Libyalı gazeteciler Türkiye'nin Libya'daki yapıcı çabalarını yorumladı

Güncelleme Tarihi:

Libyalı gazeteciler Türkiyenin Libyadaki yapıcı çabalarını yorumladı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2020 15:08

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ile Libya'ya yaptığı ziyaret ülkede büyük yankı uyandırdı. Ziyareti Libyalı gazeteciler yorumladı.

Haberin Devamı

Akar ziyaret kapsamında Libya Savunma Bakanı Selahaddin Nemruş, Libya Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Halid el-Mişri ve İçişleri Bakanı Fethi Başağa ve diğer yetkililerle görüştü.

Libyalı taraflar arasında müzakerelerin tıkandığı ve kritik bir eşiğe gelindiği bir dönemde Türkiye’den üst düzey askeri heyetin ziyareti, Trablus hükümetine destek olarak değerlendirilirken, ülkenin doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter için "gözdağı" olarak yorumlandı.

"ZİYARETLE HAFTER'E ETKİLİ MESAJLAR VERİLDİ"

AA muhabirine konuşan Libyalı gazeteci yazar Musa Tehusai, ziyaretin iki nedenden dolayı önemli olduğunu ve bunlardan ilkinin Hafter’e verilen "etkili mesaj" olduğunu belirtti. Tehusai, Libyalı taraflar arasında başlatılan müzakere süreçlerinin çıkmaza girdiğini ve Hafter’in hala Libya’nın askeri yönetimle idare edilmesi hayallerinden vazgeçmediğini ifade etti.

"Libya’da siyasi bir çözüm için sonuç alınma aşamasına gelindiği zaman Hafter tarafı sorun çıkarmaya başlıyor." diyen Tehusai, ziyareti önemli yapan ikinci nedenin ise Libya ekseninde uluslararası arenada yaşanan gelişmeler olduğuna dikkati çekti.

Tehusai, Fransa’nın Mısır aracılığıyla Libya’nın güney bölgelerinde etkili olmayı planladığını, bu nedenle Mısır’daki Abdulfettah es-Sisi yönetiminin "Libya’nın güneyine konsolosluk açmak için girişimlerde bulunduğunu" kaydetti.

"ZİYARET HAFTER'E GÖZDAĞI NİTELİĞİNDEYDİ" 

Libyalı gazeteci Hamza Ahmed ise Hafter’in 24 Aralık Libya Egemenlik Günü münasebetiyle yaptığı konuşmadaki, "Tüm kuvvetlerimizi Libya'da bulunan Türk kuvvetlerine karşı savaşa hazır olmaya çağırıyorum." ifadelerini hatırlattı.

Türk heyetinin ziyaretinin Hafter’in tehdit içeren sözlerinden iki gün sonra gerçekleştiğine dikkati çeken Ahmed, "Akar’ın ziyareti Hafter’e gözdağı niteliğindeydi." değerlendirmesinde bulundu.

Hafter’in Trablus’a saldırı emri verdiği Nisan 2019’dan 2020 yılı haziran ayına kadarki dönemde özellikle Trablus ve ülkenin batısında yaşayan Libyalıların büyük bir hayal kırıklığına uğradığını vurgulayan Ahmed, Trablus’un rastgele atılan roketlerle hedef alındığını ve bunu Hafter milislerinin yaptığını söyledi.

Libya halkının yarısından fazlasının roket ve top sesleri altında yaşamaya mahkum edildiğini dile getiren Libyalı gazeteci, söz konusu saldırılarda yüzlerce sivilin hayatını kaybettiğini, kadınlar ve çocukların dahi hedef alındığını belirtti.

Ahmed, böyle bir dönemde Türkiye’nin Libyalılara destek verdiğini ifade ederek, "Libya halkı kendilerine acı yaşatanları da zor zamanlarında yanlarında duranları da asla unutmayacak." diye konuştu.

MISIR HEYETİ

Son 6 yıldır Trablus’a resmi heyet göndermeyen Mısır'daki Sisi yönetimi, Türk askeri heyetinin başkentte temaslarda bulunduğu günün akşamı Trablus’a geldi. Mısır heyetinin Trablus yönetiminden "ziyaretin gizli tutulmasını istediği" yerel basına yansıdı. Mısır heyetinin istihbarat ağırlıklı olması dikkati çekerken, medyaya yansıyan bilgilere göre, Mısır yönetimi yeni dönemde Trablus hükümeti ile iyi ilişkiler geliştirmeyi hedefliyor.

Ancak ziyaretin asıl hedefinin, Sirte kentinin batısında çatışmaların tekrar başlaması ihtimalini ve Trablus hükümetinin niyetini anlama gayreti olduğu konuşuluyor. Hafter’in tehditlerinden iki gün sonra Akar’ın "kritik mesajlar" içeren temasları dikkati çekerken, Türkiye heyetinin ziyaretinin hemen akabinde 6 yıl aradan sonra Mısır'dan ilk resmi heyetin Trablus'u ziyaret etmesi, "Libya’nın yeni gelişmelere gebe olduğu" şeklinde yorumlanıyor.

TARAFLAR ARASINDAKİ GÖRÜŞMELER TIKANDI

Uluslararası toplum tarafından tanınan Fayiz es-Serrac hükümetinin idaresindeki ülkenin batısı ile Hafter’in kontrolündeki Bingazi merkezli ülkenin doğusu arasında üç farklı alanda görüşmeler yapılıyor.

BM öncülüğünde, Libya'daki farklı siyasi ve sosyal kesimleri temsilen seçilen 75 kişi ile yürütülen "Libya Siyasi Diyalog Forumu" görüşmelerinden bir sonuç alınamadığı gibi ikiye bölünmüş parlamentonun birleştirilmesi girişimleri de başarısız oldu. 5 5 Askeri Komite görüşmelerinden de krizin çözümüne yönelik bir öneri çıkmadı.

Libyalı gazeteciler Türkiyenin Libyadaki yapıcı çabalarını yorumladı


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!