Akışı Yenilereload

ABD-İsrail-İran savaşında son dakika... Trump'tan İngiltere ve Fransa'ya rest: Gidin kendi petrolünüzü alın... 'ABD bunu unutmayacak'

Güncelleme Tarihi:
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2026 07:26

ABD Başkanı Donald Trump, İran'a yönelik saldırılarına destek vermeyen müttefiklerine ateş püskürdü. Trump, başta İngiltere ve Fransa olmak üzere müttefiklerini hedef alırken "ABD bunu unutmayacak" ifadesini kullandı. İran'ın yerle bir edildiğini iddia eden Trump, "Gidin kendi petrolünüzü alın" dedi. Öte yandan ABD’nin Körfez'deki müttefiklerinin, İran’ın ABD öncülüğünde düzenlenen hava saldırılarıyla "yeterince zayıflatılmadığını" düşündüğü ve bu nedenle ABD’yi İran’a karşı saldırılara devam etmeye çağırdığı ileri sürüldü.

timeline
BUGÜN NELER YAŞANIYOR

01/04/2026 tarihi için yeni canlı bloğumuzu buradan takip edebilirsiniz.

HABER İÇİN TIKLAYIN

Haberin Devamı
timeline
İran'da şiddetli patlamalar

Tahran'ın kuzeydoğu, batı ve merkez bölgelerindeki patlamalar nedeniyle meydana gelen duman şehrin uzak bölgelerinden görüldü.

Öte yandan, İran'dan yayın yapan Hemşehri haber sitesine göre, Tahran'daki patlamalarla aynı saatte Kerec kentinde de patlama sesleri duyuldu.

timeline
Trump: Çok yakında İran’dan ayrılacağız

Trump, Beyaz Saray'da düzenlediği başkanlık kararnamesi imza töreninin ardından basın mensuplarının İran'la ilgili sorularını yanıtladı.

İran'daki liderleri ortadan kaldırıp bir anlamda "rejim değişikliğini" yerine getirdiklerini savunan Trump, "İran’da rejim değişikliğini çoktan gerçekleştirdik. Bir rejimi devirdik, sonra ikinci rejimi de devirdik. Şimdi çok farklı bir grup insan var. Bence çok daha makuller, çok daha az radikaller." yorumunu yaptı.

Trump, "ABD, İran'daki savaşı ne zaman bitirecek?" şeklindeki bir soruya, "Sanırım iki ya da üç hafta içinde. Sonra oradan çekileceğiz." diye yanıt verdi.

ABD'nin Hürmüz Boğazı ile hiçbir işinin olmadığını ve boğazdan geçecek petrole ihtiyacı olan ülkelerin bu konuda adım atması gerektiğini savunan Trump, "Çok yakında oradan (İran’dan) ayrılacağız. Fransa ya da başka bir ülke petrol ya da doğal gaz almak isterse, Hürmüz Boğazı’ndan geçip oraya doğru gidecekler ve kendi başlarının çaresine bakabilecekler. Bizim bununla bir ilgimiz yok." değerlendirmesini yaptı.

ABD olarak asıl amaçları olan "İran'ın nükleer silaha sahip olmaması" hedefine ulaştıklarını savunan Trump, Tahran'ın bir daha asla nükleer silaha sahip olamayacağını iddia etti.

timeline
  İran: Hürmüz Boğazı'ndaki bir liman hedef alındı

 

ABD-İsrail saldırıları altındaki İran'da Hürmüz Boğazı'nda yer alan sahil kenti Bender Abbas'ta bir limanın hedef alındığı bildirildi. Tesnim Haber Ajansı'na göre, Hürmüzgan Vali Yardımcısı Ahmed Nefisi "ABD ve İsrail güçleri, yolcu ve ticari amaçla kullanılan Bender Abbas kentindeki Şehit Hakkani Limanı'nı hedef aldı." dedi.

timeline
Irak: 20'den fazla İHA düşürüldü

Erbil Valisi Ümid Hoşnav, dün akşam Erbil'e düzenlenen saldırılarda 20’den fazla insansız hava aracının (İHA) düşürüldüğünü açıkladı. Akşam saatlerinde yapılan saldırılarda bir kamikaze İHA bir eve isabet etmiş, evde yangın çıkmıştı.

timeline
İsrail’in 3 saldırısında 5 kişi öldü, 21 kişi yaralandı

İsrail ordusunun, Lübnan'ın başkenti Beyrut'un Dahiye bölgesine art arda düzenlediği 3 saldırıda 5 kişi hayatını kaybetti, 21 kişi yaralandı. İsrail ordusu, Dahiye'nin Cinah bölgesini hedef aldı. Saldırılar nedeniyle Beyrut ve çevresinde şiddetli 3 patlama sesi duyuldu. Hedef alınan noktadaki araçlarda yangın çıktı.

timeline
Papa 14. Leo’dan Trump'a çağrı: Masaya geri dönün

Vatikan Devlet Başkanı Papa 14. Leo, ABD Başkanı Donald Trump'ın yakın zamanda savaşı bitirmek istediğini söylediğini belirterek, "Umarım şiddeti azaltmanın bir yolunu arıyordur." dedi. Hristiyan aleminin bu hafta Paskalya Yortusu'nu kutlamaya hazırlandığını, bu dönemin barış ve tefekkür zamanı olduğunu ifade eden Papa, "Ancak hepimizin bildiği gibi bugün dünyada birçok yerde çok büyük acılar ve ölümler görüyoruz, hatta masum çocuklar bile hayatını kaybediyor." diye konuştu.

Papa, sürekli barış için çağrı yaptıklarını ancak pek çok kişinin nefret, şiddet ve savaşı teşvik ettiğini dile getirerek, "Belki Paskalya için bir ateşkes olabilir ama asıl olan savaşın tamamen sona ermesidir." ifadesini kullandı.

“DİYALOG İÇİN MASAYA GERİ DÖNÜN”

ABD Başkanı Trump başta olmak üzere tüm dünya liderlerine seslenen Papa 14. Leo, şunları kaydetti: "Başkan Trump, yakın zamanda savaşı bitirmek istediğini söyledi. Umarım şiddeti azaltmanın bir yolunu arıyordur. Bu da Ortadoğu'da ve ötesinde yaratılan nefreti azaltmaya önemli ölçüde katkıda bulunacaktır. Tüm dünya liderlerine sesleniyorum, diyalog için masaya geri dönün."

timeline
ABD, Orta Doğu'ya 3. uçak gemisini gönderiyor

ABD'nin 3. uçak gemisi USS George H.W. Bush'un Orta Doğu'ya görevlendirildiği, geminin Virginia eyaletinin Norfolk Limanı'ndan hareket ettiği ileri sürüldü. Wall Street Journal'a göre, ABD'li yetkililer, USS George H.W. Bush uçak gemisinin ve ona eşlik eden savaş gemilerinin, Orta Doğu'daki diğer 2 uçak gemisine eşlik etmek üzere Norfolk'tan ayrıldığını iddia etti. Yetkililer, ABD'nin öngörülebilir gelecekte 3 uçak gemisinin de Orta Doğu'da buluşabileceğini öne sürdü.

timeline
Hizbullah: İsrail’e 35 saldırı düzenledik

Hizbullah, İsrail ordusuna ve İsrail'in kuzeyindeki bölgelere roketler, insansız hava araçları (İHA) ve topçu atışlarıyla saldırılarını sürdürdüğünü açıkladı.

timeline
İran halkı meydanlarda... Pezeşkiyan ile Erakçi, kutlamalara katıldı

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ile Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, başkent Tahran'da düzenlenen "İslam Cumhuriyeti Günü" kutlamalarına katıldı. Tahran halkı hem İran yönetime destek olmak hem de İslam Cumhuriyeti Günü'nü kutlamaları için kentin önemli meydanlarında toplandı. Başkent sakinleri, ellerinde İran bayrakları ile İslam Cumhuriyeti Günü’nü kutlarken ABD ve İsrail aleyhine sloganlar attı.

İran’da 11 Şubat 1979’da gerçekleştirilen İslam Devrimi sonrasında, ülke yönetimin şeklinin belirlenmesi için 30-31 Mart 1979’da yapılan ve sonuçları 1 Nisan’da ilan edilen referandumda halkın yüzde 98,2’sinin "evet" oyu vermesiyle ülkenin yönetim şekli "İslam Cumhuriyeti" olarak belirlenmişti. Ülkede 1 Nisan, "İran İslam Cumhuriyeti Günü" olarak kutlanıyor.

 

timeline
Netanyahu: İran yönetimi er ya da geç devrilecek

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD ile hava saldırıları yürüttükleri İran'da yönetimin "er ya da geç devrileceğini" iddia etti. Başbakan Netanyahu, yayımladığı video mesajda,  İran'ın bugüne kadar nükleer ve balistik füze programını geliştirmek için yaklaşık 1 trilyon dolar harcadığını öne sürdü. Netanyahu, "Bütün bunlar İran'a neredeyse bir trilyon dolara mal oldu. Şimdi diyebiliriz ki o 1 trilyon dolar boşa gitti." ifadesini kullandı.

 

timeline
İran: ABD’li pilotların bulunduğu bölgeye saldırı düzenledik

İran Devrim Muhafızları Ordusu (DMO) Hava ve Uzay Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Mecid Musevi, "Bugün Suudi Arabistan’da ABD’li pilotlar ile uçuş ekiplerinin bulunduğu bölgeye saldırı düzenledik. İHA ile füzelerle gerçekleştirdiğimiz saldırılarda 200 kişilik bir ekibi vurduk." dedi. Musevi, "Bugün Suudi Arabistan’da ABD’li pilotlar ile uçuş ekiplerinin bulunduğu bölgeye saldırı düzenledik." diyen Musevi, "İHA ile füzelerle gerçekleştirdiğimiz saldırılarda 200 kişilik bir ekibi vurduk." ifadesini kullandı. Musevi ayrıca, "Şimdi Trump’ın kayıp ve zararlar listesine, AWACS uçakları, tankerler ve yakıt depolarının dışında uçuş personeline ait kayıplar da eklenmiş oldu." diye konuştu.

timeline
İran Dışişleri Bakanı Erakçi: Kara harekatına hazırız

İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, İran’ın kara harekatına hazır olduğunu vurgulayarak, düşmanların yanlış hesap yapmamasını umduğunu ifade etti. Erakçi, "İran'da herhangi bir tarafla müzakere yürütüldüğüne dair iddialar gerçeği yansıtmamaktadır. Tüm mesajlar Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla iletilmekte ya da bakanlık tarafından alınmaktadır; güvenlik kurumları arasında da iletişim sürmektedir.  ABD’nin 15 maddelik önerisine herhangi bir yanıt göndermedik, aynı şekilde biz de herhangi bir öneri veya şart sunmadık. Müzakerelere ilişkin henüz bir karar almış değiliz. Kendi değerlendirmelerimiz ve hassasiyetlerimiz var. Savaşın sona ermesine yönelik şartlarımız ise açıktır. Ateşkes kabul etmeyeceğiz, sadece savaşın sona ermesini kabul ederiz." dedi.

timeline
İsrail: İran'da askeri sanayi tesislerini vurduk

İsrail ordusu, İran'daki "askeri sanayi tesislerine hava saldırıları" düzenlediğini savunarak, bir dizi hava saldırısı gerçekleştirdiğini açıkladı. İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, İsrail Hava Kuvvetlerinin, istihbarat birimleriyle koordineli şekilde Tahran genelinde İran'ın altyapısını hedef alan bir saldırı dalgasını tamamladığı bildirildi. Açıklamada, İran'ın askeri sanayisinin kapasitesinin düşürülmesine yönelik saldırı düzenlendiği kaydedildi.

timeline
ABD Genelkurmay Başkanı Cane, İran üzerinde B-52'lerin uçtuğunu bildirdi

ABD Genelkurmay Başkanı Dan Caine, Savunma Bakanı Pete Hegseth ile birlikte yaptığı basın açıklamasında, İran'a yönelik saldırılarla ilgili detaylara yer verdi. Cane, yaptığı açıklamada, ABD kuvvetlerinin artık İran toprakları üzerinde uzun menzilli ağır bombardıman uçaklarını konuşlandırabilecek kadar hava sahası kontrolüne sahip olduğunu belirtti. "Hava üstünlüğündeki artış göz önüne alındığında, ilk karasal B-52 görevlerini başarıyla gerçekleştirmeye başladık." diyen Cane, İran'a karşı hava saldırılarının daha etkin olarak devam edeceğine işaret etti.

timeline
Pezeşkiyan, Hürmüz Boğazı'nın açılmasıyla ilgili şartını açıkladı

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, AB Konseyi Başkanı Antonio Costa ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede Pezeşkiyan, AB ve bazı Avrupa ülkelerinin ABD ve İsrail’in İran’a yönelik saldırılarına karşı "olumsuz ve taraflı" bir tutum sergilediğini belirterek, "ABD ve siyonist rejimin İran’a yönelik askeri saldırısı yalnızca İran halkına karşı benzeri görülmemiş bir suç değil, aynı zamanda hukukun üstünlüğünün açık ihlali ve Avrupa Birliği’nin koruma iddiasında bulunduğu tüm ilke ve kurallara yönelik bir saldırıdır" ifadelerini kullandı. İran’ın ABD ile müzakerelere "samimi ve yapıcı" bir yaklaşımla girdiğini ancak müzakereler sürerken ikinci kez saldırıya uğradığını belirten Pezeşkiyan, bunun Washington yönetiminin diplomasiye inanmadığını ve yalnızca kendi çıkarlarını dayatmayı amaçladığını gösterdiğini söyledi.

“HÜRMÜZ BOĞAZI’NIN NORMALE DÖNMESİ SALDIRILARIN DURMASINA BAĞLI”

Basra Körfezi ve Hürmüz Boğazı’ndaki mevcut durumun ABD ve İsrail’in "saldırgan politikalarının sonucu" olduğunu belirten Pezeşkiyan, "Hürmüz Boğazı, saldırgan taraflara ve onları destekleyenlere kapalıdır. Bu savaşta herhangi bir bahaneyle yapılacak her türlü dış müdahale tehlikeli sonuçlar doğuracaktır. Durumun normale dönmesi, ABD ve İsrail’in saldırılarını durdurmasına bağlı. Biz hiçbir zaman gerilim ya da savaş arayışında olmadık. Gerekli şartların oluşması ve özellikle saldırıların tekrarlanmayacağına dair güvence verilmesi halinde, bu savaşın sona ermesi için gerekli iradeye sahibiz" dedi.

 

 

timeline
Trump’tan İran ve Hürmüz Boğazı açıklaması

ABD Başkanı Donald Trump, İran ve Hürmüz Boğazı hakkında yaptığı açıklamada, "Benim tek görevim, onların nükleer silaha sahip olmamasını sağlamaktı. Nükleer silaha sahip olmayacaklar. Biz ayrıldığımızda boğaz otomatik olarak açılacaktır" dedi.

timeline
İran’dan 18 ABD şirketine saldırı tehdidi

Devrim Muhafızları Ordusu tarafından yapılan açıklamada, "ABD ve İsrail ile iltisaklı olduğu ve İran’daki saldırılar ile suikastlarda rol oynadıkları" iddia edilen bazı global şirketlerin çarşamba gününden itibaren hedef alınacağı uyarısı yapıldı. Saldırı uyarısında bulunan Devrim Muhafızları yayımladığı hedef listesinde, "Sisco, HP, Intel, Oracle, Microsoft, Apple, Google, Meta, IBM, DEL, Plantier, Nvidia, GP. Morgan, Tesla, GE, Spire Solution, G42, Boeing" isimli firmalara yer verdi.Devrim Muhafızları ayrıca, söz konusu şirketlerin çalışanlarına can güvenlikleri için iş yerlerinden ayrılmaları gerektiği uyarısında bulundu.

timeline
Devrim Muhafızları: Yarından itibaren ABD şirketleri hedef alınacak

İran Devrim Muhafızları Ordusu, ABD ve İsrail’in İran’a yönelik saldırılarına ABD'li teknoloji ve yapay zeka şirketlerinin destek verdiğini belirterek, söz konusu şirketlerin "meşru hedef" kabul edileceğini açıkladı.

timeline
Beyrut Havalimanı yakını vuruldu

İsrail, Lübnan'a yönelik saldırılarını sürdürüyor. İsrail ordusunun, başkent Beyrut'taki havalimanını hedef aldı. 

İsrail bombalarının, Beyrut Havalimanı yakınına düştüğü bildirildi. 

timeline
Trump, Hürmüz Boğazı'nı açtırma çabasından "henüz" vazgeçmeye hazır olmadığını belirtti
Trump, Hürmüz Boğazını açtırma çabasından henüz vazgeçmeye hazır olmadığını belirtti

ABD Başkanı Donald Trump, İran'a Hürmüz Boğazı'nı yeniden açtırmaya yönelik girişimlerden "henüz" vazgeçmeye hazır olmadığını söyledi.

CBS News'a konuşan Trump, diğer ülkelerin ABD-İsrail'in İran'a yönelik saldırılarına yeterince askeri destek vermemesinden duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.

ABD'nin bölgedeki varlığını şu aşamada çekmeyeceğini belirten Trump, "Bir noktada bunu yapacağım ancak henüz değil. Ülkelerin devreye girip durumu kendilerinin çözmesi gerekiyor." dedi.

Trump, Tahran yönetimine Hürmüz Boğazı'nı yeniden açtırmaya yönelik girişimlerden "henüz" vazgeçmeye hazır olmadığını kaydetti.

İran'ın askeri kapasitesinin büyük ölçüde zayıflatıldığını savunan Trump, buna rağmen diğer ülkelerin sorumluluk alması gerektiğinin altını çizdi.

Trump, "NATO berbat, hepsi berbat. Petrol istiyorlarsa gelip alsınlar. Gerçek bir tehdit yok çünkü ülke yerle bir edildi." ifadesini kullandı.

ABD'de benzin fiyatlarının ortalama galon başına 4 dolara yükseldiğine dikkati çeken Trump, fiyatların saldırıların sona ermesiyle düşeceğini vurguladı.

timeline
ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth: Trump, özgür dünyanın korunması için sorumluluk alıyor

ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth, İran'a ilişkin açıklamalarda bulundu:

"Başkan Trump, özgür dünyanın korunması için sorumluluk alıyor. Biz kendi önlemlerimizi alıyoruz ancak Çin ve Rusya'nın ne yaptığından haberimiz yok. Hürmüz Boğazı'nın açık kalmasını sağlamak için hazırlıkların büyük kısmını yapmış olsak da bu sadece bizim sorunumuz değil. Başkan Trump, dünyanın dört bir yanındaki ülkelerin bu kritik su yolunda harekete geçmeye hazır olmaları gerektiği konusundaki gerçeği açıkça ortaya koydu. Bu sadece ABD Donanması ile sınırlı değil. En son burayı kontrol ettiğimizde, büyük ve yetenekli bir İngiliz Kraliyet Donanması da bizimle birlikteydi. İran'ın savunma sanayi altyapısı neredeyse tamamen yok edilmiş durumda"

timeline
Trump'tan başta İngiltere ve Fransa olmak üzere müttefiklerine sert tepki
Trumptan başta İngiltere ve Fransa olmak üzere müttefiklerine sert tepki

ABD Başkanı Donald Trump, Washington–Londra hattında yaşanan gerilimin ardından İngiltere’ye yönelik dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Jet yakıtı sıkıntısı yaşayan ülkelere seslenen Trump, Hürmüz Boğazı üzerinden yaşanan kriz nedeniyle özellikle İngiltere'yi hedef aldı.

Trump, Truth Social medya hesabından yaptığı paylaşımda “Hürmüz Boğazı yüzünden jet yakıtı alamayan tüm ülkelere, örneğin İran’ın başını kesme planına karışmayı reddeden Birleşik Krallık’a, bir önerim var: Birincisi, ABD’den satın alın, bol miktarda var. İkincisi, biraz cesaret toplayın, boğaza gidin ve alın!” ifadelerini kullandı.

“ABD YARDIM ETMEYECEK”

Trump, ABD’nin müttefiklerine yönelik desteğinin sınırlı olacağı mesajını da açık şekilde dile getirdi:

“Artık kendi başınıza savaşmayı öğrenmeniz gerekecek. ABD size yardım etmek için orada olmayacak, tıpkı sizin bize yardım etmediğiniz gibi.”

İran yerle bir edildi." iddiasında bulunan Trump, "Zor kısım bitti. Gidin kendi petrolünüzü çıkarın!” dedi.

"FRANSA HİÇ YARDIMCI OLMADI"

Başta İngiltere olmak üzere müttefiklerine yönelik sert ifadeler kullanan Trump, Fransa'nın da kendilerine hiç yardımcı olmadığını öne sürdü.

Trump, açıklamasında "Fransa, askeri malzeme yüklü uçakların Fransız toprakları üzerinden İsrail'e uçmasına izin vermedi. Fransa, 'İran kasavaı' konusunda hiç yardımcı olmadı. Oysa biz onları başarıyla etkisiz hale getirdik. ABD bunu unutmayacak" şeklinde konuştu.

timeline
İran: Kanser ve anestezi ilaçları üreten şirket vuruldu

ABD ve İsrail'in İran'a yönelik saldırılarında, anestezi ve kanser ilaçları üreten ülkenin en büyük ilaç şirketlerinden birinin hedef alındığı bildirildi.

İran hükümeti, sosyal medya platformu X'te yaptığı paylaşımda "Bu sabah ABD ve siyonist rejim, sivil alanlara yönelik saldırıları sırasında kanserle mücadele ve anestezi için özel ilaçlar üreten ülkenin en büyük şirketlerinden biri hedef alındı. Saldırı nedeniyle şirkette hasar meydana geldi ve ilaç üretim zinciri zarar gördü" denildi.

timeline
Katz: Lübnan işgali sürecek

İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz, Lübnan'ın güneyini işgal altında tutacaklarını duyurdu.

Katz, yaptığı açıklamada, İsrail ordusunun Lübnan'da Litani Nehri'ne kadar tampon bölge kurmayı planladığını söyledi.

ABD-İsrail-İran savaşında son dakika... Trumptan İngiltere ve Fransaya rest: Gidin kendi petrolünüzü alın... ABD bunu unutmayacak


timeline
AFP: İran'ın su arıtma tesisi vuruldu

ABD Başkanı Donald Trump'ın "vururuz" tehdidinde bulunduğu İran'ın su arıtma tesisi, saldırıların hedefi oldu. 

AFP'de yer alan habere göre, vurulan su arıtma tesisinde hasar meydana geldiği bildirildi.

timeline
İran'dan Körfez ülkelerine yoğun saldırı
İrandan Körfez ülkelerine yoğun saldırı

Dubai Hükümeti Medya Ofisinin ABD merkezli X şirketinin sosyal platformundaki hesabından yapılan açıklamada gelişmelere ilişkin bilgi verildi.

Dubai'nin farklı bölgelerinde hava savunma sistemlerinin devreye girmesinin ardından patlama sesleri duyulduğu aktarıldı. Seslerin, hava savunma sisteminin müdahalesinin sonucu olduğu kaydedildi.

Açıklamada, halka gelişmeleri resmi kaynaklardan takip etmesi çağrısı yapıldı.

Ofisten yapılan bir başka paylaşımda, Dubai'nin güneyinde bazı konutlara şarapnellerin düşmesi sonucu bazı evlerin hasar gördüğü ve Asya uyruklu 4 kişinin hafif yaralandığı aktarıldı.

Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı, ABD merkezli X şirketinin sosyal medya platformundaki hesabından, Riyad'a yönelik saldırı gerçekleştiğini bildirdi.

Suudi Arabistan Sivil Savunma Müdürlüğünden yapılan açıklamada, Riyad'a yönelik saldırının ardından El Harc bölgesinde düşen İHA parçaları nedeniyle 6 evde hasar meydana geldiği ifade edildi.

AFP'de yer alan haberde, Irak'ın Erbil şehrindeki uluslararası havaalanı yakınlarında bir patlama sesi duyulduğu belirtildi.

İran'ın Körfez'deki ABD üslerine yönelik füzeli ve İHA'lı saldırılarının ardından Katar'ın başkenti Doha'da da patlama sesleri duyuldu.

timeline
AP: Körfez’deki müttefikleri ABD’den İran’la savaşı sürdürmesini istiyor
AP: Körfez’deki müttefikleri ABD’den İran’la savaşı sürdürmesini istiyor

ABD’nin Körfez ülkeleri müttefiklerinin, İran’ın ABD öncülüğünde düzenlenen hava saldırılarıyla "yeterince zayıflatılmadığını" düşündüğü ve bu nedenle ABD’yi İran’a karşı saldırılara devam etmeye çağırdığı ileri sürüldü.

Söz konusu ülkelerin İran'ın "yeterince zayıflatılmadığını" düşündüğünü öne süren yetkililere göre Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Kuveyt ve Bahreyn'den yetkililerin özel görüşmelerde "İran liderliğinde önemli değişiklikler ya da İran'ın tutumunda köklü bir dönüşüm olana" kadar askeri operasyonun sonlandırılmasını istemediklerini dile getirdi.

İsmi verilmeyen bir Körfez ülkesi yetkilisi, Suudi Arabistan ve BAE'nin "İran'a yönelik askeri baskının artırılması" yönündeki çağrılara öncülük ettiğini iddia etti.

BAE'nin ABD'nin İran'a kara harekatı emri vermesi için "yoğun baskı" uyguladığını ileri süren yetkili, Kuveyt ve Bahreyn'in de bunu desteklediğini öne sürdü.

Yetkili, Suudi Arabistan’ın ABD’ye, İran’a yönelik saldırıların şu anda durdurulmasının, İran’ın komşularının güvenliğini garanti altına alacak “iyi bir anlaşma” sağlamayacağını savunduğunu aktardı.

Görüşmelerden haberdar bir kaynak, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın Beyaz Saray yetkililerine, İran’ın askeri gücünün ve dini liderliğinin zayıflatılmasının Körfez bölgesi ve ötesindeki uzun vadeli çıkarlar açısından yararlı olacağını söylediğini öne sürdü.

Beyaz Saray ise Körfez müttefikleriyle yapılan görüşmelere ilişkin yorum yapmayı reddetti.

timeline
İran: BAE, Bahreyn ve Kuveyt'te ABD güçlerinin toplanma yerleri ve erken uyarı radarları vuruldu

Devrim Muhafızları Ordusu, ABD-İsrail saldırılarına karşı başlatılan "Sadık Vaat 4 Operasyonu"nun 88. dalgası kapsamında İsrail ve ABD hedeflerine yeni saldırılar düzenlendiğini açıkladı.

Açıklamaya göre, İran'a saldırılarda hayatını kaybeden Devrim Muhafızları Deniz Kuvvetleri Komutanı Tuğamiral Ali Rıza Tengsiri'ye ithaf edilen 88. dalga operasyonlarda Basra Körfezi'nde İsrail'le bağlantılı bir konteyner gemisi balistik füzelerle vuruldu.

Saldırıların devamında, Amerikan deniz piyadelerinin BAE kıyısındaki toplanma noktası ile Bahreyn'in başkenti Manama'daki havaalanında, saldırı dronlarına karşı konuşlandırılan sistemlerin insansız hava araçlarıyla hedef alınarak imha edildiği öne sürüldü.

Kuveyt'teki Cabir el-Ahmed Üssü'nün hedef alındığı saldırılarda da iki erken uyarı radarının vurulduğu aktarıldı.

timeline
İran'ın misillemesinin ardından Tel Aviv ve çevre kentlere füze parçaları isabet etti

İran'dan yapılan yeni misillemenin ardından İsrail'in başkenti Tel Aviv ile çevre kentlerde bazı noktalara füze parçaları isabet etti.

İsrail'in Kanal 12 televizyonu, İran'dan atılan füzenin isabet kaydetmesi sonucu ülkenin orta kesimindeki Petah Tikva kentinde bazı araçların yandığını aktardı. Ayrıca kanal, Tel Aviv sahilinden yükselen dumanları gösteren bir de video paylaştı.

İsrail ordusu, İran'dan atılan füzenin çok başlıklı olduğunu belirterek, isabet alan bölgelere askeri arama, kurtarma ve enkaz kaldırma ekiplerinin sevk edildiğini duyurdu.

İsrail acil yardım servisi Kızıl Davut Yıldızı ise son misillemede şarapneller nedeniyle 6 kişinin hafif şekilde yaralandığını bildirdi.

timeline
Trump, İsfahan'a düzenlenen saldırının görüntüsünü sosyal medyada paylaştı
Trump, İsfahana düzenlenen saldırının görüntüsünü sosyal medyada paylaştı

ABD Başkanı Donald Trump, İran'ın İsfahan kentine sabah erken saatlerde düzenlenen hava saldırısına ilişkin görüntüyü sosyal medya hesabından paylaştı.

ABD Başkanı saldırının yeri ve zamanını bildirmezken, basında çıkan haberlerde görüntünün İsfahan'a bu sabah erken saatlerde düzenlenen hava saldırısına ait olduğu yazıldı.

The Wall Street Journal gazetesine konuşan ve ismi açıklanmayan ABD'li bir yetkili, İsfahan'da İran'a ait bir mühimmat deposunun hedef alındığını öne sürdü.

ABD'li yetkili, saldırıda 907 kilogram ağırlığında sığınak delici bombalar kullanıldığını belirtti.

ABD-İsrail-İran savaşında son dakika... Trumptan İngiltere ve Fransaya rest: Gidin kendi petrolünüzü alın... ABD bunu unutmayacak

İran basını İsfahan'da bu sabah erken saatlerde patlama sesleri duyulduğunu aktarırken, daha fazla ayrıntıya yer verilmedi.

İran resmi makamlarından ise saldırıya ilişkin henüz resmi açıklama yapılmadı.

timeline
ABD basını: Trump, Hürmüz Boğazı kapalı kalsa bile İran harekatını sona erdirmeye hazır
ABD basını: Trump, Hürmüz Boğazı kapalı kalsa bile İran harekatını sona erdirmeye hazır

ABD ve İsrail’in İran’a karşı başlattığı savaşın ne zaman sona ereceği belirsizliğini korurken, Wall Street Journal (WSJ) gazetesi çarpıcı bir iddiayı gündeme taşıdı.

Hükümet kaynaklarına dayandırılan habere göre; Trump’ın danışmanlarına Hürmüz Boğazı büyük ölçüde kapalı kalsa bile İran’a karşı yürütülen askeri harekatı sonlandırmaya hazır olduğunu söylediği bildirildi.

Trump yönetiminin, boğazın derhal yeniden açılmasına yönelik bir operasyonun çatışmayı planlanan 4 ila 6 haftalık sürenin ötesine taşıyacağı sonucuna vardığı aktarıldı. Washington’un bunun yerine, Hürmüz Boğazı konusunda Tahran’a diplomatik baskı uygularken, diğer yandan İran’ın deniz kuvvetlerini ve füze kapasitesini saf dışı bırakmak gibi temel hedeflere ulaşmayı planladığı kaydedildi.

Diplomasinin başarısız olması halinde Trump’ın Hürmüz Boğazı’nın yeniden açılması konusundaki çabalara Avrupa ve Körfez ülkelerinin öncülük etmesini istemeyi planladığı aktarıldı. Trump'ın tercih edebileceği askeri seçeneklerin de bulunduğu, ancak bunların şimdilik öncelik olmadığı vurgulandı.

timeline
İran'ın başkenti Tahran’a yönelik saldırılar sonucu kentin bazı bölgelerinde elektrik kesintisi meydana geldi

İran Devlet Televizyonunun haberinde, Tahran’a yönelik ABD ve İsrail'in saldırılarının gece boyu sürdüğü belirtildi.

Haberde, söz konusu saldırılar sonucu kentin doğusunda yer alan bazı bölgelerinde elektrik kesintisi meydana geldiği ifade edildi.

Kesintilerin ardından harekete geçen ekiplerin sorunu kısa sürede giderdiği vurgulanan haberde, kesinti yaşanan bölgelere tekrar elektrik verilmesinin sağlandığı kaydedildi.

timeline
İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyindeki çatışmalarda 4 askerinin öldüğünü açıkladı

İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyinde Hizbullah ile girilen çatışmalara ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, Lübnan'ın güneyinde Hizbullah'la girilen çatışmalarda 3'ü Nahal Tugayı'ndan olmak üzere 4 askerin hayatını kaybettiği, 1'i ağır olmak üzere 3'ünün de yaralandığı kaydedildi.

İsrail'in Kanal 12 televizyonu ise söz konusu çatışmaların yakın mesafede gerçekleştiği bilgisini geçti.

Böylece, Lübnan'da Hizbullah'la girilen çatışmalarda ölen İsrailli asker sayısı 10'a yükseldi.

timeline
Tahran, İsfahan ve Zencan'da patlama sesleri

ABD-İsrail saldırıları altındaki İran'ın başkenti Tahran, İsfahan ve Zencan kentlerinde patlama seslerinin duyulduğu bildirildi.

Tahran'ın doğu ve batı bölgelerinde patlamalar meydana geldi.

Fars Haber Ajansı, Tahran'da patlamaların olduğu yerde elektriklerin kesildiğini bildirdi.

Öte yandan, Jamaran haber sitesine göre, ABD-İsrail saldırılarında İsfahan ve Zencan'da da patlama sesleri duyuldu.

Zencan'ın güneyindeki patlama Azam Hüseyniyesi (Camisi) yakınlarında meydana geldi. Bölgede patlamanın ardından elektrik kesintisi yaşandı.

Yetkililer, doğal gaz sızıntısı riski nedeniyle olay yerinden uzak durulması uyarısında bulundu.

timeline
Netanyahu’dan İran savaşı yorumu: Yarı yolun ötesine geçildi
Netanyahu’dan İran savaşı yorumu: Yarı yolun ötesine geçildi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ABD merkezli Newsmax yayın kuruluşuna verdiği röportajda İran’a karşı yürütülen savaşla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Savaş hedeflerinin yarısından fazlasına ulaşıldığını belirten Netanyahu, savaşın ne zaman sona ereceğine ilişkin yorum yapmaktan kaçınarak, "Kesinlikle yarı yolun ötesine geçildi. Ancak bu konuda bir takvim belirlemek istemiyorum" dedi. Netanyahu, savaşın "zaman açısından değil, görevler açısından" yarı yolun ötesine geçtiğini vurguladı.

İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun (DMO) "binlerce" üyesinin öldürülmesi de dahil birçok hedefe ulaştıklarının altını çizen Netanyahu, "İran'ın silah sanayisini bitirmeye çok yakınız. Tüm sanayi tabanını, tüm fabrikalarını ve nükleer programını yok ediyoruz" diye konuştu. İran’daki rejimin düşeceğine inandığını söyleyen Netanyahu, "Bence bu rejim içten çökecek. Ama şu anda yaptığımız şey, askeri kapasitelerini, füze kapasitelerini, nükleer kapasitelerini azaltmak ve onları içeriden zayıflatmak" dedi.

timeline
İran Meclisi'nde Hürmüz Boğazı'nda ücret uygulamasına ilişkin tasarı ilgili komisyondan geçti
İran Meclisinde Hürmüz Boğazında ücret uygulamasına ilişkin tasarı ilgili komisyondan geçti

İran Meclisi Ulusal Güvenlik Komisyonu üyesi Mücteba Zarii, Hürmüz Boğazı yasa tasarısına ilişkin bilgi verdi.

Hürmüz Boğazı'nın yönetimine ilişkin tasarının ilgili komisyonda onaylandığını dile getiren Zarii, tasarının içeriğinde, "mali düzenlemeler ve ülkenin ulusal para birimi riyal bazlı geçiş ücretinin uygulanması, ABD ve İsrail'e geçiş yasağı, İran'a karşı tek taraflı yaptırımlara katılan ülkelere yasak getirilmesi, İran'ın egemenlik rolünün ve silahlı kuvvetlerinin yetkisinin uygulanması, boğaz ve deniz taşımacılığı güvenliği, çevresel konular ve Umman ile hukuki işbirliği" konularının yer aldığını belirtti.

Söz konusu tasarının yasalaşması için ilgili komisyonun ardından, mecliste onaylanması ve sonrasında Anayasayı Koruyucular Konseyinden geçmesi ve Cumhurbaşkanı tarafından imzalanması gerekiyor.

İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Üyesi Alaaddin Burucerdi, 22 Mart'ta yaptığı açıklamada, ülkesinin Hürmüz Boğazı'ndan geçen bazı gemilerden 2 milyon dolar geçiş ücreti aldığını belirtmişti.

 

BAKMADAN GEÇME!