Kültürel korku Batı'nın sonu olur

Güncelleme Tarihi:

Kültürel korku Batının sonu olur
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 1997 00:00

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanı Cem ‘AB medeniyetler çatışmasını medeniyetler uzlaşması haline dönüştüremedi. Bunu Türkiye ile yapabilirlerdi. Fırsatı kaçırdılar.’ derken siyasal bilimci Huntington, Batı'nın dünyadan kültürel bir ‘kadife perde’ ile ayrıldığını, bunun da ‘Demirperde’den bile tehlikeli bir çatlak oluşturduğunu söylüyor.

‘Batı’yı dünyadan ayıran kadife perde, dünya barışı için bir zamanların demir perdesinden çok daha tehlikeli.' Harvard Stratejik Araştırmalar Enstitüsü'nün müdürü, siyasal bilimci Samuel Huntington'un iddiası böyle. ABD'de büyük tartışmalara yol açan ‘Medeniyetler Şoku’ adlı kitabın yazarı şöyle diyor : ‘19’uncu yüzyıl ulus-devletlerin, 20'nci yüzyıl ideolojilerin çatışmasına sahne oldu. 21'inci yüzyıl da medeniyetlerin çatışmasını yaşayacak; çünkü kültürler, bölgeler ve ırklar arası sınırlar artık onulmaz çatlaklar haline geldi.' Komünizmin çöküşüyle ortaya çıkan tek kutuplu dünyanın barış ve huzur getireceğini sananlar, Huntington'un bu, tartışılan, teziyle tatlı bir rüyadan uyandı. Bu ünlü siyasal bilimciye göre, dünyayı oluşturan 7 büyük kültür dengesiz büyüklükte ve çatışmaya hazır. Bu 7 ‘ayrı dünya’ şunlar: Batı kültürü, Ortodoks-slav kültürü, İslam kültürü, Hint kültürü, Konfuçiusçu kültür, Japon kültürü ve Latin Amerika kültürü.

Huntington'a göre, bu 7 kültürden ikisi, ekonomik potansiyeliyle Konfuçius medeniyeti ve hızla artan nüfusuyla radikal İslam, Batı kültürüne en büyük tehdidi oluşturuyor. Uluslararası bir çatışmadan kaçınmak için, Batı, kendi değer sisteminin evrensel ve tek gerçek olduğu saplantısından kurtulmalı. İdeolojik demir perdenin yerini kültürel kadife perdenin alması, ‘ulusal devletler’in yerine ortaya çıkan ‘inanç-devletler’in çıkar ve etki alanlarının çatışması sonucunu doğuracak.

Ancak, birçok Amerikalı yazar, Huntington'un bu tezini reddediyor ve hatta tehlikeli buluyor. Gazeteci William Pfaff ‘Sarı tehdit ve Yeşi tehdit adı altında Çin ve İslam kültürünü hayati bir tehlike olarak gösteren bu kitap (Medeniyetler Şoku) ABD’ye komünizmin yerine koyabileceği bir düşman göstermiş oluyor' diyor.

Huntington'un bu tehditlere karşı önerdiği ‘kültürel izolasyonizm’ yani ‘içine kapanma’ politikasının da yanlış olduğu iddia ediliyor. Edouard Mortimer şöyle diyor : ‘Batı medeniyetinin gücü dünyaya ve diğer kültürlere açık oluşudur; diğer medeniyetlerin kültür zenginliklerini özümseme, onlarla karışma kabiliyetidir.’

Özetle, kültürel açıdan korktuğu diğer medeniyetleri reddeden, araya ‘görünmez duvarlar’ ören Batı, kendi kültürünü koruduğunu zannederken, aslında Batı medeniyetinin sonunu hazırlamakta.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!