Son dakika haberleri: İsrail-Hamas savaşında son durum... İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarına yeniden başladığını duyurdu!

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2023 08:23

Gazze Şeridi'nde bir haftadır devam eden 'insani ara' TSİ 08:00 itibari ile sona erdi. İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarına yeniden başladığını duyurdu. İsrail polisi Cuma namazı kılmak isteyen Filistinlilere gaz fişekleri ile saldırdı. İsrail zulmü CNN Türk canlı yayınına dakika dakika yansıdı...

Haberin Devamı

İsrail - Hamas savaşında yaşanan son dakika gelişmeleri...

ABD: İsrail yardım tırlarının geçişine izin verecek

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Gazze Şeridi’nde sona eren insani aranın ardından açıklamalarda bulundu. Kirby, ABD’nin ısrarı üzerine İsrail’in insani yardım tırlarının Gazze Şeridi’ne geçişine izin vereceğini belirtirken, insani arada bölgeye giren kamyon sayısına oranla bu sayının azalacağını söyledi.

ABD’nin Gazze Şeridi'nde esir tutulanları kurtarmak için çatışmalara yeniden ara verilmesi yönünde baskı yaptığını belirten Kirby, "Bu duraklama Hamas yüzünden sona erdi" dedi.

ABD’nin Gazze topraklarının herhangi bir şekilde azaltılmasına karşı olduğunu vurgulayan Kirby, “Gazze’nin coğrafi sınırlarının azaltılmasını desteklemiyoruz. Gazze, Filistin toprağı olarak kalmalı ve bu topraklar daraltılamaz” ifadelerini kullandı.

Can kaybı 178’e yükseldi

İnsani aranın sabah saatlerinde sona ermesiyle İsrail ordusu saldırılarına tekrar başladı. İsrail güçlerinin hedef gözetmeksizin havadan ve karadan vurduğu Gazze Şeridi’nde can kaybı her geçen saat artmaya devam ediyor.

Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, insani aranın sona ermesinin ardından İsrail tarafından Gazze Şeridi’ne yönelik başlatılan saldırılarda hayatını kaybeden Filistinli sayısının çoğu çocuk ve kadın olmak üzere 178’e yükseldiği belirtildi. Saldırılarda yaralananların sayısının ise 589’a ulaştığı aktarıldı.

İsrail, Maghazi Mülteci Kampı’nı vurdu: 10 ölü

Sivil yerleşim yerlerini vurmaya devam eden İsrail güçleri, sabah saatlerinde Deir el-Balah kentinde yer alan Maghazi Mülteci Kampı’nı hedef aldı.

Abu Atef Kandil ailesine ait olduğu belirlenen binaya düzenlenen hava saldırısında 10 Filistinli hayatını kaybederken, çok sayıda yaralı El Aksa Şehitleri Hastanesi'ne götürüldü. Hedef alınan binanın çevresindeki çok sayıda bina da hasar gördü.


İsrail, Gazze Şeridi'nde bir gazeteciyi daha öldürdü

"İnsani aranın" sona ermesinin ardından İsrail askerleri, Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarına tekrar başladı. İsrail ordusunun bugün Gazze şehrine düzenlediği saldırıda Anadolu Ajansı’nda (AA) foto muhabirliği ve kameramanlık yaptığı öğrenilen gazeteci Montaser Mustafa Al-Sawaf hayatını kaybetti. Al-Sawaf, İsrail’in geçtiğimiz hafta düzenlediği saldırılarda yaralanmış, ailesinden ise 45 kişiyi kaybetmişti.

Blinken: 7 Ekim tekrar yaşanmamalı

 

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, "Rehineler hakkında elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. 7 gün boyunca bir ara vardı. Rehineler aileleriyle bir araya gelebildiler. İsrail'i desteklediğimizi söyledik, 7 Ekim'in tekrar yaşanmaması için emin olmak istedik. Bugün yaptığımız görüşmelerde, zorlukların tüm unsurlarıyla ilgili görüşmemiz gerektiğini konuştuk. En büyük önceliğimiz siviller. İsrail'in planlarını gördüm. Sivilleri korumak için ellerinden gelenleri yapacaklar. Bu konuda destek olacağız. Çatışmalar sona erdikten sonra Gazze'de ne olacağı konusunda da çalışmalarımız devam ediyor" açıklamasını yaptı.


İsrail ordusu: 200'den fazla hedef vuruldu
İsrail ordusu: 200den fazla hedef vuruldu

İsrail Ordusu'ndan yapılan açıklamada Han Yunus ve Refah şehirleri de dahil olmak üzere Gazze Şeridi'nin hem kuzey hem de güneyindeki 200'den fazla hedefin karadan, havadan ve denizden vurulduğu belirtildi.

 

Gazze'de can kaybı 109'a yükseldi

Gazze Sağlık Bakanlığı İsrail Ordusu'nun bugün Gazze'ye düzenlediği saldırılarda can kaybının 109'a yükseldiğini duyurdu.

Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, saldırıların ardından yeniden kapatılan Refah Sınır Kapısının açılmasına izin verilmesi çağrısında bulundu. Kudra, "İnsai ara sırasında Gazze'ye giren tıbbi yardım yalnızca 1 gün için yeterliydi. Gazze'de sağlık sistemi kelimenin tam anlamıyla hizmet dışıdır" dedi.

Guterres'ten Gazze mesajı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze Şeridi'ne saldırıların yeniden başlamasına yönelik, "Savaş durumuna dönüş, gerçek bir insani ateşkesin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor" ifadelerini kullandı.

İsrail Yemen'deki askeri tesisi vurdu

Suudi el-Hadas televizyonunun haberine göre İsrail, Yemen'in Sana kentinde İran destekli Husi milislerine ait bir askeri tesisi vurdu. Suudi medyası patlamanın hava saldırısından kaynaklandığını bildirirken üst düzey bir Husi yetkilisi, patlamanın eski mühimmatların patlamasından kaynaklandığını iddia etti.

Katar Dışişleri Bakanlığı: "İnsani aranın uzatılmasına yönelik görüşmeler sürüyor"

Katar Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail ve Filistin arasında insani aranın uzatılması için görüşmelerin sürdüğü duyuruldu.

Açıklamada, "Katar, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırısının, insani aranın sona ermesinin ardından yeniden başlamasından derin üzüntü duyduğunu ifade ediyor" denildi.

İki taraf arasındaki müzakerelerin, insani ara durumuna yeniden dönülmesi amacıyla devam ettiği vurgulandı. Katar'ın arabulucu ortaklarıyla birlikte insani aranın uzatılması çabalarını sürdürmeye kararlı olduğu, sükunete dönmek için gereken her şeyi yapacağı kaydedildi.

Ateşkes sona erdi, gözler Kudüs'te... Canlı yayında İsrail şiddeti
Ateşkes sona erdi, gözler Kudüste... Canlı yayında İsrail şiddeti

CNN Türk muhabiri Serdar Er, Kudüs'ten yaptığı yayında İsrail polisinin Filistinlilere gaz fişekleri ile müdahalede bulunduğunu aktardı. Canlı yayına yansıyan görüntülerde bir Filistinlinin ters kelepçe takılarak, zorla polis aracına bindirildiği görüntülendi.


İsrail basını: Ordu, Sinwar'ın peşinde

İsrail basını, IDF'nin saldırılarını Hamas liderlerinden Yahya Sinwar'ın saklandığı bölgeye yoğunlaştırdığını yazdı.


Jersusalem Post'ta yer alan haberde 'IDF, Hamas lideri Yahya Sinwar'ın saklandığına inanılan Han Yunus kentindeki sivillere Cuma sabahı İsrail ile Hamas arasındaki ateşkes sona erdiğinde tahliye emri verdi ve Han Yunus şehrinin tehlikeli bir savaş bölgesi olduğu uyarısında bulundu' denildi.


2011 yılında bir mahkum takası anlaşmasıyla serbest bırakılan Sinwar, Aksa Tufanı Harekatı'nın beyin takımında yer alan az sayıda kişiden biri olarak görülüyor.


Hamas'ın siyasi büro başkanı İsmail Haniye'den sonra 2 numara konumunda bulunan Sinwar, İsrail'in arananlar listesinin de ilk sıralarında yer alıyor.

Hamas: Tüm sorumluluk İsrail'e ait

Hamas ateşkesin sona ermesi sonrası "Savaşın yeniden başlaması ve saldırılan tüm sorumluluğu rehinelerin bırakılması konusundaki tüm teklifleri reddeden İsrail'e aittir." açıklamasında bulundu.

Hamas Siyasi Büro üyesi Usame Hamdan ise Katar merkezli El Cezire televizyonuna konuştu.

İsrail-Filistin çatışmasının çözümüne değinen Hamdan, "Ateşkes yapmak çözüm değil. Asıl çözüm, bu işgale son verecek mekanizmaların bulunmasıdır. Tüm arabulucularla görüşmeler gerçekleştirmek için zaman harcadık. Mısır ve Katar'ın saldırganlığı sona erdirecek bir formül bulma çabalarına teşekkür etmemiz gerekiyor. Ancak saldırganlık her şeyi durdurdu" ifadelerini kullandı.

IDF'den Gazzelilere haritalı uyarı
IDFden Gazzelilere haritalı uyarı

IDF, Gazze Şeridi'ni tahliye bölgelerine bölen bir harita yayınlayarak bölge sakinlerini ordunun talimatlarına uymaya çağırdı. IDF sözcüsü Avihai Adrei Arapça yayınladığı mesajda, bölge sakinlerini gerekirse evlerini boşaltmaya çağırdı. 

Gazze Sağlık Bakanlığı duyurdu: 32 Filistinli hayatını kaybetti

Gazze Sağlık Bakanlığı, ateşkesin sona ermesinin ardından İsrail'in saldırılarında 32 Filistinlinin öldürüldüğünü, çoğunluğu çocuk ve kadın onlarca kişinin yaralandığını duyurdu.

 

Hamas’ın serbest bıraktığı 21 yaşındaki İsrailli esir: “Bana çok iyi davrandılar”
Hamas’ın serbest bıraktığı 21 yaşındaki İsrailli esir: “Bana çok iyi davrandılar”

Hamas’ın daha önce tedavisini gerçekleştirdiği İsrailli esir Mia Schem, dün serbest bırakılmasının ardından Uluslararası Kızılhaç Örgütü'ne ait araçta yaşadıklarını anlattı. Schem, yaptığı açıklamada kendisine “Bana karşı çok iyi, çok nazik davrandılar” dedi. Verilen yemeklerin de güzel olduğunu ifade eden 21 yaşındaki Mia Schem, “Her şey güzeldi” dedi.

Mia Shem’in annesi Keren Shem, telefonda kızının serbest bırakıldığına ilişkin haberi alınca gözyaşlarına tutamadı. Akşam saatlerinde bir araya gelen anne ve kızı birbirlerine sarılarak ağladı.

Netanyahu'nun ofisinden yazılı açıklama
Netanyahunun ofisinden yazılı açıklama

İsrail Başbakanı Benyamin Netarnyahu, Hamas'ın daha fazla İsrailli rehineyi bırakmaya yanaşmadığını ve bunun da ateşkes koşullarını ihlal anlamına geldiğini savundu.

Netanyahu'nun ofisinden yapılan açıklamada, Hamas'ın üzerinde uzlaşıldığı gibi tüm kadın rehineleri serbest bırakmadığını ve İsrail'e roket saldırıları düzenlediğini iddia etti.

Sosyal medyada yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in amaçlarına ulaşmakta kararlı olduğu belirtilirken bu amaçlar "rehinelerin serbest bırakılması, Hamas'ın yok edilmesi ve Gazze'nin İsrail'de yaşayanlara asla bir daha tehdit oluşturmamasını sağlamak" diye sıralandı.

Gazze'de ateşkesin yeniden başlatılması için görüşmeler devam ediyor

İsrail'in sabah saatlerinde vurmaya başladığı Gazze'de ateşkesin yeniden sağlanması için çalışmalar sürüyor. CNN ve BBC, Gazze'de ateşkese dönme çabalarının sürdüğünü bildirdi. İsmi açıklanmayan bir Filistinli kaynak, görüşmelerin arabulucular aracılığıyla devam ettiğini söyledi.

 

İsrail'in düzenlediği hava saldırısında 6 kişi hayatını kaybetti
İsrailin düzenlediği hava saldırısında 6 kişi hayatını kaybetti

Gazze Sağlık Bakanlığı sözcüsü Eşref el-Kudra İsrail'in Gazze'nin güneyindeki Refah şehrine düzenlediği hava saldırısında en az 6 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. El Ahli Hastanesi doktoru Fadıl Naim ise Gazze'ye düzenlenen hava saldırılarında iki çocuğun öldürüldüğünü açıkladı.

İsrail nerelere saldırıyor?
İsrail nerelere saldırıyor

Al Jazeera İsrail güçlerinin ateşkes sonrası hedef aldığı yerleri şöyle sıraladı:

-Kuzeydeki Cibaliye mülteci kampındaki bir bina tamamen yıkıldı.

-Gazze merkezinde, el-Magazi bölgesinde çok sayıda sivil yaralandı.

-Refah'ta bir ev tamamen yıkıldı. Bölgede ölü ve yaralıların olduğu öğrenildi.

-Güneyde hastane yakınındaki bir bina İsrail insansız hava araçları tarafından vuruldu.

Blinken'den İsrail'e uyarı: Okul ve hastane gibi yerlere zarar verilmemeli
Blinkenden İsraile uyarı: Okul ve hastane gibi yerlere zarar verilmemeli

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, 7 Ekim'den bu yana İsrail'e yaptığı 4. ziyaretinde, Gazze'de sivillerin korunmasıyla ilgili şu ana kadarki en net açıklamalarını yaptı.Blinken İsrail hükümetinden Gazze'de sivillerin daha fazla yerinden edilmemesini; okullar, hastaneler ve su tesisleri gibi kritik yerlere zarar verilmemesi istedi.

Blinken, İsrail'in askeri operasyonlarına devam edeceğini anladığını, ancak Gazze'nin kuzeyinde yaşanan büyük sivil ölümleri ve insanların yerinden edilmesinin Gazze'nin güneyinde de yaşanmaması gerektiğini söyledi.Blinken ayrıca Gazze'ye insani yardımın devam edebilmesi için gerekli şartların korunması gerektiğine de vurgu yaptı.

İsrail Gazze'yi havadan vurmaya başladı

İsrail ordusu Gazze'ye yönelik hava bombardımanına yeniden başladığını duyurdu. Sosyal medya üzerinden yayınlanan mesajda 'savaş uçakları şu anda Gazze Şeridi'ndeki Hamas hedeflerini vuruyor' denildi. İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne düzenlediği hava saldırılarında ilk belirlemelere göre 5 kişi hayatını kaybetti.

Al Jazeera: Gazze'de çatışmalar başladı

Al Jazeera'nın Gazze Şehri ve Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki görgü tanıklarına dayandırdığı haberine göre,, Filistinli savaş grupları ile İsrail askerleri arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor.


Gazze Şeridi'nin merkezinde, İsrail tankları Nuseyrat ve Bureij mülteci kamplarının yakınlarını da bombalıyor.

İsrail ordusu savaş kararını dünyaya duyurdu

Ordu, Hamas'ın ateşkesi ihlal ettiğini ve İsrail topraklarına ateş açtığını söyleyerek, İsrail ordusunun Gazze'de Hamas'a karşı savaşa yeniden başladığını duyurdu.

IDF: Gazze'den atılan roket düşürüldü

İsrail Savunma Kuvvetleri, Sderot ve çevresindeki bölgelerde sirenlerin çalmasının ardından Gazze yakınlarındaki İsrail topluluklarına bir roket atıldığını doğruladı. Ordu, roketin hava savunma birlikleri tarafından vurulduğunu açıkladı.

WSJ: İsrail ve Hamas ateşkesi bir gün daha uzatma konusunda anlaştı

Hamas ile İsrail arasında 24 Kasım'da başlayan ve 3 kez uzatılan geçici ateşkes Cuma sabahı sona eriyor. Wall Street Journal'ın Mısırlı yetkililere dayandırdığı haberine göre, İsrail ve Hamas ateşkesi uzatma konusunda anlaştılar. Anlaşmaya dair henüz taraflardan resmi bir açıklama gelmedi.

Filistinli tutuklu: Dış dünyayla bağlantımız yoktu

Bu gece İsrail hapishanelerinden serbest bırakılan Filistinli mahkumlar arasında yer alan El Halil'den 19 yaşındaki Raed Youssef Muhammad Idris Sarsour, kendisinin ve Ofer Hapishanesindeki diğer tutukluların tamamen tecrit edildiğini söyledi.

Hamas 8 İsrailli rehineyi, İsrail de 30 Filistinli tutukluyu daha serbest bıraktı

Ateşkesin 7. gününde Hamas elindeki 8 İsrailli rehineyi daha serbest bırakırken, İsrail de 30 tutukluyu daha bıraktı. Son serbest kalan tutuklulardan 23'ünü çocuk, 7'sinin kadın olduğu açıklandı. Geçici ateşkes süresince yapılan rehine ve tutuklu takasında toplamda 80'i İsrailli 110 rehine ve 240 Filistinli tutuklu serbest kaldı.


Filistinli mahkum 'Haberlere erişimimiz yoktu ve dışarıda olup bitenlere dair hiçbir şey bilmiyorduk. İçeride durumumuz çok zordu. Elbiselerimizi aldılar ve herkese yetecek kadar yiyecek yoktu. Bir hafta boyunca duş bile alamadım' dedi.

timeline

Canlı Anlatım Özeti

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!