Kuşköy'ün 'kuş dili' New York Times'a haber oldu

Güncelleme Tarihi:

Kuşköyün kuş dili New York Timesa haber oldu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 2015 01:13

Giresun’da ‘kuş dili’ adı verilen ıslıkla anlaşan Kuşköy sakinlerinin beyinlerinin her iki lobunu da kullandıkları ortaya çıktı.

Haberin Devamı

New York Times’a da konu olan bu çalışmaya kadar bilim insanları yazılı, sözlü ya da işaret yoluyla olan iletişimlerde beynin sol lobunun kullanıldığını, sağ lobun ise müziği anlamaya yardımcı olduğunu düşünüyordu.

Haberin Devamı

Almanya’da Ruhr Üniversitesi’nde görev yapan nörolog Prof. Dr. Onur Güntürkün ve çalışma arkadaşları ‘kuş dili’ konuşan 31 Kuşköy sakini üzerinde deney yaptı. Deneklerin sağ ve sol kulaklarına aynı anda sözlü ya da ıslıklı sesler verildi. Sözlü seslerde deneklerin yüzde 75 oranında duyduklarını sağ kulaklarıyla algıladıkları, yani beyinlerinin sol lobunu kullandıkları belirlendi. Fakat ıslıkla verilen seslerde deneklerin beynin her iki lobunu da eşit derecede kullandıkları gözlemlendi.

Kuşköyün kuş dili New York Timesa haber oldu

Prof. Dr. Güntürkün, sonuçları dünya çapında ilgi çeken çalışmayla ilgili, “Bir dilin fiziksel biçimi beynin işleyiş şeklini değiştirebilir” yorumunu yaptı.

Haberin Devamı

Kuşköylülerle ilgili haber ve görüntüler; başta New York Times, Washington Post ve Daily Mail olmak üzere birçok uluslararası yayın organı tarafından yayımlandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!