Güncelleme Tarihi:
İsrail, Gazze'ye 15 aydır devam eden saldırılarının ardından ülkedeki aşırı sağcı kesimlerin tepkisine rağmen Hamas ile ateşkes anlaşması imzalamasının ardından işgal altındaki Batı Şeria'da Filistinlilere yönelik saldırılarını artırdı.
20 Ocak Pazartesi akşamı yaklaşık 40 kadar "maskeli" yerleşimci, kuzeydeki Kalkilya kentindeki Filistinlilerin köylerine saldırdı. Filistinlilere ait çok sayıda ev, iş yeri ve araç kundaklandı.Filistin Kızılayı, Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin saldırıları sonucu 12 Filistinlinin yaralandığını açıkladı.
IDF bugün konuya ilişkin açıklama yaptı ve baskına onlarca İsrailli yerleşimcinin katıldığını doğruladı. Ancak olayla ilgili şimdiye kadar herhangi bir tutuklama gerçekleştirilmedi.
İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ndeki kara saldırılarını başlattığı 27 Ekim 2023'ten bu yana 86 kayıp veren Givati Tugayı'nı çekmeye hazırlandığını bildirdi.
İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, birkaç haftadan beri Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliya bölgesine yönelik saldırılara katılan 162. Tümen komutasındaki Givati Tugayı güçlerinin yeni görevler için geri çekilmeye hazırlandığı ifade edildi.
Açıklamada, Givati Tugayı'nın Gazze Şeridi'ndeki kara saldırılarında 86 kayıp verdiği aktarıldı.
İsrail ordusunun açıklamayla birlikte yayımladığı videoda da Givati Tugayı'nın, Gazze Şeridi'nden sınır hattından İsrail tarafına geçtiği görülüyor.
Givati Tugayı, İsrail'in 27 Ekim 2023'te başlattığı karar saldırıları kapsamında Gazze Şeridi'nin hem kuzeyi hem de güneyindeki saldırılara katıldı.
İSRAİL İLE HAMAS ARASINDAKİ ATEŞKES VE ESİR TAKASI ANLAŞMASI
Arabulucu ülkelerden Katar, 15 Ocak'ta İsrail ile Hamas arasında Gazze'de ateşkes ve esir takası konusunda anlaşmaya varıldığını duyurdu.
Anlaşma, 19 Ocak Pazar günü TSİ 12.15'te yürürlüğe girdi. Üç aşamadan oluşacak ateşkes anlaşmasının ilk 42 gününde, İsrailli 33 esir ve 1900’ün üzerinde Filistinli esir serbest bırakılacak.
Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, anlaşmanın birinci aşaması kapsamında ilk gün 3 İsrailli kadını Kızılhaç ekibine teslim etti.
İsrail hapishanelerinde tutulan 90 Filistinli de işgal altındaki Batı Şeria'da bulunan Ofer Askeri Cezaevi'nden serbest bırakıldı.
İsrail, Gazze'ye 15 aydır devam eden saldırılarının ardından ülkedeki aşırı sağcı kesimlerin tepkisine rağmen Hamas ile ateşkes anlaşması imzalamasının ardından işgal altındaki Batı Şeria'da Filistinlilere yönelik saldırılarını artırdı.
Gazze'de ateşkes ve esir takası anlaşmasının müzakere edildiği süreçten bugüne İsrail'de karar alıcıların işgal altındaki Batı Şeria'da tansiyonun yükseleceğine işaret eden açıklamalar peş peşe geldi.
Gazze Şeridi'nde ateşkes ve esir takası anlaşması yürürlüğe girerken, İsrail ordusu işgal altındaki Batı Şeria'da onlarca Filistinliyi tutukladı ve salı sabahı Cenin Mülteci Kampı'na saldırı başlattı.
Filistinlilerin topraklarını gasbeden İsrailliler, Batı Şeria'nın bazı bölgelerinde Filistinlilere saldırdı, evleri ve araçları kundakladı.
İsrail ordusunun Batı Şeria'da çok sayıda kontrol noktası kurması ve buralardaki kısıtlamaları artırması Filistinlilerin hareket özgürlüğünü azalttı, hayatlarını zorlaştırdı.
CENİN'DE 8 FİLİSTİNLİ HAYATINI KAYBETTİ
İsrail ordusu, sabah saatlerinden itibaren Cenin'e günlerce sürebilecek kapsamlı bir saldırı başlattığını duyurdu. İsrail ordusuna ait zırhlı araçlar Cenin Mülteci Kampı'nı sabah saatlerinden itibaren kuşattı. İsrail ordusunun uzunca süredir hedefindeki Cenin'den yeniden çatışma sesleri geldi.
Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail ordusunun işgal altındaki Batı Şeria'nın kuzeyindeki Cenin Filistinli Mülteci Kampı'na insansız hava aracıyla (İHA) düzenlediği saldırıda 8 Filistinlinin hayatını kaybettiğini, 35 kişinin de yaralandığını bildirdi.
Filistin resmi ajansı WAFA, İsrail askerlerinin açtığı ateşte 3 doktor ve 2 hemşirenin de yaralandığını belirtti.
İsrail'in 7 Ekim 2023'ten beri şiddetle saldırdığı, kuşattığı ve altyapıyı ciddi biçimde tahrip ettiğini Cenin'e saldırısının günlerce devam edebileceği belirtiliyor.
FİLİSTİNLİLERİN TOPRAKLARINI GASBEDEN FANATİK İSRAİLLİLER FİLİSTİNLİLERE SALDIRDI
Filistin topraklarını gasbeden fanatik İsrailli gruplar, özellikle Hamas ve İsrail arasındaki ateşkes anlaşmasının sağlanmasının ardından Batı Şeria'da Filistinlilere yönelik saldırılarını şiddetlendirdi.
Yedioth Ahronot gazetesinin haberine göre, 20 Ocak Pazartesi akşamı yaklaşık 40 kadar "maskeli" yerleşimci, kuzeydeki Kalkilya kentindeki Filistinlilerin köylerine saldırdı. Filistinlilere ait çok sayıda ev, iş yeri ve araç kundaklandı.
Filistin Kızılayı, Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin saldırıları sonucu 12 Filistinlinin yaralandığını açıkladı.
Kalkilya'ya bağlı Funduk ve Cinsafut beldelerindeki olaylarda 12 Filistinlinin İsrailliler tarafından darbedildiği, 9 Filistinlinin de göz yaşartıcı gazdan etkilendiği aktarıldı.
İsrail'in 90 Filistinli esiri serbest bıraktığı 20 Ocak gecesinin ilk saatlerinde ise Ramallah'ın kuzeyindeki Sincil kasabasına saldıran Yahudi yerleşimciler, Filistinlilere ait araçları yaktı ve evleri taşladı.
Ayrıca Yahudi yerleşimci gruplar farklı noktalarda Filistinlilere ve mülklerine saldırırken, Batı Şeria'nın çeşitli yerlerinde Filistinlilerin kontrol noktalarında hareketinin de engellediği aktarıldı.
90 FİLİSTİNLİ ESİRİ SERBEST BIRAKAN İSRAİL, BATI ŞERİA'DA GÖZALTI FURYASI BAŞLATTI
Gazze'de varılan ateşkes ve esir değişimi anlaşması kapsamında 90 Filistinli esiri serbest bırakan İsrail, buna karşın Batı Şeria'da toplu gözaltı dalgası başlattı.
Filistin Esirler Cemiyeti'nden yapılan açıklamaya göre, İsrail ordusu pazartesi akşamından salı sabahına kadar Batı Şeria'nın çeşitli kentlerinde aralarında kadınların ve eski mahkumların da bulunduğu 20 Filistinliyi gözaltına aldı.
Açıklamada, İsrail ordusunun çeşitli kentlerde onlarca Filistinliyi de sorguladıktan sonra serbest bıraktığı belirtildi.
Ayrıca, İsrail ordusu 20 Ocak Pazartesi günü Batı Şeria'nın kuzeyindeki Kalkilya'ya baskın düzenleyerek 64 Filistinliyi gözaltına aldı.
İsrail askerleri bölgede bazı evleri ve camileri bastı, tepki gösteren Filistinlilere gerçek mermi ve göz yaşartıcı gaz bombasıyla müdahale etti.
İsrail askerlerinin Filistinlileri meydanda ters kelepçe takarak yere yatırdığı, kelepçeli insan zinciri biçiminde tek sıra yürüttüğü görüntüler sosyal medyaya yansıdı.
TRUMP, BATI ŞERİA'DAKİ FİLİSTİN TOPRAKLARINI GASBEDEN İSRAİLLİLERE İLİŞKİN YAPTIRIMLARI KALDIRDI
ABD Başkanı Donald Trump, ikinci başkanlık döneminin ilk gününde, Biden yönetiminin "Batı Şeria'da güvenliği zedeleyen aşırılıkçı Yahudi yerleşimcilere yaptırım öngören" kararnamesini kaldırdı.
Trump'ın bu hamlesi, İsrail'de Dini Siyonizm Partisi lideri Maliye Bakanı Bezalel Smotrich ve Yahudi Gücü Partisi Itamar Ben-Gvir'in başını çektiği aşırı sağcıları memnun etti.
GAZZE'DE ATEŞKESTEN SONRA İSRAİL GÖZÜNÜ BATI ŞERİA'YA ÇEVİRDİ
İsrail devlet televizyonu KAN, 17 Ocak'ta Gazze'de ateşkes ve esir takası anlaşmasının onaylandığı güvenlik kabinesinde Batı Şeria'da askeri güçlerinin artırılması, orduya bu bölgede ek ödenek sağlanması kararlaştırıldı.
İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz, Gazze'de Hamas ile müzakere edilen anlaşmanın Güvenlik Kabinesinde onaylanmasından önce, ateşkese karşı çıkan aşırı sağcıları memnun edecek bir hamle yapmıştı.
Katz, Filistinlilere yönelik saldırılar gerekçesiyle "idari tutuklu" olarak hapishanede tutulan Batı Şeria'da toprak gasbeden İsraillilerin serbest bırakılacağını duyurmuştu.
Bundan bir hafta önce de İsrail İskan Bakanı Yitzhak Goldknopf, bir milyon Yahudinin işgal altındaki Batı Şeria'ya yerleştirilmesi çağrısında bulunmuştu.
AŞIRI SAĞCILARLA BATI ŞERİA PAZARLIĞI
İsrail basını, Gazze'de ateşkes ve esir takası anlaşmasının müzakereleri yürütülürken anlaşmanın yapılmaması yönünde fikir beyan ederek hükümetten çekilme tehdidinde bulunan aşırı sağcılarla "Batı Şeria pazarlığı" yapıldığını öne sürmüştü.
Anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle istifa eden aşırı sağcı eski Ulusal Güvenlik Bakanı Ben-Gvir, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun anlaşmanın ikinci aşamasının devreye girmesiyle hükümetten istifa edeceğini açıklayan Maliye Bakanı aşırı sağcı Bezalel Smotrich ile kendisine işgal altındaki Batı Şeria'da Filistin topraklarından gasbedilen yerlere daha fazla İsrail yerleşimi kurulmasını teklif ettiğini itiraf etmişti.
İsrail, Mısır ile Refah Sınır Kapısı'nın idaresinin "Filistin yönetimine bırakılması" yönünde anlaştığı iddialarını yalanladı.İsrail Başbakanlık Ofisinden yapılan açıklamada, Refah Sınır Kapısı'nı kullanacakların İsrail ordusu ve iç istihbarat teşkilatı Şin-Bet'ten (Şabak) onay almadan geçiş yapamadığı ifade edildi.
Basında çıkan İsrail ile Mısır arasında Refah Sınır Kapısı'nın kontrolünün Filistin yönetimine bırakıldığı iddialarını yalanlayan İsrail Başbakanlık Ofisi, Filistin yönetiminin sınır kapısındaki tek rolünün "pasaportları damgalamak" olacağını öne sürdü.Açıklamada, "Anlaşmaya göre, İsrail ordu güçleri sınırı çevreliyor ve hiç kimsenin İsrail ordusu ve iç istihbarat servisi Şin-Bet'in (Şabak) ön gözetim, denetim ve onayı olmadan buradan geçmesine izin verilmiyor." ifadelerine yer verildi.
Sınır kapısındaki teknik işlerin "Hamas mensubu olmayan Gazzeli vatandaşlar" tarafından yürütüldüğü ve Şin-Bet tarafından denetlendiği aktarıldı.Gazze’nin dünyaya açılan tek sınır kapısı konumundaki Refah kapısındaki mevcut düzenlemenin Gazze’de ateşkes ve esir takası anlaşmasının ilk aşaması için geçerli olduğu ve daha sonra yeniden ele alınacağı kaydedildi.
Katar'ın, Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansına (UNRWA) destek vermeyi sürdüreceği belirtildi.UNRWA'dan yapılan açıklamaya göre, Katar'ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Alya Ahmed bin Seyf Al Sani ile UNRWA Genel Komiseri Philippe Lazzarini New York'ta bir araya geldi.Görüşmede, karşılıklı işbirliği imkanları ele alındı.Al Sani görüşmede "Katar devletinin, insani alandaki uluslararası yükümlülükleri ve Filistin halkının haklarını desteklemedeki taahhüdü temelinde UNRWA'ya destek vermeye devam edeceğini" vurguladı.
Yedioth Ahronot gazetesinin haberine göre, Savunma Bakanı Katz, İsrail ordusunun Cenin Mülteci Kampı'na düzenlediği saldırıya ilişkin açıklama yaptı.Katz, Batı Şeria'da Filistinlilerin topraklarını gasbeden İsrailliler ve İsrail'e zarar gelmemesi için bölgeyi "kuvvetle vuracaklarını" ifade etti.
İsrail ordusunun işgal altındaki Batı Şeria'da Cenin Mülteci Kampı'na yönelik başlattığı saldırının, "güvenlik stratejisinde" bir değişikliğe işaret ettiğini aktaran Katz, saldırıların amacının işgal altındaki Batı Şeria'da "terörist altyapıyı ortadan kaldırmaya yönelik" olduğunu iddia etti.
Katz, Gazze'de yaşananlardan ders aldıklarını öne sürerek 6 Mart'ta geçerli olacak şekilde istifasını açıklayan Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi'nin 7 Ekim 2023'te yaşananların tüm faturasının orduya kesildiği yönündeki ifadelerini eleştirdi.
İsrail Bölgesel İşbirliği Bakanı David Amsalem, Tel Aviv ile Hamas arasında varılan ateşkes anlaşmasının ikinci aşamasına geçilmeyeceğini söyledi.Haaretz gazetesinde yer alan habere göre, Amsalem, yerel bir radyoya Gazze'deki ateşkese ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Amsalem, Hamas'ın silah bırakmayacağını ileri sürerek, "(Ateşkesin ikinci aşamasının) Gerçekleşmeyeceğini biliyorum, herkes biliyor." iddiasında bulundu.Gazze'de ateşkesin ikinci aşamasına geçilmeyeceğine yönelik iddiasını dile getiren Amsalem, "İsrail, (anlaşmanın) ilk aşaması tamamlandıktan sonra savaşı kararlı bir şekilde yeniden başlatacak ve ikinci aşamaya geçmeyecek." ifadesini kullandı.
Arap dünyasının önde gelen günlük gazetelerinden Şarkul Avsat gazetesinin adı açıklanmayan bir kaynağa dayandırdığı haberine göre İsrail İç İstihbarat Teşkilatı Shin Bet Başkanı Ronen Bar, İsrail dış istihbarat servisi MOSSAD Başkanı David Barnea ve Mısır Genel İstihbarat Servisi Başkanı Hasan Mahmud Reşad arasında yapılan görüşmede, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın liderliğindeki Filistin Yönetimi'nin, Mısır ile Gazze arasındaki Refah Sınır Kapısı'nın Gazze tarafını Birleşmiş Milletlerin uluslararası gözetimi ve denetimi altında yöneteceği konusunda anlaşmaya vardı. Görüşmelerin pazartesi ve salı günleri gerçekleştirildiği belirtildi.
Konuya dair bilgi veren kaynak, kilit önemdeki sınır kapısının yeniden açılması için henüz bir tarih belirlenmediğini söyledi. Kaynak ayrıca Gazze ile Mısır arasındaki sınır boyunca uzanan Philadelphi Koridoru konusunda henüz bir anlaşmaya varılmadığını, ancak "görüş ayrılıklarının teknik olduğunu ve çözüleceğini" aktardı. Kaynak, "İsrail koridordan kısmi çekilmeler önerdi, ancak Mısır bu fikri kabul etmedi ve tam bir çekilme ve savaş öncesi duruma geri dönülmesi konusunda ısrar ediyor" ifadelerini kullandı.
İsrail ile Hamas arasındaki ateşkesin 19 Ocak'ta yaklaşık 3 saat gecikmeli olarak yürürlüğe girmesinin ardından Gazze Şeridi'ne insani yardım taşıyan tırların girişi devam ediyor. Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA), ateşkesin üçüncü günü olan 21 Ocak’ta Gazze Şeridi’ne 897 insani yardım tırının giriş yaptığını açıkladı. İnsani yardım taşıyan tırlar İsrail güçlerinin yaptığı kontrollerin ardından Kerem Şalom kapısından geçerek Gazze Şeridi’ne giriş yapıyor.
OCHA tarafından yapılan açıklamada ise, Gazze’deki insani yardım önceliklerinin gıda yardımı sağlamak, fırınlar açmak, sağlık hizmeti sunmak, hastaneleri yeniden hizmete sokmak, su şebekelerini onarmak, barınakları onarmak için malzeme getirmek ve ailelerin yeniden bir araya gelmesini sağlamak olduğu kaydedildi.
Hamas, İsrail'in başkenti Tel Aviv'de 4 kişinin yaralandığı bıçaklı saldırının, İsrail güçlerinin Batı Şeria'nın Cenin kenti ve mülteci kampına düzenlediği saldırılar karşısında verilen doğal bir yanıt olduğunu belirtti.
Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada, "Bıçaklı saldırı; İsrail'in işgali, saldırıları ve cinayetleri devam ettiği sürece direniş dalgasının da yükselerek devam ettiğini ispatlamaktadır." ifadesi kullanıldı.Tel Aviv'deki eylemin "İsrail'in çok sayıda kişiyi öldürdüğü ve yaraladığı Cenin kenti ve mülteci kampındaki saldırılarına verilen doğal bir yanıt" olduğu kaydedildi.Açıklamada, "Ayrıca bu, 'direnişin, gaspçı oluşumun (İsrail'in) derinliklerini tüm gücüyle vuracağı' yönünde verilen derin bir mesajı içermektedir." ifadesine yer verildi.
İsrail güçlerinin, Batı Şeria'da sahada bir kazanım elde etmek için yürüttüğü tüm girişimlerin "sonuçsuz" olduğu, kendisine ya da yerleşimcilerine güvenlik ve esenlik getirmeyeceği vurgulandı.Açıklamada ayrıca işgal altındaki Batı Şeria'da yaşayan Filistinlilerden "işgal güçlerine ve yerleşimci milislere karşı direnişi yoğunlaştırmaları ve ellerindeki tüm direniş imkanlarıyla İsrail saldırılarının hedefindeki Cenin'e ve diğer kentlere destek olmaları" istendi.
Birleşmiş Milletler (BM) Filistin Özel Raportörü Francesca Albanese, durdurulmaması halinde İsrail'in Gazze Şeridi'nde yaptığı soykırımı işgal altındaki Batı Şeria'ya da taşıyabileceği uyarısında bulundu.Albanese, sosyal medya hesabından İsrail ordusunun Batı Şeria'nın kuzeyindeki Cenin Mülteci Kampı'na dün başlattığı geniş çaplı saldırıya ilişkin yazılı açıklama yaptı.Gazze'de varılan ateşkesin ardından İsrail ordusunun Cenin Mülteci Kampı'na saldırı başlattığına işaret eden Albanese, dünkü saldırılarda 10 Filistinlinin hayatını kaybettiğini belirtti.Albanese, İsrail'in Batı Şeria'daki saldırısına tepki göstererek, "Durdurulmaya zorlanmadığı takdirde, İsrail'in Filistinlilere yönelik soykırımı Gazze ile sınırlı kalmayacak." ifadesini kullandı.
İsrail güvenlik güçleri, Gazze'deki ateşkesten sadece birkaç gün sonra, Batı Şeria'da bulunan Filistin kenti Cenin'de askeri operasyon başlattı. İsrail operasyonun adını 'Demir Duvar' olarak açıklarken Netanyahu operasyonun "kapsamlı ve önemli" olduğunu söylüyor.
AFP haber ajansı İsrail'in askeri operasyonunu 'ölümcül' olarak değerlendirirken, Birleşmiş Milletler (BM), Genel Sekreter Antonio Guterres'in, işgal altındaki Batı Şeria'da süren şiddetten ve İsrail'in Cenin'deki "askeri operasyonundan" derin endişe duyduğunu bildirdi.
İsrailli STK B'Tselem, İsrail hükümetini Gazze'deki ateşkesi “Batı Şeria'daki Filistinlilere yönelik baskıyı arttırmak için bir bahane ve fırsat” olarak kullanmakla suçladı ve “Ateşkes böyle bir şey değil” dedi. Cenin valisi Kamal Abu al-Rub ise AFP'ye yaptığı açıklamada operasyonun mülteci kampının işgali olduğunu vurguladı.
Mısır'daki Vatan gazetesine göre, Kuzey Sina Valisi Halid Mucavir, il sınırları içinde bulunan Refah Sınır Kapısı'nda incelemelerde bulundu. İncelemelerinin ardından açıklamalar yapan Mucavir, "Refah Sınır Kapısı birkaç gün içinde her iki taraftan açılacak ve bu da yardımların daha rahat girmesini sağlayacak." dedi. Mucavir, sınır kapısının Filistin tarafında, geçen süreçte, yıkım olduğunu ve onarımların tamamlanmasının ardından kapının hemen açılacağını söyledi. İsrail ile Hamas arasında yapılan ateşkes anlaşmasına göre Refah Sınır Kapısı'nın 25 Ocak Cumartesi günü yeniden açılması gerekiyor.
Pazartesi gecesi Batı Şeria'daki iki Filistin köyüne düzenlenen yerleşimci saldırısıyla ilgili olarak IDF tarafından yürütülen ilk soruşturmada düzinelerce saldırganın olaya karıştığı ve askerlerin de saldırıya uğradığı tespit edildi.İsrail Savunma Kuvvetlerine göre, soruşturma sonucunda “bazıları maskeli düzinelerce İsrailli sivilin gece el-Funduk bölgesine gittiği, mülkleri ateşe verdiği ve hasara yol açtığı” tespit edildi.IDF, ihbar üzerine olay yerine asker ve polis memurlarının sevk edildiğini açıkladı.IDF Merkez Komutanlığı Başkanı Tümgeneral Avi Bluth “Şiddet içeren her türlü ayaklanma güvenliğe zarar verir ve IDF buna izin vermeyecektir” dedi.
Associated Press haber ajansına konuşan yerel bir yetkili, Pazartesi gecesi Kudüs yakınlarındaki Filistin köyleri Cinsafut ve Funduq'a baskın düzenleyen ve en az 12 kişinin yaralanmasına neden olan onlarca maskeli İsraillinin arabaları ve binaları ateşe vermeye hazırlıklı geldiklerini söyledi.
Cinsafut köy meclisi başkanı Celal Beşir, adamların köyün ana yolu üzerinde bulunan üç eve, bir kreşe ve bir marangozhaneye saldırdığını belirtti ve “Yerleşimciler maskeliydi ve yangın çıkarıcı malzemeleri vardı. Sayıları çok fazlaydı, daha önce böylesi görülmemişti.” dedi. Funduq'taki yerel konseyin başkanı Louay Tayem ise kasabayı basan düzinelerce yerleşimcinin ateş açtığını, taş attığını, arabaları yaktığını ve evlere ve dükkanlara saldırdığını söyledi.
Cenin Belediyesi Halkla İlişkiler Sorumlusu Beşir Metahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Filistinki Ahmed Şayib'in (43), eşiyle birlikte Cenin Mülteci Kampı'nın dışında bir anaokulundan çocuklarını alarak aracıyla Cenin kentindeki bir alışveriş merkezine doğru ilerlerken, bölgedeki askeri noktada konuşlanmış İsrailli keskin nişancı tarafından vurularak öldürüldüğünü söyledi.
İsrail’in Tel Aviv kentinde bıçaklı saldırı paniği yaşandı. İsrail basınında yer alan haberlere göre, Nahalat Binyamin bölgesine gelen bir saldırgan, elindeki bıçakla çevredekilere saldırarak 4 erkeği yaraladı. Polis Sözcüsü Aryeh Doron, olay yerinden kaçmaya çalışan saldırganın yoldan geçen bir sivil tarafından vurularak öldürüldüğünü açıklarken, saldırganın 18 Ocak'ta turist vizesiyle İsrail'e giren 29 yaşındaki Fas uyruklu Abdelaziz Kaddi olduğu tespit edildi. Şahsın aynı zamanda ABD’de oturum iznine sahip olduğu kaydedilirken, olayla ilgili terör soruşturması başlatıldığı belirtildi.
İşgal altındaki Batı Şeria'nın kuzeyindeki Cenin Belediyesinin Halkla İlişkiler Sorumlusu Beşir Metahin, İsrail ordusunun yeni bir askeri saldırı başlatması sonucu, Cenin Mülteci Kampı'ndan 600'den fazla Filistinlinin yerlerinden edildiğini söyledi.
İsrail, Hamas ile ateşkes anlaşması imzalamasının ardından işgal altındaki Batı Şeria'da Filistinlilere yönelik saldırılarını artırdı. Gazze'de ateşkes ve esir takası anlaşmasının müzakere edildiği süreçten bugüne İsrail'de karar alıcıların işgal altındaki Batı Şeria'da tansiyonun yükseleceğine işaret eden açıklamalar peş peşe geldi.
Gazze Şeridi'nde ateşkes ve esir takası anlaşması yürürlüğe girerken, İsrail ordusu işgal altındaki Batı Şeria'da onlarca Filistinliyi tutukladı ve salı sabahı Cenin Mülteci Kampı'na saldırı başlattı.Filistinlilerin topraklarını gasbeden İsrailliler, Batı Şeria'nın bazı bölgelerinde Filistinlilere saldırdı, evleri ve araçları kundakladı.İsrail ordusunun Batı Şeria'da çok sayıda kontrol noktası kurması ve buralardaki kısıtlamaları artırması Filistinlilerin hareket özgürlüğünü azalttı, hayatlarını zorlaştırdı.
Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail ordusunun işgal altındaki Batı Şeria'nın kuzeyindeki Cenin Filistinli Mülteci Kampı'na insansız hava aracıyla (İHA) düzenlediği saldırıda 8 Filistinlinin hayatını kaybettiğini, 35 kişinin de yaralandığını bildirdi.
İsrail'in 90 Filistinli esiri serbest bıraktığı 20 Ocak gecesinin ilk saatlerinde ise Ramallah'ın kuzeyindeki Sincil kasabasına saldıran Yahudi yerleşimciler, Filistinlilere ait araçları yaktı ve evleri taşladı.Ayrıca Yahudi yerleşimci gruplar farklı noktalarda Filistinlilere ve mülklerine saldırırken, Batı Şeria'nın çeşitli yerlerinde Filistinlilerin kontrol noktalarında hareketinin de engellediği aktarıldı.
Gazze'de varılan ateşkes ve esir değişimi anlaşması kapsamında 90 Filistinli esiri serbest bırakan İsrail, buna karşın Batı Şeria'da toplu gözaltı dalgası başlattı.Filistin Esirler Cemiyeti'nden yapılan açıklamaya göre, İsrail ordusu pazartesi akşamından salı sabahına kadar Batı Şeria'nın çeşitli kentlerinde aralarında kadınların ve eski mahkumların da bulunduğu 20 Filistinliyi gözaltına aldı.