Kusursuzlar iyi başkan olmaz

Güncelleme Tarihi:

Kusursuzlar iyi başkan olmaz
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 2000 00:00

Haberin Devamı

115 başkanlık tarihçisinin desteğini alan Amerikalı bir grup psikolog, toplumun iyi başkan olarak niteledikleri başkanların ortak özelliklerini belirlediler. İyi bir başkanın, ‘akıllı, enerjik ve iddiacı...’ olması gerekiyor. Başkanları 8 gruba ayıran psikologlara göre, Başkan Clinton, ‘aktörler’, Jimmy Carter ‘filozoflar’, Gerald Ford ve George Washington, ise ‘iyi çocuklar’ sınıfına giriyor.

Araştırma Houstonlu psikolog Steven J.Rubenzer, Richmondlu araştırmacı Thomas J.Faschingbauer ve Minnesota Üniversitesi'nden Türk uzman Deniz S.Ones tarafından yapıldı. 115 başkanlık tarihçisine başvuran psikologlar, 600 soruluk bir listeyle başkanların özelliklerini analiz ederek, 8 gruba ayırdılar. Psikologlar geçtiğimiz günlerde araştırmanın sonuçlarını yayınladılar.

Araştırmada, ‘Komşuluk ve eşinizle ilişkinizde uysallık tercih edilebilir. Ancak ulusal liderler sözkonusu olduğunda, uyumsuzluk daha çok işe yarıyor’ sonucuna vardılar. Psikologlara göre büyük liderler, deneyimlere açık, dışa dönük bir yapıya sahip, ısrarcı, karar verici ve hedefe odaklı. Yani iki elleri kanda olsa kafalarındaki hedefe ulaşmaya çalışıyorlar. Kendine büyük hedefler koyan ve ulaşan liderlere örnek olarak ise Thedore Roosevelt örnek gösteriliyor.

Thedore Roosevelt, Andrew Jackson inatçı liderler sınıfına girerken, Calvin Coolidge ve Warren G.Harding'in uyumluluk gösterdikleri için başarılı bir lider olamadıkları belirtiliyor.

Diğerleri için endişe duymak büyük liderlerin özelliklerinden biri kabul edilirken, büyük lider kabul edilmek için illa da uyumlu olmak gerekmiyor. Psikologlar, ‘Büyük başkanlar işbirlikçi değildir ve kolay kolay yönlendirilemez. Warren Harding kolay yönlendirilirdi, bu da sonunu hazırladı’ yorumunu yaptı.

Psikologlara göre Harding, kurallara uyan, kibar, uysal olarak tanımlanan ‘kusursuzlar’ sınıfına giriyor. Rubenzer, ‘Devlet başkanlığında kusursuzlar daha az başarılı oluyor. Uyumlular ise hiçbir zaman kurtlar sınıfına dahil olmuyorlar’ diyor.

İşte başkan tipleri: Clinton oyuncu, Carter filozof

Hükmedenler

Lyndon B. Johnson, Richard Nixon, Andrew Johnson, Andrew Jackson, James K. Polk, Theodore Roosevelt ve Chester A. Arthur.

İçe kapanıklar

John Adams, John Quincy Adams, Richard Nixon, Herbert Hoover, CalvinCoolidge, James Buchanan, Woodrow Wilson ve Benjamin Harrison.

İyi çocuklar

Rutherford B. Hayes, Zachary Taylor, Dwight D. Eisenhower, JohnTyler, Millard Fillmore, Grover Cleveland, Gerald Ford ve George Washington.

Kusursuzlar

William Howard Taft, Warren G. Harding ve Ulysses S. Grant.

Oyuncular

Ronald Reagan, Harding, William Henry Harrison, Bill Clinton ve Franklin Pierce.

Dışa dönükler

Franklin Roosevelt, John F. Kennedy, Clinton, Theodore Roosevelt, Reagan, William Harrison, Harding, Jackson ve Lyndon Johnson.

İstikrarcılar

William McKinley, George Bush ve Harry Truman.

Entelektüeller

James Garfield, Abraham Lincoln, Thomas Jefferson, JamesMadison, Jimmy Carter.

Not: Bazı liderler birden çok kategoriye girerken, James Monroe ile Martin Van Buren'i hiçbir gruba dahil edilememiş.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!