Libya alarmı

Güncelleme Tarihi:

Libya alarmı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2015 01:45

Libya’da rakip hükümetlerin birbiriyle savaşı ve İslamcılarla çatışmalar komşu ülkeleri tehdit ederken Suriye ve Irak’a odaklanmış uluslararası toplumun dikkatleri yeniden Kuzey Afrika’ya çevrildi. 5 Ocak’ta Kahire’de toplanan Arap Birliği toplantısında Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih İsa, Arap Birliği’ni Libya’daki tesisleri korumak ve terörist oluşumları önlemek için müdahaleye çağırdı.

Haberin Devamı

İsa yabancı askeri müdahale seçeneği için de “Yabancı askeri müdahaleyi reddediyoruz ama ihtiyaç duyarsak bunu Arap kardeşlerimizden isteriz” dedi. Libya’nın Arap Birliği’ndeki elçisi Aşur Ebu Raşid ise İslamcı milislere karşı askeri müdahalenin şart olduğunu savunurken uluslararası toplumdan Libya ordusunu silahlandırmasını istedi. Libya Temsilciler Meclisi’nin atadığı ve uluslararası toplumun tanıdığı Abdullah el Sini hükümeti de BM’ye Libya’ya silah ambargosunu kaldırma çağrısı yaptı. Tobruk’taki meclis ve hükümet, Müslüman Kardeşler’in etkin olduğu Trablus merkezli MGK ve Ömer el Hasi hükümetiyle resmen savaş halinde. Arap Birliği ise isim vermeden petrol tesislerine saldıran Trablus hükümetinin milis kanadı Libya Şafağı’nı kınayarak tercihini Temsilciler Meclisi’nden yana yaptı.

Haberin Devamı

FRANSA’DAN RET

Libya’ya ilk dış müdahale çağrısı geçen ay Dakar’da toplanan Afrika Birliği’nden gelmişti. 2011’de Muammer Kaddafi güçlerine havadan ilk askeri müdahaleyi yapmış olan Fransa, müdahale sorusuyla en fazla karşı karşıya kalan ülke. Cumhurbaşkanı François Hollande “Fransa, Libya’ya müdahale etmeyecek çünkü bu sorumluluk uluslararası topluma ait” dedi. Ancak Hollande tek taraflı müdahaleyi reddetse de bölgede radikal İslamcı grupları vuracaklarını belirtti. Fransa, Nijer’de Libya sınırına 100 km mesafede askeri üs kuruyor. Bu üssün Libya kaynaklı radikal gruplara karşı kullanılabileceği belirtiliyor.

IŞİD TAKVİYE İSTİYOR

Libya’nın doğusunda Derne’de ‘Sireneyka (Berka) Emirliği’ni tesis eden Irak-Şam İslam Devleti’ne (IŞİD) bağlı grup, iki taraflı saldırı altında kalınca biat ettiği Ebu Bekir Bağdadi’den yardım istedi. Libya’daki IŞİD bir tarafta Tobruk hükümetini destekleyen Onur Operasyonu güçleri diğer tarafta Kaideci Ensar el Şeria ile ilintili Derne Devrimci Şura Konseyi ile savaşa tutuştu. Bunun üzerine IŞİD’in Libya’daki temsilcisi Ebu Erhim el Libi, bir açık mektup yazarak Bağdadi’den silah satın almak için para istedi. IŞİD, Libya kolunu oluşturmak için temmuzda Suriye’de savaşan bir grup Suudi Arabistan, Tunus ve Mısırlıyı Derne’ye göndermişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!