Kürtlere baskı yok

Güncelleme Tarihi:

Kürtlere baskı yok
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 1997 00:00

Haberin Devamı

Karlruhe İdari Mahkemesi, aldığı bir kararla, Türkiye'de Kürt-Türk ayrımı yapılmadığını ve Güneydoğu'da, PKK ile yıllardır süren kanlı çatışmalara rağmen, Kürtlere toplu baskı uygulanmadığını ‘tescil etti.’

Mahkemenin, önceki gün basına açıklanan, 17 Eylül 1997 tarihli ve ‘A 7 K 13114/95’ ve ‘A 7 K 10026/96’ sayılı kararlarında, Güneydoğu Anadolu'da güvenlik güçleriyle PKK arasında ağır çatışmaların sürmesine rağmen, Kürtlerin toplu olarak baskı altında olmadıkları ve takibe uğramadıkları belirtildi. Mahkeme, bu kararıyla çok sayıda Kürt kökenli Türk vatandaşının iltica başvurularının reddedilmesine karşı yaptıkları itirazları reddetti.

Mahkeme, Türkiye'nin Güneydoğu'sunda ve sadece PKK'yı desteklediği veya Türkiye'deki siyasal sistemi zorla değiştirmek istediği iddiasıyla bir Kürt kökenlinin ‘siyasi’ takibe uğrayabileceğine; bu durumdaki bir kişinin şahsi iltica talebinin dikkate alınabileceğine karar verdi. Bu tip olayların Türkiye'de Kürtlerin yaşadığı diğer bölgelerde görülmediğini de vurgulayan mahkeme, bir çok davacının iddia ettiği gibi, ‘Ancak, Kürt olmak iltica hakkı tanınması için yeterli değildir’ diye açıkladı.

Mahkemenin bu kararı, Almanya'da oturma ve çalışma izni alabilmek için ‘Ben Kürt olduğum için Türkiye’de kötü muamele görüyorum' diyerek Almanya'dan iltica talep edenlere ve Türkiye'nin ‘Kürtleri ezdiği’ şeklindeki propagandalara büyük bir darbe indiriyor. Ayrıca Mahkeme'nin bu kararı, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne sokulmaması için ‘azınlık’ bahanesine sarılan Alman Hükümeti için de ağır bir yalanlama.

Bilindiği gibi, Avrupa Birliği, adaylığını reddederken Ankara'ya, Avrupa Konferansı'na katılmak için, bir dizi ‘şart’ koymuş, bu arada ‘azınlık’ kelimesi altında, Türkiye'de Kürt kökenlilerin insan haklarına aykırı muamelelere maruz olduğunu da, örtülü biçimde, zapta geçirmişti.

Bu da Almanya’nın demokrasi anlayışı

TÜRKİYE'nin AB'ye tam üyelik talebine verilen red cevabında Türkiye'yi rencide eden Lüksemburg Başbakanı Jean Claude Juncker'i protesto için faks çeken üniversiteli Türk gencinin faksı Alman polisi tarafından kontrol edilmek istendi. Gencin tepkisi üzerine geri adım atan polis ‘Lüksemburg’dan gelen talep üzerine sadece kontrol etmek istedik. Endişe edecek bir durum yok' demekle yetindi.

Almanya'da doğup büyüyen 24 yaşındaki Türk öğrenci Koray Yalçın, gazete ve televizyonlardaki Türkiye hakkındaki haksız haberler üzerine, kendi ifadesiyle ‘Hürriyet gazetesinde bir köşe yazısında faks numarasını görünce’ hemen bir faks yazıp gönderdi.'

Sonradan babasının bürosuna gelen iki polis memuru çektiği faksı görmek istediklerini söylediler ancak babası bunu reddetti. Durumu öğrenmek için polise başvuran Yalçın'a önce cevap vermekten kaçınan yetkililer, sonunda baklayı ağızlarından çıkardı : ‘Bize Bonn’dan talimat geldi. Herhalde Lüksemburg'dan da oraya gelmiş. Ama çekinilecek veya endişe edilecek bir durum yok. Sadece faks bu kişiye mi ait? Gidip bir bakın diye sordular.'

Moskova, memnun

RUSYA'nın resmi haber ajansı Itar-Tass, Başbakan Çernomırdin'in Türkiye'ye yaptığı resmi ziyaret ile ilgili yorumunda ‘geziyle, iki ülke arasında uzun süredir ihtiyaç duyulan dostça ortaklığın temellerinin atıldığını’ belirtti. İki ülkenin, bu gezi sırasında ‘siyasi diyaloğu geliştirme kararı almalarının’ imzalanan doğalgaz anlaşması kadar önemli olduğu kaydedilen yorumda, Çernomırdin'in ‘ekonomik işbirliğimizin veya siyasi ilişkilerimizin, geçici sorunlara bağımlı kalmasına izin vermeyelim. Hiçbir dış gelişme, diyaloğumuzu etkilemesin’ sözleri anımsatıldı. Tarafların, S-300 sorunu, Boğazlar ve diğer konularda, Çernomırdin'in gezisi sırasında da muhtemelen ortak bir yol bulamadıkları, ancak bunun da doğal olduğu belirtilen yorumda ‘Başbakan’ın gezisinin sonuçlarının daha çok geleceğe yönelik önemi var' denildi. ‘Avrupa Birliği’nin Türkiye ile oynadığı saklambaç oyunu sürerse, Ankara, politikalarını Batı'dan kuzeye yöneltebilir. Bu durumda, NATO'nun doğuya genişlemesi de tehlikeye düşer' görüşü savunuldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!