Kurbağalar depremi önceden sezebiliyor

Güncelleme Tarihi:

Kurbağalar depremi önceden sezebiliyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2010 00:00

İNGİLTERE’deki açık üniversite Milton Keynes’deki araştırmacılar, çiftleşme mevsimindeki erkek kurbağaların deprem gibi önceden sezilmesi zor olayları haber verebileceğini ileri sürdü.

Biyolog Rachel Grant, İtalya’nın L’Aquila kentinde 6 Nisan 2009’da meydana gelen depremden önce bölgedeki çiftleşme alanlarında kurbağaları incelediklerini ve depremden 5 gün önce erkek kurbağaların davranışlarında ani bir değişim saptadıklarını anlattı.

Araştırmacı Tim Halliday de, depremden 12 gün önce L’Aquila’ya 74 kilometre uzaklıkta kurbağaları incelediklerini, depremden 5 gün önce ise bölgedeki erkek kurbağaların bir anda yüzde 96 oranında azaldığını saptadıklarını açıkladı.
Bilim adamları, kurbağaların faaliyetlerinin azalmasının, gazların iyonize olduğu iyonosferdeki deprem öncesi bazı düzensizliklerle aynı zamana rastladığına dikkati çekerek, alçak radyo frekanslarında saptanan bu düzensizliklerin radon gazı kaçaklarıyla ya da yer çekimi dalgalarıyla bağlantılı olabileceğini düşündüklerini kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!