmelerini görüşmek üzere Avrupalı liderlerin Paris'te bir araya geleceğine işaret ederek, "Tam olarak bu konuda anlaşmak için toplanacağız ve kimsenin örneğin Ukrayna'nın askerden arındırılma ve silahsızlandırılması konusunda anlaşmasına izin vermeyeceğiz. Aksine bir daha saldırıya uğramaması için çok güçlü bir orduya ihtiyacı var." diye konuştu.
Olaf Scholz, "Ukrayna, demokratik ve egemen bir ülke olarak kalmalı, onların kendilerinin dahil olmadığı kararlar alınamaz. Biz Avrupalılar olarak bunun olmasına izin vermeyeceğiz." dedi.
Scholz ayrıca, ülkenin başlıca ekonomik ve askeri destekçileri olarak Avrupalıların Ukrayna barış müzakerelerine dahil olmaları gerektiğini vurgulayarak, "Biz olmadan bu iş yürümez, Avrupa'dan Ukrayna'ya ABD'den daha fazla destek sağladık. Elbette bu konuda söz sahibi olmalıyız, bizim tarafımızdan geliştirilmeyen, bizim kabul etmediğimiz hiçbir güvenlik garantisi olmayacaktır." ifadelerini kullandı.
ABD Başkanı Trump, Daytona 500 yarışını izlemek üzere uçağa binişinde basın mensuplarına kısa açıklamalar yaptı.Rusya-Ukrayna savaşını durdurmak üzere çaba gösterdiğini kaydeden Trump, Rusya Devlet Başkanı Putin'le ne zaman görüşeceği sorusuna, "Çok yakında olabilir. Yakında olacak." diye yanıt verdi.
Putin'in ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin savaşı sona erdirmek istediğini söyleyen Trump, "Bence (Putin) savaşı durdurmak istiyor. Bunu görüyorum. Bunu uzun uzun konuştuk." ifadesini kullandı. Trump, "Birlikte hareket ediyoruz. Rusya-Ukrayna arasında bir barış sağlamaya çalışıyoruz ve bunun için sıkı çalışıyoruz. Bu hiç başlamaması gereken bir savaştı." dedi.
Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un ev sahipliğinde yarın Paris'te Avrupalı liderlerin katılacağı güvenlik zirvesi yapılacağını teyit etti.Başkent Paris'in Avrupalı liderlerinin katılacağı zirveye ev sahipliği yapacağına ilişkin haberlerin dün basına yansımasının ardından Fransa Dışişleri Bakanı Barrot, France Inter radyosunda katıldığı programda bu konuya değindi.Bakan Barrot, "Cumhurbaşkanı yarın Avrupa'nın önde gelen ülkelerini Avrupa güvenliğini görüşmek üzere bir araya getirecek." dedi.
Avrupa genelinde diplomatik temasların arttığına işaret eden Barrot, "Avrupa'da Kovid (salgını) döneminden beri belki de hiç hissetmediğimiz bir birlik rüzgarı esiyor." ifadesini kullandı.Barrot, Ukrayna'da savaşın sonlanması konusunda ise "sadece Ukraynalıların" bunun kararını verebileceğini ve bu karar alınana kadar Avrupalı devletlerin Ukrayna'nın yanında olmayı sürdüreceğini kaydetti.Ayrıca Barrot, Ukrayna'da barış müzakerelerinin Avrupalı devletlerin katılımı olmadan yapılamayacağını vurguladı.
ABD Başkanı Donald Trump, Şubat ayında Putin ve Zelenski'yle olası bir barış müzakeresine dair ayrı ayrı telefon görüşmesi yapmış; ardından Putin'le Ukrayna Savaşı'na son verme konusunu Suudi Arabistan'da görüşebileceğini söylemişti.Belli bir tarih belirtmeyen Trump bu görüşmeye Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın da katılmasını önerdi.
UKRAYNA KATILMAYACAK
Ukraynalı yetkililer önümüzdeki günlerde Suudi Arabistan'da yapılması beklenen Rusya-ABD görüşmelerine katılmayacağını açıkladı.
ABD'nin Ukrayna'daki savaşı sona erdirmek için Rusya ile bir anlaşma yapma çabaları devam ederken Avrupa liderleri yarın Fransa'da acil bir zirve için bir araya gelecek.Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un çağrısıyla Paris'te gerçekleşecek zirveye, İngiltere, Almanya, İtalya, Polonya, İspanya, Hollanda ve Danimarka liderlerinin yanı sıra Avrupa Konseyi ve Avrupa Komisyonu başkanları da katılacak.