Kuzey Kore’li yetkili Kim Jong-un'la konserde görüldü

Güncelleme Tarihi:

Kuzey Kore’li yetkili Kim Jong-unla konserde görüldü
Oluşturulma Tarihi: Haziran 03, 2019 12:01

Kuzey Kore devlet medyası, idam edildiği öne sürülen Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un ABD işlerinden sorumlu özel temsilcisi Kim Hyok-chol'u bir konserde gösteren fotoğraf yayımladı.

Haberin Devamı

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un "sağ kolu" olarak bilinen ve çalışma kampına gönderildiği iddia edilen eski istihbarat yetkilisi General Kim Yong-chol, Pazar günü Kim ile birlikte bir sanat etkinliğinde görüldü.

Kuzey Kore medyasında yayımlanan görüntülerde Kim Yong-chol, Kim Jong-un'un solunda görülüyor. Kim Jong-un ve Kim Yong-chol arasında üç kişi var.

Güney Kore medyasında Cuma günü yayımlanan haberlerde, Kim Yong-chol'un Vietnam müzakerelerinin çıkmaza girmesinden sorumlu tutulup cezalandırılmak amacıyla "çalışma kampına gönderildiği" ve "ideolojik eğitime tabi tutulduğu" iddia edilmişti.

Kim Yong-chol, Kim Jong-un ile ABD Başkanı Donald Trump arasında müzakerelerin başlamasında önemli rol oynamış, Şubat ayında liderler arasında Vietnam'da yapılan ikinci zirve öncesinde, Kim'in mektubunu iletmek üzere Washington'a gitmişti.  

Haberin Devamı

Kuzey Kore’li yetkili Kim Jong-unla konserde görüldü

Konuyla ilgili ilk haberi ismi açıklanmayan bir kaynağa dayandırarak yayınlayan Güney Kore gazetesi Chosun Ilbo, daha önce de Kuzey Kore ile ABD müzakerelerine katılmış olan Kim Hyok-chol adlı temsilcinin Pyongyang Havaalanı'nda öldürüldüğünü iddia etmişti.

Kim Hyok-chol'un ismi Pazar günkü etkinliğe katılanlar listesinde bulunmuyordu. Ancak cezalandırıldığı veya idam edildiğine dair herhangi bir haber devlet medyasında yer almadığı gibi, nerede olduğu da bilinmiyor.  

Kuzey Kore’li yetkili Kim Jong-unla konserde görüldü

'HALA ETKİN BİR KONUMDA OLDUĞUNU GÖSTERİR'

Güney Kore'nin başkenti Seul'daki Kookmin Üniversitesi'nde Kuzey Kore uzmanı olan Andrei Lankov, Kim Yong-chol ile ilgili olarak, "Rütbesinin düşürülmesine şaşırmam ama Pazar günü oldukça canlı görünüyordu, bu da hala etkin bir konumda olduğunu gösterir" yorumunu yaptı ve ekledi:

"Çalışma kampında olsaydı böyle bir etkinliğe katılmasına asla izin verilmezdi."

Haberin Devamı

Kuzey Kore'de üst düzey görevlerde olan kişilerin liderin gözünden düştüğü, tasfiye veya idam edildiğine dair iddiaların doğruluğunu kanıtlamak zor.

Bugüne dek söz konusu iddiaların çoğunlukla doğru olmadığı da görüldü.

Güney Kore medyası ve hükümeti daha önce de Kuzey Koreli bazı kişilerle ilgili "tasfiye" iddialarında bulunmuş ancak söz konusu kişiler daha sonra Kim Jong-un'un yanında görülmüştü.

Kuzey Koreli şarkıcı Yon Song-wol'un 2013'te "orkestrasının önünde makineli tüfekle vurulduğu" iddia edilmiş ancak Yon'da 2018'de Seul'daki Kış Olimpiyatları öncesi Kuzey Kore takımıyla birlikte görülmüştü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!