Güncelleme Tarihi:
ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Başkanı John Ratcliffe, ABD'nin Ukrayna ile istihbarat verilerinin transferi konusunda iş birliğini askıya alma kararını doğruladı.
İtalya'nın ev sahipliğinde 10-11 Temmuz'da Roma'da yapılacak "Ukrayna'nın Yeniden Yapılanması Konferansı"na hazırlık dolayısıyla İtalyan ve Ukraynalı kamu ve özel sektör temsilcileri Milano'daki ön toplantıda bir araya geldi.
Toplantıya video mesaj gönderen Ukrayna Başbakanı Denis Şmigal, "Dünya Bankası'nın son hasar tespit ve ihtiyaç değerlendirme raporu Ukrayna'nın önümüzdeki 10 yıl içinde toparlanma ve yeniden inşa için 524 milyar dolara ihtiyaç duyacağı tahmininde bulunuyor. Ukrayna'nın toparlanması ve yeniden inşası, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'daki en büyük yeniden inşa projesidir." diye konuştu.
Şmigal, özellikle enerji sektörü, altyapı, lojistik, tarım ve bilişim sistemleri alanlarında yatırım yapılması gerektiğini ifade etti.
"Ukrayna'nın, savaşın hemen ardından Avrupa Birliği'ne (AB) katılmaya hazır olması için çalışıyoruz, bu geri döndürülemez bir süreçtir." diyen Şmigal, Ukrayna'nın doğal kaynakları, insan sermayesi ve coğrafi konumu sayesinde Avrupa ekonomisinin gelişmesine katkı sağlayacağını savundu.
Başbakan Şmigal, "Ukrayna, Avrupa'nın en büyük doğalgaz depolama kapasitesine sahip ülkesi olarak kıtaya enerji tedarikini garanti edecek." dedi.
Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Hebestreit, Şansölye Olaf Scholz'un Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile telefonda görüştüğünü bildirdi.
Hebestreit'in yaptığı yazılı açıklamaya göre, Scholz ve Zelenski telefonda Ukrayna'daki askeri ve insani durumu ele alıp, "Ukrayna'da adil bir barışa giden yollar" hakkında görüş alışverişinde bulundu.
Scholz, Zelenski'nin mümkün olan en kısa sürede müzakerelere başlama isteğini memnuniyetle karşıladı.
İki lider, ateşkesin bir an önce başlaması ve Ukrayna'da kalıcı barışın sağlanmasında ABD Başkanı Donald Trump'ın liderlik rolünün önemine dair mutabık kaldı.
Scholz ve Zelenski, Ukrayna ile ortakları arasındaki yakın koordinasyonun devam etmesi konusunda hemfikir kaldı.
Almanya'nın Ukrayna ile sarsılmaz dayanışmasının devam ettiğini bir kez daha teyit eden Scholz, Almanya'nın, adil, kapsamlı ve kalıcı bir barış sağlanana kadar Ukrayna'ya destek vermeye devam edeceğini vurguladı.
Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mariya Zaharova, Rusya ve ABD arasında başlayan temaslara ilişkin konuştu. Zaharova, Riyad'da ve İstanbul'da gerçekleşen görüşmelere ilişkin "Rusya ile ABD arasındaki görüşmelerden bazı sonuçlar çıktı ama bazı soru işaretleri hâlâ ortada" açıklaması yaptı. Zaharova, "Görüşmelerin halihazırda bazı sonuçları var. Ancak çok sayıda sorun devam ediyor. Müzakere süreci devam ediyor. Hatta temaslar başladı" dedi.
Financial Times gazetesinin konuya yakın yetkililere dayandırdığı haberine göre, ABD, Kiev ile istihbarat paylaşımını kesti. Ukrayna ordusunun Rus güçlerini hedef alma kabiliyetini ciddi şekilde etkileyebilecek bu hamle ABD başkanı Donald Trump'ın ülkeye yönelik askeri yardımları kesmesinin hemen ardından geldi.
ABD'nin istihbarat işbirliği Ukrayna'nın Rus askeri hedeflerini tespit etme ve vurma kabiliyeti için çok önemliydi. Karar hakkında bilgi sahibi olan üç yetkili Washington'un Kiev ile istihbarat kanallarını dondurduğunu doğruladı.
Fransız hükümet sözcüsü, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ve İngiltere Başbakanı Keir Starmer ile birlikte ABD Başkanı Donald Trump'la görüşmek üzere ABD'ye bir ziyaret daha yapmayı düşündüğünü açıkladı.
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov,Peskov, başkent Moskova'da gazetecilere yaptığı açıklamada, gündemdeki konuları değerlendirdi.Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin ABD Başkanı Donald Trump'a gönderdiği mektupta, "kalıcı barış için en kısa zamanda müzakere masasına oturmaya hazır olduklarını" bildirmesini değerlendiren Peskov, "Bunu olumlu karşılıyoruz. Ancak masaya kiminle oturacağımıza dair soru var. Ukrayna Devlet Başkanının Rus tarafıyla müzakere etmesi yasaklanmış durumda. Yaklaşımımız olumlu, ancak nüanslar değişmiyor." diye konuştu.
Peskov, Ukrayna ile müzakerelerin Belarus'ta yapılması ihtimaline ilişkin ise Minsk'in müzakereler için uygun yer olduğunu ancak bunun henüz istişare edilmediğini söyledi.Sözcü Peskov ayrıca Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko'nun ileride yapacağı görüşmede, nadir toprak elementleriyle ilgili işbirliğini ele alabileceğini ancak bu konuda herhangi bir planın olmadığını aktardı.
İran nükleer anlaşması meselesine değinen Peskov, "Bu sorunun yalnızca barışçıl, siyasi ve diplomatik yöntemlerle çözülmesi gerekiyor. Bunun için potansiyel var. Rusya, bunun için elinden geleni yapmaya hazır. ABD bunu biliyor." ifadelerini kullandı.İran'ın, Rusya'nın ortağı ve müttefiki olduğunun altını çizen Peskov, İran ile karşılıklı yarar sağlayan ilişkiler geliştirdiklerini kaydetti.
Belçika Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Maxime Prevot, ülkesinin Ukrayna'da ateşkes sağlanması halinde barışı koruma misyonu için asker gönderme olasılığını dışlamadıklarını ifade etti.
Bunun gerçekleşmesi için bazı koşulları öne süren Prevot, "Her şeyden önce, Ukraynalıların çıkarlarına saygı gösteren bir barış anlaşması imzalanmalıdır ama aynı zamanda Avrupa'nın çıkarlarını da dikkate almalıdır. Onların zararına olacak bir anlaşma yapmamalıyız. Kalıcı ve kabul edilebilir bir barışın tesis edilebilmesi için bu, şarttır. Bunlar sağlandığında Belçika bir barışı koruma misyonuna katılabilir." ifadelerini kullandı.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ABD'nin Ukrayna politikasındaki radikal değişimin ardından, mevcut küresel belirsizlik üzerine bu akşam ulusa sesleniş konuşması yapacağını duyurdu. Macron X'den yaptığı paylaşımda “Sevgili yurttaşlarım, dünyanın büyük zorluklarla karşı karşıya olduğu bu büyük belirsizlik anında, bu akşam saat sizlere hitap edeceğim" ifadelerini kullandı.
Avrupalı liderler yarın Ukrayna'daki savaşı sona erdirmek için ABD öncülüğünde başlatılan görüşmeler ile Avrupa'nın geniş kapsamlı güvenlik endişelerini masaya yatırmak üzere Brüksel'de toplanacak. ABD Başkanı Donald Trump'ın Oval Ofis'te Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile yaşadığı tartışma ve Kiev'e askeri yardımları askıya alma kararının hemen ardından düzenlenecek toplantı aynı zamanda AB-ABD ilişkileri için de kritik önem taşıyor.
Öyle ki Polonya Başbakanı Donald Tusk ve Fransa Başbakanı Emmanuel Macron'un da aralarında bulunduğu bazı liderler, Avrupa'nın özellikle savunma konusunda ABD'den stratejik özerkliğini kazanmasını bir süredir dillendiriyor.Avrupa, ABD'deki yeni yönetimin aksine Ukrayna'ya askeri ve siyasi desteği sürdürme mesajları verse de öte yandan ABD'nin olası boşluğunu doldurup dolduramayacağı bir soru işareti olmayı sürdürüyor.
İngiliz Telegraph gazetesinin elde ettiği bilgilere göre İran, Rusya Devlet Başkanı Putin'in Donald Trump ile doğrudan görüşmelere başlama talebini değerlendiriyor. Üst düzey bir İranlı yetkili gazeteye yaptığı açıklamada Rusya'nın iki ezeli düşman arasında doğrudan görüşmeleri kolaylaştırmak için İran Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi ile temasa geçtiğini açıkladı. Rusya da, Tahran'ın nükleer programı ve bölgesel vekillere verdiği destek gibi konularda Trump ile İran arasındaki görüşmeleri kolaylaştırmaya yardımcı olmayı kabul ettiğini doğruladı.
ZELENSKİ KAVGASI KORKUTTU
Telegraph'a göre, İranlı yetkililer, geçen hafta Beyaz Saray'da Trump ve Volodimir Zelenski arasında yaşanan tartışmanın ardından bu teklifi kabul etme konusunda isteksiz görünüyor. Gazeteye konuşan ismi açıklanmayan bir yetkili, "Kremlin'den yetkililer Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi ile temasa geçerek Putin'in arabuluculuk yapmak istediğini ve İran ile Amerika arasında doğrudan görüşmeleri kolaylaştırmaya hazır olduğunu söylediler. Trump'ın savaş yerine müzakereyi tercih edildiği söylendi ancak Beyaz Saray'da yaşananlardan sonra bu konuda büyük bir belirsizlik var." ifadelerini kullandı ve ekledi;
“Bu teklif, birinin savaş ve yıkıma, diğerinin ise aşağılanmaya götürdüğü iki yönlü bir yolda sıkışıp kalmak gibi geliyor. Yine de hiç kimse Putin'den gelen herhangi bir teklifi reddetmek istemiyor"
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise Rus medyasına yaptığı açıklamada iddiaları doğrular bir şekilde "Rusya, ABD ile İran'ın tüm sorunları müzakereler yoluyla çözmesi gerektiğine inanıyor ve bunu başarmak için elinden gelen her şeyi yapmaya hazır" ifadelerini kullandı.
Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko Ukrayna-Rusya barış görüşmelerine ev sahipliği yapmayı önerdi. Lukaşenko, ABD'li blog yazarı Mario Nawfal'a verdiği video röportajında, "Trump'a, Putin ve Zelenski'nin burada olmasını beklediğimi söyleyin" dedi.
ABD Başkanı Donald Trump, bugün Kongre'de yaptığı açıklamada Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'den bir mektup aldığını belirterek, "Ukrayna'nın kalıcı barış için en kısa zamanda müzakere masasına oturmaya" ve "ABD ile nadir toprak elementleri anlaşmasını imzalamaya hazır olduğunu" açıkladı.
Trump, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın artık sona ermesi gerektiğini ve bu savaşın bitmesini çok istediğini vurgulayarak, iki tarafla da görüşmelerin sürdüğünü söyledi.Bugün Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'den bir mektup aldığını açıklayan Trump, şunları kaydetti:"Mektupta şu ifadeler yer alıyor: Ukrayna kalıcı barış için en kısa zamanda müzakere masasına oturmaya hazırdır. Hiç kimse barışı Ukraynalılardan daha fazla isteyemez. Ben ve ekibim kalıcı bir barış için Başkan Trump'ın güçlü liderliği altında çalışmaya hazırız."
Zelenski'nin mektubunu okumaya devam eden Trump, Ukrayna'nın nadir toprak elementleri anlaşmasını imzalamaya hazır olduğunu, "Madenler ve güvenlikle ilgili anlaşmaya gelince, Ukrayna sizin için uygun olan herhangi bir zamanda bu anlaşmayı imzalamaya hazırdır." sözleriyle duyurdu.Mektup için Zelenski'ye teşekkür eden Trump, eş zamanlı olarak Rusya ile de görüşmelerin sürdüğünü ve barış anlaşması için masaya oturmaya Rusların da hazır olduğunu düşündüğünü dile getirdi.
Ukrayna lideri Volodimir Zelenski, sosyal medya hesabından yaptığı bir paylaşımda, Rusya ile savaşı sonlandırmak için atılabilecek adımları listeledi. Zelenski'nin açıklaması, ABD Başkanı Donald Trump'ın Ukrayna'ya askeri yardımı durdurma kararının ardından geldi."Kalıcı bir barış için ekibimle birlikte Başkan Trump'ın güçlü liderliğinin altında çalışmaya hazırım" diyen Zelenski, ilk adımların esir takasıyla havada ve denizde ateşkesi içerebileceğini söyledi.
Zelenski havadaki ateşkesin füze, uzun menzilli drone ve bombaları da kapsayacağını, bunların enerji ve sivil altyapı tesislerine zarar vermek için kullanmasının önüne geçileceğini belirtti.Ukrayna lideri, bu ilk adımların ardından, sonraki adımlarla ilgili ABD ile çalışarak güçlü bir barış anlaşmasını hedefleyeceklerini de ekledi.Savaş boyunca verdiği destek için ABD'ye teşekkür eden Zelenski, Kiev'in ABD'nin önerdiği mineral anlaşmasını imzalamaya da "hazır" olduğunu belirtti.
ABD'li yetkililer 3 Mart'ta Başkan Donald Trump'ın Ukrayna'ya askeri yardımı durdurma talimatı verdiğini açıklamıştı. Karar, Trump'ın geçen hafta Ukrayna lideri Volodimir Zelenski ile Beyaz Saray'da kameraların önünde yaşadığı tartışmanın ardından alındı.ABD'li yetkililer, Ukrayna'ya askeri yardımın Rusya'yla savaşa çözüme katkı sağlayıp sağlamadığının değerlendirilmesi için gözden geçirileceğini belirtti.
Trump, karardan hemen önce Zelenski'ye kamuoyu önünde yönelttiği eleştirileri sürdürmüş ve barış anlaşmasını desteklemediği sürece Ukrayna liderinin uzun süre görevinde kalamayacağını söylemişti. ABD şu ana dek Ukrayna'ya en büyük askeri desteği veren ülke ve hava savunma da dahil kritik yardımlarda bulunuyordu. Trump son olarak ülkesinin Volodimir Zelenski'ye "daha fazla tahammülü kalmadığını" söyleyerek Ukrayna Devlet Başkanı'nı barış müzakerelerini engellemekle suçlamıştı.