Kuzey Kıbrıs’ta sivil itaatsizlik

Güncelleme Tarihi:

Kuzey Kıbrıs’ta sivil itaatsizlik
Oluşturulma Tarihi: Eylül 20, 2008 00:00

KKTC’de Sanayi Odası liderliğindeki iş dünyası, hükümetin son aylarda yaptığı yüzde yüzleri aşan zamları protesto amacıyla ’sivil itaatsizlik’ kararı aldı. Hükümete ültimatom veren iş örgütleri, zamlar geri alanına kadar SSK primleri, KDV ve maaş vergileri, elektrik faturaları, tapu devir ve motorlu araç vergilerini ödemeyecek.

KKTC’de bir süre önce başlayan ve yüzde yüz oranlarını aşan kamu zamları, iş dünyasını isyan ettirdi. Sanayi Odası başkanlığındaki 8 iş örgütü, bir basın toplantısı düzenleyerek Başbakan Ferdi Sabit Soyer liderliğindeki hükümete ’sivil itaatsizlik’ ultimatomu verdi.

Sanayi Odası Başkanı Salih Tunar şöyle konuştu: "Hükümetlerin yanlış icraatları ile büyütülen kamu açıklarını elektriğe, akaryakıta, motorlu araç vergileri ve her türlü harca fahiş zamlar yaparak kapatmak mümkün değildir. Bu gidişe ’artık yeter’ diyoruz. Kamu açıkları zamlarla kapatılamaz. Hükümetlerin yanlış icraatlarının bedelini, iş yerlerimizi kapatarak ödemek istemiyoruz. Kamuya istihdam ve gizli işsiz ordusu yaratmak, işsizlik sorununu çözmez. Kamu çalışanı ile özel sektör çalışanı arasındaki uçurum kapanmalıdır. Yapısal değişiklikler yapmak zamanıdır. Kıbrıs sorununa olası çözüm sonrası çok geç olacak."

Tunar, elektrik faturaları, Sosyal Sigorta ve çalışanlara yatırım için kurulan İhtiyat Sandığı primlerini yatırmayacaklarını, motorlu araç vergileri ile KDV ve maaş vergilerini ödemeyeceklerini ayrıca, yüksek harçlar nedeniyle tapu devir işlemlerini yapmayacaklarını vurguladı.

Türkiye’den ek yardım yok

KKTC Başbakanı Ferdi Sabit Soyer ise, üretimin petrolle yapılması nedeniyle özellikle elektriğe yapılan zamlara mecbur olduklarını belirterek, bütçe açıklarının kapatılması için Türkiye’den ek maddi yardım talep etmeyeceklerini ve KKTC ekonomisinin kendi ayakları üzerinde durabilmesi için çalıştıklarını belirtiyor.

Kişi başına 14 bin dolara yaklaşan geliri ile geçtiğimiz yıllarda büyük ekonomik atılım yaşanan KKTC’de son dönemde nakit sıkıntısı yaşanıyor. Türk lirası kullanılan KKTC’de her türlü ürün ve hizmet Türkiye’ye kıyaslandığında ortalama 3 misli daha pahalı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!