Kül bulutları Türkiye'ye ulaştı

Güncelleme Tarihi:

Kül bulutları Türkiyeye ulaştı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2010 10:38

İzlanda'daki volkanik yanardağdan çıkan ve hafta sonunda Avrupa hava trafiğini etkileyen kül bulutlarının bugün Türkiye'ye giriş yaptığı bildirildi. Meteoroloji, Türkiye üzerindeki uçuşların durumdan etkilemesinin beklenmediğini açıkladı.

Haberin Devamı

 

KÜL BULUTLARI AVRUPA'YA DEHŞET YAŞATMIŞTI / FOTO GALERİ

METEOROLOJİ'DEN YAĞIŞ UYARISI 

KÜL BULUTLARI TÜRKİYE'Yİ ETKİLEMEYECEK 

Geçtiğimiz hafta yaklaşık 15 günlük aranın ardından yeniden faaliyete geçen Eyyafyallayöküll yanardağının püskürmesiyle oluşan kül bulutları, hafta sonunda özellikle güney Avrupa ülkelerini vurdu.     

Fransa, İtalya, Portekiz, Fransa, Almanya ve Avusturya'da hava trafiğini etkileyen volkanik kül bulutlarının bugün Türkiye'ye batıdan giriş yaptığı ancak Türk hava sahası üzerindeki uçuşların durumdan etkilemesinin beklenmediği açıklandı.        

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, konuyla ilgili bugün bir değerlendirme toplantısı gerçekleştirildiği belirtildi.

Haberin Devamı

Açıklamada, "Yurdun batı kesimlerinin bugün sabah 09.00'dan gece 03.00'a kadar 10-20 bin feet seviyeler arası kül bulutundan hafif olarak etkilenebileceği tahmin edilmektedir" bilgisine yer verildi. Kül bulutunun yer seviyesinde etkisi olmayacağı ifade edilen açıklamada şöyle denildi:

"Belirtilen saatler arasında yukarı seviyelerde kül konsantrasyonu az olacağından, ülkemizdeki uçuşları etkilemesi beklenmemektedir. Volkanik patlamaların etkisi, model ve uydu görüntüleri ile takip edilerek atmosferik sirkülasyon ve önümüzdeki periyotlarda üst seviye rüzgarlarının yön ve şiddetindeki değişiklikler dikkate alınarak yeni değerlendirmeler yapılacaktır."

ANKARA'YA KADAR ULAŞACAK

Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel  Müdürlüğü de kül bulutlarının, “Marmara, Batı Ege ve Batı Akdeniz kıyılarında görüleceği, gece  yarısına doğru Ankara Uçuş Bilgi Bölgesi (FIR) genelinde (parçalı olarak) hafif şekilde etki göstereceğinin tahmin edildiği” uyarısında bulundu.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü yaptığı yazılı açıklamada, volkanik kül bulutlarının, Avrupa hava sahasında etkisini sürdüren kül bulutlarının Türkiye hava sahasına kısmen de olsa ulaşacağının tahmin edildiğini belirtti.

Haberin Devamı

Açıklamada, "Bugün itibariyle bahse konu volkanik kül bulutu sebebiyle Türkiye hava sahasında her hangi kapalı bir hava sahası bulunmamaktadır" denildi.

Türk Hava Yolları'nın dün İtalya yönündeki uçuşlarıyla, Münih ve Stutgart seferleri yapılamamış, ancak hem İtalya hem de Almanya hava sahalarında uçuşlar gece saatlerinde normale dönmüştü.

AVRUPA HAVA SAHALARI AÇILMAYA BAŞLADI

Avrupa hava trafiğini yöneten Eurocontrol kıta genelinde bugün yaklaşık 500 seferin iptal edilebileceğini açıklarken, dün kapanan havalimanlarının da tamamının açıldığı bildirildi.

Yanardağın ikinci kez faaliyete geçmesinden en çok etkilenen ülke olan İrlanda'da bugün kapatılan havalimanları yeniden çalışmaya başladı.

Haberin Devamı

Kül bulutları nedeniyle dün 300'den fazla seferin iptal olduğu Portekiz'de bugün erken saatlerde başkent Lizbon hariç tüm havalimanları açıldı. Daha önce TSİ 15.00'a kadar kapalı tutulacağı açıklanan Lizbon havaalanı da TSİ 11.00'da açıldı.

Çek Cumhuriyeti'nin dün kısmen uçuşlara kapatılan hava sahası bugün TSİ 06.00 itibarıyla açılırken, Hırvatistan'da da dün kapanan Split ve Zadar havalimanları bugün açıldı.

Hafta sonunda 19 havalimanını kapatan İspanya'nın hava sahasının bir bölümünde kısıtlamalar sürerken, an itibarıyla ülkedeki tüm havalimanlarının açık olduğu ifade edildi.

İzlanda'daki Eyyafyallayöküll yanardağı geçtiğimiz ay yaklaşık 200 yıl sonra tekrar faaliyete geçmiş ve yanardağdan çıkan volkanik kül bulutları yüz binden fazla uçuşun iptal edilmesine yol açarak Avrupa hava trafiğini felç etmiş; havayolu şirketlerini de yaklaşık 1.3 milyar dolara zarara uğratmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!