Libya’da halk Tobruk’taki meclis binasını bastı

Güncelleme Tarihi:

Libya’da halk Tobruk’taki meclis binasını bastı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 2022 07:00

Hayat pahalılığından ve siyasi krizden şikâyetçi göstericiler Libya’nın Tobruk kentindeki Temsilciler Meclisi’ni bastı.

Haberin Devamı

Libya’da binlerce kişi, elektrik kesintilerine, hayat pahalılığına ve süregelen siyasi çıkmaza tepki göstererek önceki gün sokaklara döküldü. Ülkenin doğusundaki Tobruk kentinde göstericiler, Temsilciler Meclisini bastı. Slogan atan ve lastik yakarak yolları kapatan göstericiler, meclis binasının bir kısmını da ateşe verdi.

DİBEYBE’DEN DESTEK

Başkent Trablus’taki protestocular ise seçim çağrısında bulundu. Trablus merkezli Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdülhamid Dibeybe ise protestoculara destek vererek hükümet başta olmak üzere ülkedeki tüm oluşumların ve kurumların değiştirilmesi gerektiğini söyledi.
Ülkedeki protestolar, Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi ile Trablus merkezli Libya Devlet Konseyi arasında İsviçre’nin Cenevre kentinde Birleşmiş Milletler aracılığıyla yapılan görüşmelerin sonuçsuz kalmasının ardından gerçekleşti. 28-30 Haziran tarihlerinde düzenlenen görüşmelerde, Libya’da yapılması planlanan seçimler için anayasal bir temel ile geçici düzenlemeler üzerinde anlaşmaya varılamamıştı.

NE OLMUŞTU

Haberin Devamı

Libya’da 24 Aralık 2021 tarihi için devlet başkanlığı ve parlamento seçimlerinin yapılmasına karar verilmiş, ancak adaylık krizi nedeniyle seçimler iptal edilmişti. Temsilciler Meclisi, Şubat ayında Ulusal Birlik Hükümeti’nin görev süresinin dolduğunu belirterek eski İçişleri Bakanı Fethi Başağa’yı başbakan olarak seçmişti. Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Dibeybe ise istifa etmeyi reddetmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!