Kudüs topuna engel

Güncelleme Tarihi:

Kudüs topuna engel
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2007 00:00

20 yıldır sahur ve iftarda Kudüs’teki ramazan topunu patlatan Recai Sanduka, bu yıl İsrail’den zar zor izin alabildiğini iddia ediyor. İngiliz The Times Gazetesi’ne göre 7 ayrı makamdan onay alan Sanduka, 2 bin dolarlık patlayıcı kursundan geçmezse gelecek ramazan ayında topa veda etmek zorunda kalabilir.

İSRAİLLİ yetkililer, Kudüs’teki 100 yıllık Ramazan topunu susturmaya çalışıyor. Tam 20 yıldır sahur ve iftarda bu topu patlatan Recai Sanduka, bu yıl kendisine büyük bürokratik güçlükler çıkartıldığını söyledi. Çalışma Bakanlığı’na başvuru yaptığında kendisine, bomba ekibi, gizli servis ve polis dahil olmak üzere 7 ayrı makamdan daha izin alması gerektiği belirten Sanduka’nın (46), ayrıca, patlayıcı bulundurup, kullanabilmesi için 2 bin dolar ödeyerek kurstan geçmesi de gerekiyor.

İngiliz Times gazetesine konuşan Sanduka, şunları anlattı:

"Ben bu işi 20 yıldır yapıyorum. Ama İsrailliler, ilk kez bu yıl benim yeterlilik belgesi almamın gerektiğini hatırladılar. Her geçen yıl, bana daha fazla zorluk çıkartıyorlar ve benim bıkıp, işi bırakmamı bekliyorlar. Ben bırakınca da, ne yapalım yapmak istemiyor diyecekler. Bu kesinlikle, bir Müslüman geleneğini yok etmek için izledikleri yol."

Top, Osmanlılar tarafından Kudüs’ün Müslüman kesimindeki Çiçek Kapısı’na konuldu. Ancak Osmanlı topu, 20 yıl önce Ürdün’ün armağan ettiği topla değiştirildi. Kudüs’teki Müslümanlar, Ramazan topuna büyük önem veriyor. Sanduka topu ateşlemekte biraz geç kalsa, hemen öfkeli telefonlar gelmeye başlıyor. Recai Sanduka, bu görevin daha önce babası, ondan önce de büyükbabası tarafından üstlenildiğini, bundan sonra da 23 yaşındaki oğlu Nebil’e kurs vererek, bu görevi devam ettireceklerini söyledi.

Sanduka ailesi, Filistin’in en köklü ve geniş ailelerinden. Ailenin asıl isminin El Avadi. Ancak Osmanlılar döneminde, 1800’lü yıllarda aile ismini Sanduka olarak benimsemişler. Recai Sanduka, ailenin, Selahaddin Eyyubi döneminde Filistin’e geldiklerini, yaklaşık 150 yıl kadar önce de Kudüs’e yerleştiklerini söyledi.
/images/100/0x0/55ea968ef018fbb8f889c38a


Yahudi başkanla ateşlediler

Kudüs’ün İsrailli Belediye Başkanı Uri Lupolianski, her yıl Ramazan’ın başlangıcında, topu Sanduka ile birlikte ateşliyor. Bu yıl da Lupolianski, Kudüs’teki Müslüman nüfus için iftarı haber veren topu Sanduka ile birlikte ateşledi. Kudüs’ün 3 semavi dinin merkezi olduğunu, buradaki herkesin barış içinde yaşamasını dilediklerini vurgulayan başkan "Bu geleneğin devam etmesi en büyük dileğim. Yetkililerin, bu güzel geleneği engellememesi gerekir" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!