Le Monde: Cihatın yolu Urfa’dan geçiyor

Güncelleme Tarihi:

Le Monde: Cihatın yolu Urfa’dan geçiyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 2015 17:11

Fransız Le Monde Gazetesi, “Cihatın yolu Urfa’dan geçer” başlıklı geniş araştırma yazısında başta Avrupa olmak üzere dünyanın çeşitli ülkelerinden IŞİD’e katılan radikal dincilerin Şanlıurfa Havalimanı’na gelerek Suriye’ye geçiş yaptıklarını yazdı. Gazeteye göre adeta bir elek haline gelmiş olan Suriye sınırının sadece Urfa kısmından 480 bin kişinin geçtiği belirtiliyor. Gazete dünyanın en çok aranan kadını olarak anılan Paris saldırganının eşi Hayat Boumeddiene’in de Şanlıurfa’dan geçiş yaparken hamile olduğunu da yazdı.

Haberin Devamı

Gazete, Paris’te koşer marketi basan saldırgan Amed Coulibaly’nin eşi Boumeddiene’nin de 4 Ocak’ta Suriye’deki IŞİD’in kontrolündeki Tel Abyad’a Şanlıurfa’dan geçtiğini belirtti. Fransız İstihbarat birimlerine göre Boumeddiene 4-5 aylık hamile olduğu için Urfa'dan gerçekleştirilen bu yolu yavaş yavaş yürüyerek bir günde geçebildi.

Suriye sınırının IŞİD için militan geçirdikleri, silah kaçırdıkları ve petrol sattıkları bir yer haline geldiğini iddia eden Le Monde’a göre Türkiye Musul’da kaçırılan 46 rehinenin serbest bırakılmasından sonra Batının diplomatik baskısı sonucu sınırdaki güvenliği yüzde 50 arttırdı.

Gazetenin görüşlerine yer verdiği Şanlıurfa Valisi İzzetin Küçük, “Bir yılda Suriye’den geçiş yapan 145 radikal dinciyi yakaladık. Orada otorite yoktur, Suriye rejimi, Kürtler ve IŞİD vardır. Ben bizim tarafın sınır güvenliğinden sorumluyum. Onu yaparım ama karşı taraftan sorumlu değilim” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!