Kuzey Irak, Peşmerge için Avrupa'dan silah istedi

Güncelleme Tarihi:

Kuzey Irak, Peşmerge için Avrupadan silah istedi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2014 15:26

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Mesrur Barzani, IŞİD'le mücadele eden Peşmerge için Avrupa'dan silah ve ekipman desteği istedi. Brazani, "IŞİD'le özgür dünya adına savaşıyoruz ama özgür dünya bize gerekli ekipmanı sağlamıyor" dedi.

Haberin Devamı

AP Dışişleri Komisyonu’nda parlamenterlere bölgedeki son gelişmeler hakkında sunum yapan ve soruları yanıtlayan IKBY Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Mesrur Barzani’nin öne çıkan mesajları şunlar oldu:

"(Türkiye için) Başlangıçta cumhurbaşkanlığı seçimleri ve rehine krizi var denildi. Bu nedenle tam olarak angaje olmaması anlaşılabilirdi. Bütün bu zaman boyunca Türkiye’nin IŞİD’le mücadelede rolünün şu ana kadarkinden daha büyük olmasını umduk hala da umuyoruz. Türkiye komşumuz, harekete geçmesini ve çok daha fazla destek vermesini bekliyoruz.

IŞİD'LE MÜCADELE
IŞİD'le özgür dünya adına savaşıyoruz fakat özgür dünya bize gerekli ekipmanı sağlamıyor. Bu terör tehdidinin yenilmesi ve başkentlerinizde terör saldırıları olmaması için Kürt bölgesiyle el ele çalışmalısınız. IŞİD ağır ve gelişmiş silahlarla, Peşmerge ise AK47 otomatik tüfekleri ve RPG roket atarlarıyla savaşıyor. Hava saldırıları sorunu çözmez kara birlikleri gerekli.

ÇÖZÜM SÜRECİ
Türkiye’deki çözüm sürecini destekliyoruz. Sorunun barışçıl şekilde çözülmesi ve sürecin herhangi bir olaydan etkilenmemesi gerekiyor.

ESAD
Suriye rejimi ve IŞİD birbirine yardımcı oldu. Uluslararası toplumun baskısını artırdığı bir dönemde, Esad rejimi daha radikal bir alternatifin ortaya çıkışıyla rahatladı. Esad rejimi ve IŞİD’den başka üçüncü bir seçenek var. Ilımlı Suriye muhalefeti desteklenmeli.

PKK
Biz PKK’yı hiçbir zaman terör örgütü olarak görmedik dolayısıyla AB’nin terör listesinde kalmasını desteklemiyoruz.

BAĞIMSIZLIK
Sizin için iyi olan Kürtler için de iyidir."

AP’DE KÜRDİSTAN DOSTLUK GRUBU
IŞİD'in bölgede yarattığı tehdide karşı Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nin (IKBY) oynadığı rolün Avrupa’da giderek artan şekilde takdir edilmeye başlandığı bir dönemde Avrupa Parlamentosu’nda (AP) “Kürdistan’ın Avrupalı Dostları” grubu oluşturuldu.
Tanıtımı IKBY Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Mesrur Barzani’nin katılımıyla düzenlenen bir basın toplantısında yapılan grubun kuruculuğunu ve başkanlığını Ak Parti’nin üyesi olduğu Avrupa Muhafazakarlar ve Reformcular İttifakı’nın (AECR) AP ayağını oluşturan Avrupa Muhafazakarlar ve Reformcular (ECR) Grubu üyesi İngiliz parlamenter Charles Tannock üstlendi.

Grubun, bağımsız bir ülke niteliğine sahip olmayan bölgesel düzeyde bir yönetim için oluşturulması en az zamanlaması kadar dikkat çekiyor. Gayriresmi nitelikte ve AP’nin tüm üyelerine açık olan ancak üye sayısı şu aşamada çok sınırlı düzeyde kalan grubun amacı AB içinde Kürtlere yönelik farkındalığı artırmak ve AB kurumlarıyla IKBY arasındaki kurumsal ilişkiyi güçlendirmek olarak belirlendi.

Üye sayısının çeşitli siyasi gruplardan katılımlarla kısa sürede artması beklenen grubun Avrupa’da yaşayan yaklaşık üç milyon Kürt için de önemli bir platform haline gelmesi bekleniyor. AP’de Türkiye, Ermenistan, İsrail ve Makedonya’nın aralarında bulunduğu ülkeler için oluşturulmuş dostluk grupları bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!